Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Κάιρο ο Erdogan, μετά από 12 χρόνια έντασης με την Αίγυπτο – Τι συζήτησε με τον el-Sisi

Στο Κάιρο ο Erdogan, μετά από 12 χρόνια έντασης με την Αίγυπτο – Τι συζήτησε με τον el-Sisi
Ο «πάγος» μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να σπάει τον Νοέμβριο του 2022
Σχετικά Άρθρα
(upd) Δεκτός από τον πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 14/2 στο αεροδρόμιο του Καΐρου ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο έπειτα από 12 χρόνια, με τον πρόεδρο Erdogan να εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο κάποτε αποκαλούσε πραξικοπηματία και δολοφόνο.
Μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και την επανεκλογή Erdogan στην Τουρκία, από τουρκικές πηγές διέρρεε η πληροφορία ότι επίκειτο επίσκεψη του Abdel Fattah el-Sisi στην Άγκυρα, μία επίσκεψη που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο «πάγος» μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να σπάει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι.
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ένα από τα θέματα στην ατζέντα αναμένεται να είναι και η ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζεται επισήμως από την τουρκική πλευρά εάν οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.
Στις συνομιλίες με το Κάιρο η Άγκυρα αναδεικνύει ως σημαντικότερο θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα. Τόσο η Άγκυρα όσο και το Κάιρο αντιτίθενται σθεναρά στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Rafah, στον Νότο της Λωρίδας της Γάζας.
Η κυβέρνηση el-Sisi φοβάται ότι αυτές θα οδηγήσουν χιλιάδες Παλαιστινίους προς την Αίγυπτο και για το λόγο αυτό το Κάιρο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο Τούρκος πρόεδρος επισκεφθεί τη συνοριακή διάβαση της Rafah κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να στείλουν μηνύματα κυρίως για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της πύλης της Rafah.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναθερμάνουν τις προβληματικές μέχρι πρόσφατα σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας και επικεντρώθηκαν κυρίως στην ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων και στον πόλεμο στη Γάζα, αναδεικνύοντας τα σημεία σύγκλισης των απόψεών τους. Στις από κοινού δηλώσεις τους ενώπιον των δημοσιογράφων, δεν έκαναν αναφορά σε θέματα που άπτονται της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «αδελφό του» τον el-Sisi και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε επίσης ότι την ίδια βούληση έχει και η αιγυπτιακή πλευρά. Είπα στον αγαπητό μου αδελφό ότι τον περιμένω στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μας», είπε.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε: «Ανυπομονώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο».
Οι δύο πρόεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. «Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών», δήλωσε ο κ. Erdogan, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο για την ειρήνη και την ασφάλεια».
Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επανάληψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια εναλλάξ σε Τουρκία και Αίγυπτο.
Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Netanyahu συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, της καταστροφής και των σφαγών ανερυθρίαστα παρά τις αντιδράσεις».
«Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για εμάς. Εκτιμούμε τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα. Ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Όταν μιλάμε με τον κ. Erdogan, επιθυμούμε ιδιαίτερα την κατάπαυση του πυρός και την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους το συντομότερο δυνατό. Η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Συμφωνώ με τον Τούρκο πρόεδρο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και εκτόνωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη».
Οι δύο πρόεδροι έθεσαν στόχο να φτάσει ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στα 15 δισ. δολάρια από τα 10 δισ. που είναι σήμερα.
Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο κ. el-Sisi επισήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυξάνονται μέρα με τη μέρα».
«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας με σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης