Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα

Lagarde (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν υψηλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα
Η επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση για υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, βραχυπρόθεσμα
Σχετικά Άρθρα
Σήμα για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% εγκαίρως, «εξέπεμψε» η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο και την αρμόδια επιτροπή για οικονομικά και νομισματικά ζητήματα.
Η ίδια διεμήνυσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση, που θα εξαρτάται από τα δεδομένα για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού των επιτοκίων.
«Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου, θεωρήσαμε ότι τα στοιχεία ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την εκτίμησή μας του Δεκεμβρίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά μας επιτόκια πολιτικής.
Τα επιτόκια αυτά βρίσκονται σε επίπεδα, που -εάν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα- θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διασφάλιση της έγκαιρης επιστροφής του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο του 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η οικονομία της ευρωζώνης

Παράλληλα, η Lagarde επεσήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ήταν «αδύναμη» το 2023, ενώ τόνισε ότι τα στοιχεία συνεχίζουν να «σηματοδοτούν υποτονική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα».
Τέλος, η ίδια υποστήριξε πως η συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού θα μας «οδηγήσει σταδιακά σε περαιτέρω μείωση το 2024, καθώς ο αντίκτυπος των προηγούμενων ανοδικών σοκ εξασθενεί και οι σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης