Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στο 7,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2024

Ρωσία: Στο 7,4% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2024
Τον Δεκέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός είχε επιβραδυνθεί στο 7,4% έπειτα από επτά μήνες συνεχόμενης ανόδου
Ο πληθωρισμός στη Ρωσία διατηρήθηκε τον Ιανουάριο στο επίπεδο του 7,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Rosstat).
Παραμένει βέβαια σε υψηλό επίπεδο, πολύ πάνω από τον στόχο του 4% που έχει θέσει η ρωσική κεντρική τράπεζα.
Τον Δεκέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός είχε επιβραδυνθεί στο 7,4% έπειτα από επτά μήνες συνεχόμενης ανόδου, σύμφωνα με τη Rosstat.
Η ακρίβεια παραμένει η κύρια πηγή ανησυχίας για τους Ρώσους, καθώς η αγοραστική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και της υποτίμησης του ρουβλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ.
Τη Δευτέρα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Vladimir Putin ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει «ιδιαίτερη προσοχή» στη «συγκράτηση» του πληθωρισμού, έναν μήνα πριν από τις εκλογές που θεωρείται βέβαιο ότι θα τον διατηρήσουν στον προεδρικό θώκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το 2030.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τον Δεκέμβριο το βασικό της επιτόκιο στο 16% – την πέμπτη διαδοχική αύξηση από τον Ιούλιο του 2023.
Φέτος, στόχος των ρωσικών αρχών είναι να περιορίσουν την «υπερθέρμανση» της οικονομίας, η οποία προσανατολίζεται κυρίως στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης