Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν ακούει κανέναν το Ισραήλ: Ορκίζεται εξόντωση Hamas στη Rafah, εισβολή στο νοσοκομείο Nasser - Επικίνδυνη κλιμάκωση με Hezbollah

Δεν ακούει κανέναν το Ισραήλ: Ορκίζεται εξόντωση Hamas στη Rafah, εισβολή στο νοσοκομείο Nasser - Επικίνδυνη κλιμάκωση με Hezbollah
Netanyahu: Μέχρι τη τελική νίκη - Μήνυμα Ισραηλινών υπουργών: Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε Παλαιστινιακό κράτος
(upd9)Τις εκκλήσεις σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας, η οποία προειδοποιεί ότι μια χερσαία εισβολή στη Rafah θα είναι καταστροφική και θα οδηγήσει σε σφαγή, απορρίπτει το Ισραήλ, το οποίο διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ετοιμάζει μια ισχυρή επίθεση κατά της Hamas, εφόσον πρώτα εκκενωθεί η περιοχή από τους αμάχους.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Rafah αποτελεί το τελευταίο οχυρό της Hamas και εκτιμά πως εκεί έχει βρει καταφύγιο τόσο ο ηγέτης της Yahya Sinwar όσο και κορυφαίοι άλλοι αξιωματούχοι και μαχητές της οργάνωσης, καθώς και ότι εκεί κρατούνται πολλοί από τους Ισραηλινούς ομήρους.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει καταστήσει σαφές πως το Ισραήλ θα επιτεθεί στη Rafah και ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του… μέχρι την τελική νίκη.
Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση του Ισραήλ με την Hezbollah ύστερα από τις αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 9 νεκρούς στο νότιο Λίβανο.

Άγνωστο το πότε θα γίνει η επίθεση και που θα πάνε οι Παλαιστίνιοι

Ο Netanyahu διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε επίθεση κατά της Hamas στη Rafah, αφού πρώτα επιτραπεί στους άμαχους να εκκενώσουν την περιοχή.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτή η χερσαία επίθεση ή για το που ακριβώς θα μπορούσαν να καταφύγουν με ασφάλεια οι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στην περιοχή της Rafah.
Πρόκειται για έναν αριθμό που αντιπροσωπεύει το μισό πληθυσμό της Γάζας.
«Θα πολεμήσουμε μέχρι τη τελική νίκη και αυτό περιλαμβάνει και μια ισχυρή δράση στη Rafah» τόνισε ο Netanyahu.

Δυνατή επίθεση και στη Hezbollah στο Λίβανο

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Herzi Halevi προειδοποιούσε για μια πολύ δυνατή επίθεση τις επόμενες ημέρες κατά της Hezbollah.
Σημειώνεται πως χθες το Ισραήλ προχώρησε – όπως υποστηρίζει - σε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων, ανάμεσα τους 5 παιδιά.
Η επίθεση αυτή έγινε ως απάντηση σε εκτόξευση ρουκέτας από τη Hezbollah εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια Ισραηλινή στρατιωτίνα και να τραυματιστούν άλλοι 7 στρατιώτες.
Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση και ζητώντας από τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να προτιμήσουν τη διπλωματική οδό για τη μείωση της ένταση.
Ωστόσο, η Hezbollah διεμήνυσε πως η επίθεση αυτή των Ισραηλινών δεν θα μείνει αναπάντητη.
Εκτιμάται πως από την ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 248 άνθρωποι, κυρίως μαχητές της Hezbollah αλλά και 33 άμαχοι στην πλευρά του Λιβάνου και άλλοι 16 – 10 στρατιώτες και 6 άμαχοι – στο Ισραήλ.

Απειλές Hezbollah: Θα το πληρώσετε

Κορυφαίος αξιωματούχος της Hezbollah, ο Hassan Fadlallah υποστήριξε πως το Ισραήλ θα πληρώσει για τους 10 νεκρούς.
«Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για αυτά τα εγκλήματα» υπογράμμισε ο Fadlallah.

Σφοδρές μάχες στην Khan Yunis - Εισβολή στο νοσοκομείο Nasser

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι μάχες και οι στρατιωτικές συγκρούσεις εντοπίζονται στην Khan Yunis ενώ πληροφορίες από το Al Jazeera αναφέρουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Nasser, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Παλαιστίνιοι.
Το νοσοκομείο είναι περικυκλωμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες εξαπολύουν πυρά με τανκ και με ελεύθερους σκοπευτές κατά του νοσοκομείου.
Όπως αναφέρεται, στόχος των Ισραηλινών ήταν το μαιευτήριο, η μονάδα ορθοπεδικής και τα επείγοντα περιστατικά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεκάδες είναι οι τραυματίες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας Γάζας, όπου και αυτό είναι εκτός λειτουργίας.
Οι Ισραηλινοί απαιτούσαν την άμεση εκκένωση του νοσοκομείου, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός.
Ήδη 2.000 αναγκάστηκαν να φύγουν από το νοσοκομείο Nasser με κατεύθυνση… τη Rafah.

IDF: Υπάρχουν σωροί Ισραηλινών ομήρων μέσα στο νοσοκομείο Nasser

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως έχει αξιόπιστες πληροφορίες πως μέσα στο νοσοκομείο Nasser, υπάρχουν σωροί Ισραηλινών ομήρων.
Μάλιστα ο IDF υποστηρίζει πως τρομοκράτες εξακολουθούν να επιχειρούν μέσα από το νοσοκομείο.
Σε δηλώσεις του ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του IDF, υποστήριξε πως ειδικές δυνάμεις του στρατού προχώρησαν σε μια περιορισμένη και απόλυτα ακριβή επιχείρηση και ότι δεν πρόκειται να διατάξουν την εκκένωση του νοσοκομείου από γιατρούς και ασθενείς.

Έκκληση Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας - Οργή Γαλλίας

Να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά της Rafah καλούν το Ισραήλ οι ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, υποστηρίζοντας πως αυτή θα ήταν καταστροφική, εάν πρώτα δεν δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων.
«Οι σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας απλούστατα δεν έχουν πουθενά να πάνε» επισημαίνουν οι τρεις ηγέτες ενώ την οργή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron στον Netanyahu, υποστηρίζοντας πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να «τερματιστούν το ταχύτερο, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων και η ανθρωπιστική κατάσταση πλέον έχουν φθάσει σε αφόρητα επίπεδα».

Κανένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στο Κάιρο, αυτές δεν φαίνεται να έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Σε δηλώσεις του ο Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει αποδεκτές οποιεσδήποτε «παραληρηματικές απαιτήσεις της Hamas» που όπως είπε, αποκλείουν οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θεωρείται από τους συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων πως «ισοδυναμεί με θανατική ποινή».
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η Hamas εκτιμάται ότι κρατά 130 και πλέον Ισραηλινούς ομήρους, αν και εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί.
Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για 28.663 νεκρούς, για περισσότερους από 68.000 τραυματίες και για αδιευκρίνιστο αριθμό ανθρώπων που είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων.

Μήνυμα Ισραήλ: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ στην ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Ισραήλ να συναινέσει στη δημιουργία ενός Παλαστινιακού κράτους καθώς αυτό συνιστά υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ στέλνει ο Βezalel Smotrich, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ.
Σχολιάζοντας την είδηση ότι οι ΗΠΑ προωθούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους, ο Βezalel Smotrich αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Ισραήλ να συναινέσει σε αυτό.
«Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε καμία περίπτωση με αυτό το σχέδιο που στην πραγματικότητα λέει ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν μια ανταμοιβή για τη φοβερή σφαγή που μας έκαναν.
Δηλαδή για ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Γιατί το μήνυμα θα είναι ότι πραγματικά αποδίδει η σφαγή Ισραηλινών πολιτών.
Ένα παλαιστινιακό κράτος είναι μια υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχθηκε στις 7 Οκτωβρίου» υποστήριξε ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ.
Την ίδια θέση πάντως εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir, o οποίος σε ανάρτηση του στο Χ ανέφερε πως «1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν (κατά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ) και ο κόσμος θέλει να τους δώσει ένα κράτος. Αυτό δεν θα γίνει»
«Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους οδηγεί στη δημιουργία ενός κράτους της Hamas» υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός.
27_1.jpg
26_1.jpg
22_11.jpg
23_8.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης