Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η τάση του πληθωρισμού είναι πτωτική - Ισχυρή η οικονομία

Επιμένει η Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η τάση του πληθωρισμού είναι πτωτική - Ισχυρή η οικονομία
«Λάθος να στέκεται κανείς στις μικρές διακυμάνσεις»
Σχετικά Άρθρα
Καθησυχαστική εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, καθώς, ενώ παραδέχθηκε ότι η πρόσφατη επίδοση ήταν «λίγο υψηλότερη» των προσδοκιών, η αγορά θα πρέπει να εστιάσει στην πτωτική μακροπρόθεσμη τάση και στην ισχυρή οικονομία.
Μιλώντας στο Detroit Economic Club, σημείωσε: «Είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε στις μικρές διακυμάνσεις και να μην βλέπουμε τις μακροπρόθεσμες και ισχυρότερες τάσεις. Και η τάση στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται αποφασιστικά προς τα κάτω».
Χθες 13/2, ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξαν πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο 2024, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Bureau of Labor Statistics. Ενώ το ποσοστό αντιπροσωπεύει πτώση σε σύγκριση με το 3,4% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, ήταν υψηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση.
Το κόστος στέγασης συνέβαλε τα μέγιστα στη μηνιαία μεταβολή, καθώς ήταν αυξημένο κατά 0,6%, ακολουθούμενο από τα τρόφιμα με 0,4%. Η τιμή της ενέργειας μειώθηκε κατά 0,9%.
Ο δομικός ΔΤΚ, ο δείκτης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός ήταν 3,9%, όπως και τον Δεκέμβριο.
«Η σημερινή έκθεση έδειξε ότι τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 3,1%. Αυτό είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το υψηλό του Ιουνίου του 2022. (...) Την ίδια στιγμή, η ύφεση που πολλοί προέβλεπαν ότι θα χρειαζόμασταν, για να δούμε τον πληθωρισμό να κινείται χαμηλότερα, δεν ήρθε»», δήλωσε η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε νοσοκομείο στο Πίτσμπουργκ.
«Η κυβέρνηση έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία της ΥΠΟΙΚ, οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν σημαντικά την Τρίτη 13/2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης