Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά με +0,43% o S&P 500, o Nasdaq +0,3%

Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά με +0,43% o S&P 500, o Nasdaq +0,3%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Θετικά πρόσημα εμφάνισε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τις μετοχές να ανακάμπτουν μετά το sell off της περασμένης Τρίτης 12 Φεβρουαρίου, εν μέσω ανησυχίας για ρωγμές στην αμερικανική οικονομία μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τις λιανικές πωλήσεις.
Μάλιστα, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,91% στις 38.773 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,58% στις 5.029 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,3% στις 15.906 μον.
Captureδσ.JPG
Όπως φαίνεται λοιπόν, και σήμερα 15 Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές μετοχές θα περάσουν διά πυρός και σιδήρου, για να κρατήσουν το θετικό momentum και να διατηρήσουν τα κρίσιμα επίπεδα που κατάφερε να ανακαταλάβει μία ημέρα πριν.
«Η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης ενισχύει τον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα ασκήσει ανοδική πίεση στα επιτόκια.
Ωστόσο, η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα αποτελεί στυλοβάτη για τα κέρδη.
Και κοιτάζοντας το μέλλον, η αγορά συναλλάσσεται με βάση την οικονομική ανάπτυξη και τις προβλέψεις επί των κερδών και όχι σύμφωνα με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό» δήλωσε ο Dylan Kremer, επικεφαλής επενδύσεων στο Certuity.

Στα μάκρο, σε χαμηλό ενός μήνα υποχώρησαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 212.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας τους αναλυτές που τις τοποθετούσαν στις 220.000.
Την ίδια στιγμή, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,8% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μία οριακή υποχώρηση της τάξεως του 0,1%.
Παράλληλα, η αύξηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά, στο +0,4% αντί του +0,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Το μέγεθος της αναδίπλωσης των καταναλωτών αποτυπώθηκε πιο καθαρά και στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων και έδειξε επίσης σημαντική πτώση του όγκου κατά 0,6%, την ώρα που η αγορά περίμενε αύξηση κατά 0,2%.
Επίσης, ανοδικά κινήθηκε τον Φεβρουάριο 2024 η μεταποίηση στην περιοχή της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ
Ειδικότερα, ο δείκτης για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες της New York Fed κέρδισε 41,3 μονάδες.
Ο δείκτης παρέμεινε πάντως κάτω από το μηδέν, στο -2,4 το Φεβρουάριο, που υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο υψηλότερο επίπεδο των σχεδόν δύο χρόνων αυξήθηκαν οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ, εν μέσω αύξησης του κόστους για πετρέλαιο και άλλα αγαθά, σύμφωνα με το Reuters. Η ανοδική τάση αν διατηρηθεί θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι τιμές των εισαγωγών εκτινάχθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, μετά από αναθεωρημένη πτώση 0,7% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι τιμές των εισαγωγών, οι οποίες εξαιρούν τους δασμούς, θα παραμείνουν αμετάβλητες τον Ιανουάριο.
Σε ετήσια βάση οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 1,3% μετά από μείωση 2,4% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές εισαγωγής έχουν πλέον μειωθεί για 12 συνεχείς μήνες, αν και ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται. Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιανουάριο, λόγω του υψηλότερου κόστους ενοικίασης καθώς και των αυξήσεων των τιμών στην αρχή του έτους. Οι αγορές έχουν συρρικνώσει τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο από τον Μάιο.

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαπραγματεύτηκαν υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου για το τέταρτο τρίμηνο και παρακολουθούν τη ροή των εταιρικών κερδών.
Οι βιομηχανικές μετοχές και οι μετοχές τροφίμων και ποτών διαπραγματεύονταν και οι δύο πάνω από 1% υψηλότερα.
Τα αυτοκίνητα σημείωναν άνοδο 1,06%, με τη γαλλική Renault, με άνοδο 4,7% μετά την ανακοίνωση μιας γενναίας αύξησης του μερίσματος και την επανάληψη του στόχου για διψήφια λειτουργικά περιθώρια κέρδους έως το 2030.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,6% στις 17.046 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,38% στις 7.597 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.743 με άνοδο 0,86%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,17% στις 31.694 μονάδες.
γφδγδφγδφ_1.JPG
Μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, η γερμανική Commerzbank σημείωσε άλμα 55% στα καθαρά κέρδη ολόκληρου του έτους και το καλύτερο αποτέλεσμά της εδώ και 15 χρόνια, καθώς τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου υπερέβησαν ελαφρώς τις επιδόσεις της.

Σε τεχνική ύφεση διολίσθησε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση. Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της ύφεσης, δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης θεωρούνται ευρέως τεχνική ύφεση.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν διατυπώσει πρόβλεψη συναίνεσης για -0,1% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023. Και οι τρεις κύριοι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, με το ONS να σημειώνει μείωση 0,2% στις υπηρεσίες, 1% στην παραγωγή και 1,3% στις κατασκευές.
Σε ολόκληρο το 2023, το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί μόλις κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2022. Για το μήνα Δεκέμβριο, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης