Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν αιωρούμενες βόμβες GBU-39 που εκτοξεύονται από HIMARS

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν αιωρούμενες βόμβες GBU-39 που εκτοξεύονται από HIMARS
Οι κινητήρες, αποθηκευμένοι σε αποθήκες από το 2008, έχουν προσαρμοστεί για την αναβάθμιση του SDB, μετατρέποντάς το σε όπλο ακριβείας μεγάλης εμβέλειας
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά αμερικανικές κατευθυνόμενες βόμβες GBU-39 ως μέρος του συγκροτήματος GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), που εκτοξεύτηκε από το σύστημα HIMARS MLRS.
Τα πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου σε επίθεση στην Kremennaya στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR), όπως επιβεβαιώθηκε από βίντεο που δημοσιεύτηκαν από Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές.
Το GBU-39, γνωστά και ως «έξυπνη βόμβα», αναπτύχθηκε από τις αμερικανικές εταιρείες Saab και Boeing. Συνδυάζει μια βόμβα SDB (Small Diameter Bomb) και έναν κινητήρα αεριωθούμενου που προηγουμένως είχε σχεδιαστεί για μη κατευθυνόμενους πυραύλους 227 mm που χρησιμοποιούνται στα συστήματα HIMARS και MLRS, καθώς και στο νοτιοκορεατικό σύστημα K239 Chunmoo. Οι κινητήρες, αποθηκευμένοι σε αποθήκες από το 2008, έχουν προσαρμοστεί για την αναβάθμιση του SDB, μετατρέποντάς το σε όπλο ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.
Το εύρος καταστροφής είναι τουλάχιστον 110 km και η μάζα της κεφαλής αγγίζει τα 93 kg.
Η μεταφορά τέτοιων προηγμένων πυρομαχικών στο Κίεβο υποδηλώνει αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επιθυμία της Ουκρανίας να ενισχύσει την ικανότητά της να χτυπά σημαντικούς στόχους σε σημαντική απόσταση.

Τι είναι το σύστημα GLSDB

Το σύστημα GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) αναπτύχθηκε από τον Όμιλο Saab σε συνεργασία με την Boeing Defense, Space & Security. De facto, είναι ένας συνδυασμός δύο κλασικών οπλικών συστημάτων: της μικρού μεγέθους βόμβας ολίσθησης υψηλής ακρίβειας GBU-39 SDB και του πυραυλοκινητήρα M26 από το MLRS/HIMARS MLRS. Και τα δύο συστήματα είναι σε υπηρεσία με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις για δεκαετίες και είναι ευρέως διαθέσιμα.

Λίγα λόγια για την αιωρούμενη βόμβα GBU-39 SDB

Η βόμβα πλανίσματος μικρού μεγέθους GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb) αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ειδικά για τα εσωτερικά διαμερίσματα οπλισμού αεροσκαφών stealth. Ένα μόνιμο πρόβλημα με αυτά τα αεροσκάφη είναι ότι δεν μπορούν να φέρουν όπλα σε εξωτερική ανάρτηση χωρίς να αυξήσουν σημαντικά την ορατότητά τους. Ως εκ τούτου, γεννήθηκε η ιδέα να αναπτυχθεί μια κατευθυνόμενη βόμβα μικρού μεγέθους (πρώτα από όλα, μικρής διαμέτρου), η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μεγάλους αριθμούς στις εσωτερικές θέσεις βομβών του Lockheed/Boeing F-22 Raptor.
Η βόμβα SDB έχει ένα πολύ στενό επίμηκες σώμα, με φτερά διπλωμένα στην πλάτη και στηρίζεται στην κοιλιά. Η βόμβα αιωρείται κάτω από το αεροπλάνο σε ανεστραμμένη θέση και μετά την εκτόξευση στρέφεται κατά 180 μοίρες. Έχει διάμετρο μόνο 19 εκ. περίπου και μήκος 1,8 μ. Η βόμβα ζυγίζει 129 κιλά (285 λίβρες) και συσκευάζει 16 κιλά (36 λίβρες) εκρηκτικών υψηλής πρόσκρουσης σε μια ιδιαίτερα ισχυρή ατσάλινη θήκη, επιτρέποντάς της να χτυπά θωρακισμένους και οχυρούς στόχους .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης