Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στις ΗΠΑ - Στο… Διάστημα μεταφέρεται ο «Ψυχρός Πόλεμος», σε επιφυλακή για τα δορυφορικά πυρηνικά της Ρωσίας

Σοκ στις ΗΠΑ - Στο… Διάστημα μεταφέρεται ο «Ψυχρός Πόλεμος», σε επιφυλακή για τα δορυφορικά πυρηνικά της Ρωσίας
Η «ανησυχητική» πληροφορία που ταράζει το Καπιτώλιο αφορά τα ρωσικά πυρηνικά στο διάστημα
Μια ασαφής προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής για μια «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» έχει ταράξει το βαθύ κράτος των ΗΠΑ.
Η πληροφορία αναφερόταν στις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο για χρήση στο διάστημα.
Αν και δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις πληροφορίες, οι ΗΠΑ ανησυχούν εδώ και αρκετό καιρό για τη δυνητική δημιουργία και ανάπτυξη από τη Ρωσία ενός αντιδορυφορικού πυρηνικού όπλου - ένα όπλο που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επαρκώς.
Στη δήλωσή του, ο Αμερικανός βουλευτής Mike Turner (R-Ohio) είπε ότι η επιτροπή του είχε διαθέσει τις πληροφορίες σχετικά με την απειλή για την εθνική ασφάλεια και κάλεσε τη διοίκηση να αποχαρακτηρίσει τις πληροφορίες, ώστε αξιωματούχοι και νομοθέτες να συζητήσουν το θέμα με τους συμμάχους.
Δεν είναι σαφές τι ώθησε τον Turner να εκδώσει τη δήλωση τώρα, καθώς οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στους ηγέτες της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής και τους κορυφαίους βοηθούς τους σε μια κλειστή αίθουσα στο Καπιτώλιο για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Η επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας είχε επίσης πρόσβαση στις πληροφορίες.

Έκπληξη στο Καπιτώλιο

Τα μέλη της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν την Τρίτη υπέρ του ανοίγματος των πληροφοριών για προβολή για όλα τα μέλη.
Όλα τα μέλη της Γερουσίας έχουν πλέον πρόσβαση επίσης.
Είναι πιθανό ο Turner να προσπαθούσε να σημάνει συναγερμό σχετικά με τις προόδους της Ρωσίας στο διάστημα ως τρόπο να υπογραμμίσει την ανάγκη των νομοθετών να εγκρίνουν πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Γερουσία ενέκρινε το συμπληρωματικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέταση από το Σώμα.
Ένα μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής είπε ότι οι πληροφορίες ήταν «ανησυχητικές».
Ένα άλλο είπε «είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά όχι μια άμεση κρίση».
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σημάνει συναγερμό τα τελευταία χρόνια σχετικά με πυραύλους που εκτοξεύονται από την επιφάνεια της Γης και μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους σε τροχιά.
Το 2021, η Ρωσία διεξήγαγε μια δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου σε έναν από τους δικούς της δορυφόρους, διασπώντας τον σε περισσότερα από 1.500 κομμάτια συντριμμιών — τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για άλλα αντικείμενα σε τροχιά.
Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι αφορούν τις δραστηριότητες της Ρωσίας στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εξελίξεων με τους δορυφόρους της και την εμπλοκή των δορυφόρων των ΗΠΑ.

Ευρύτερες οι ανησυχίες

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επίσης ανησυχήσει για τον ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο κρουζ 3M22 Zircon που μπορεί να πετά με ταχύτητες μεταξύ 6 και 8 Mach και έχει σχεδιαστεί για να χτυπά χερσαίους και ναυτικούς στόχους.
Ο υπερηχητικός πύραυλος τέθηκε σε υπηρεσία πέρυσι σε ρωσική φρεγάτα.
Η προοπτική ανάπτυξης της Ρωσίας όσον αφορά τις ικανότητες που σχετίζονται με το διάστημα έρχεται εν μέσω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ.
Τον Δεκέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un υποσχέθηκε να εκτοξεύσει τρεις στρατιωτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους το 2024.
Τρεις μήνες νωρίτερα, ο Kim συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στο διαστημικό λιμάνι Vostochny, το πιο σημαντικό κέντρο εκτόξευσης της Ρωσίας, για να συζητήσουν πώς οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν στο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης