Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall μετά το sell off – Στις 5.000 μον. ξανά ο S&P 500 με +0,96%, o Nasdaq +1,3%

Άνοδος στη Wall μετά το sell off – Στις 5.000 μον. ξανά ο S&P 500 με +0,96%, o Nasdaq +1,3%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Διά πυρός και σιδήρου πέρασε το αμερικανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, το οποίο έχοντας ως στυλοβάτες την Nvidia και τη Lyft, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει το θετικό πρόσημο έως το τέλος, παρά την έντονη μεταβλητότητα που εμφάνισε ενδοσυνεδριακά, αλλά και να ανακαταλάβει κρίσιμα επίπεδα…
Σε αυτό πλαίσιο, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατάφεραν να ανακάμψουν μετά το χθεσινό sell off, που πυροδοτήθηκε από τον θερμότερο του αναμενομένου πληθωρισμό τον Ιανουάριο, με τον S&P 500 να διασπά, έστω και οριακά, ξανά το όριο των 5.000 μον.
Σημειώνεται πως η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το β’ εξάμηνο, οπότε οποιοδήποτε αρνητικό σήμα από το μέτωπο του πληθωρισμού που μπορεί να αποτρέψει τη νομισματική χαλάρωση αξιοποιείται ως αφορμή για κατοχύρωση κερδών…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,4% στις 38.424 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,96% στις 5.000,62 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,3% στις 15.859 μονάδες.
2_406.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Lyft σημείωσαν άλμα 36%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα μεγαλύτερα του αναμενομένου.
Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν άνοδο 1%, στέλνοντας την κεφαλαιοποίηση του chipmaker λίγο πάνω από αυτή του έτερου μέλους των «Magnificent 7», της Alphabet.
Από την άλλη, η Airbnb υποχώρησε περισσότερο από 5%, παρότι ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο.

Αν και ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου πιθανότατα στέλνει τη μείωση των επιτοκίων της Fed στο β’ εξάμηνο του 2024, έναντι της αρχικής προσδοκίας για μειώσεις ήδη από τον Μάρτιο, το ράλι δεν έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής μετοχών της U.S. Bank Wealth Management Terry Sandven.
Το sell off της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου απλώς επέτρεψε στις αποτιμήσεις να ευθυγραμμιστούν λίγο περισσότερο με τα θεμελιώδη.
Η επαναφορά δίνει στους επενδυτές που είναι προσανατολισμένοι σε λογικές αποτιμήσεις την ευκαιρία να μπουν ίσως στην αγορά» συμπλήρωσε.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 2,3% την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έρευνα Αιτήσεων Υποθηκών (MBA) του Mortgage Bankers Association (MBA).
Το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών αυξήθηκε στο 6,87% την περασμένη εβδομάδα από 6,80% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 2% μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο αυξήθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αξιολογούσαν τα εισερχόμενα εταιρικά κέρδη και τα στοιχεία του πληθωρισμού, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε 0,2% υψηλότερα στις, με τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης να προσθέτουν 0,7%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων διολίσθησαν 0,8% χαμηλότερα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +0,38% στις 16.945 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,75% στις 7.568 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.677 με άνοδο 0,68%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε αύξηση 0,63% στις 31.329 μονάδες.
11_30.JPG
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σταθερά στο 4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, όπως αποκαλύφθηκαν τα νέα στοιχεία το πρωί της Τετάρτης, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, καθώς οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν.
Η μέτρηση του ΔΤΚ ήρθε πριν από την ανακοίνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του τέταρτου τριμήνου την Πέμπτη, η οποία θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση.
Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης με πτώση 1%.
Οι απώλειες κλιμακώθηκαν μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Στο ταμπλό, oι μετοχές της ABN Amro σημείωσαν άνοδο άνω του 6%, αφού η ολλανδική τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου χάρη στα υψηλά επιτόκια και τις αποδεσμεύσεις των απομειώσεων των πιστώσεων.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 54% σε ετήσια βάση στα 545 εκατ. ευρώ (584 εκατ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά πολύ τη συναίνεση της εταιρείας για 422 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχές της Thyssenkrupp σημείωσαν πτώση 10% μετά τη μείωση των ετήσιων προβλέψεων για τις πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη του γερμανικού ομίλου μηχανικών και χαλυβουργών, επικαλούμενος την εξασθένηση της ζήτησης και των τιμών στον τομέα του χάλυβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης