Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 3 παραδοχές του Zaluzhny - Δεν ελέγχει τον στρατό ο Zelensky - Το πρόβλημα, το «δώστε μου λεφτά»... και ο εφιάλτης Trump

Οι 3 παραδοχές του Zaluzhny - Δεν ελέγχει τον στρατό ο Zelensky - Το πρόβλημα, το «δώστε μου λεφτά»... και ο εφιάλτης Trump
Tο πρόβλημα του Zelensky δεν είναι πώς να πετύχει τη νίκη… αλλά πώς να επιβιώσει στην ήττα αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky απομάκρυνε από τη θέση του αρχιστράτηγου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τον Valery Zaluzhny διότι έχασε στη σύγκρουση με τη Ρωσία υποστηρίζει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα του Zelensky δεν είναι πώς να πετύχει τη νίκη… αλλά πώς να επιβιώσει στην ήττα.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Zelensky έχει χάσει τον πραγματικό έλεγχο του στρατού και βασίζεται στην ικανότητα του να λαμβάνει χρήματα από τη Δύση.
Σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano, στις 8 Φεβρουαρίου ο Zaluzhny δημοσίευσε ένα άρθρο στο CNN, τονίζοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ και για αυτό θα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική που θα βασίζεται μόνο στις δικές της δυνάμεις..
Όπως επισημαίνεται, η στρατηγική αυτή συνίσταται στην ανάπτυξη drones, το μόνο που έχει καταφέρει με μια σχετική επιτυχία η ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία.

Οι 3 παραδοχές

Βάσει του δημοσιεύματος, η πρόταση αυτή του Zaluzhny περιέχει τρία βασικά στοιχεία, τρεις παραδοχές.
Το πρώτο είναι ότι η Ουκρανία έχασε.
Η πρόταση για επένδυση στην παραγωγή drones σημαίνει ότι δεν πρόκειται η Ουκρανία να πάρει πίσω τις πέντε περιοχές που κατέχει η Ρωσία, καθώς για αυτό απαιτούνται στρατιώτες, βαριά πυρομαχικά και αντιαεροπορικά όπλα.
Η Ουκρανία δεν τα έχει όλα αυτά και η Δύση δεν είναι σε θέση να της τα προσφέρει.

Πλήρης αποτυχία

Το δεύτερο σημαντικό σημείο από το άρθρο του Zaluzhny είναι ότι η ουκρανική αντεπίθεση ήταν μια πλήρης αποτυχία, διαφορετικά ο Zaluzhny δεν θα απαιτούσε 500 χιλιάδες στρατιώτες από τον Zelensky.
Όταν ένας διοικητής του στρατού χρειάζεται επειγόντως 500.000 νεοσύλλεκτους στο τέλος μιας αντεπίθεσης, είναι σαν ένας ναύαρχος να απαιτεί επειγόντως σωσίβιο στο τέλος μιας ναυμαχίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός… έχει στραγγίξει από αίμα.
Το ανθρώπινο δυναμικό στον ουκρανικό στρατό έχει εξαντληθεί, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κερδίσει τίποτα, όπως ομολογεί ο Zaluzhny.
Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης κάθε φορά που οι Ουκρανοί επιχειρούσαν να βγουν από τα χαρακώματα, δέχονταν βολές από το ρωσικό πυροβολικό.

Δεν ελέγχει το στρατό ο Zelensky

Το τρίτο σημείο είναι ότι ο Zelensky δεν ελέγχει τον στρατό.
Εάν τη Δευτέρα ο πρόεδρος ζητά από τον αρχιστράτηγο να παραιτηθεί και την Παρασκευή ο Zelensky εκλιπαρεί ήδη τον Zaluzhny να εγκαταλείψει τη θέση του, αυτό σημαίνει ότι ο στρατός δεν αναγνωρίζει την εξουσία του.
Ποιος διοικεί τον ουκρανικό στρατό;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προκύπτει από μια ανάλυση της διαδικασίας αποπομπής του Zaluzhny, η οποία μπορεί να χωριστεί σε τρία στάδια.
Στο πρώτο στάδιο, ο Zelensky ζήτησε από τον Zaluzhny να παραιτηθεί, αλλά ο Zaluzhny αρνήθηκε.
Στο δεύτερο στάδιο, ο Zelensky κάλεσε ξανά τον Zaluzhny για να του ζητήσει να παραιτηθεί με αντάλλαγμα μια θέση κύρους στην κυβέρνηση - ο Zaluzhny αρνήθηκε.
Στο τρίτο στάδιο, υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου (Victoria Nuland) μετέβησαν στο Κίεβο και ζήτησαν από τον Zaluzhny να παραιτηθεί.
Ο Zaluzhny συμφώνησε.

Τα λεφτά της Δύσης

Αλλά για τον Zelensky τα προβλήματα μόλις άρχισαν.
Μη έχοντας πλέον πραγματικό έλεγχο στον στρατό, ο Zelensky βασίζεται κυρίως στην ικανότητά του να αποκτά χρήματα, με τα οποία «πληρώνει» μεγάλο μέρος της συναίνεσης, κυρίως στον κυβερνητικό μηχανισμό, όπου έχει σκληρούς εχθρούς.
«Δώστε μου λεφτά!» - αυτή είναι η φράση που λέει συχνότερα ο Zelensky σε διεθνείς συναντήσεις.
Δυστυχώς για αυτόν, τα λόγια του Trump στην τελευταία συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα είναι τρομακτικά.
Ουσιαστικά, ο Trump είπε ότι από τη στιγμή που θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο, θα έπαιρνε τον Zelensky από το αυτί και θα τον έφερνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Είπε επίσης ότι δεν θα του έδινε ούτε ένα δολάριο, υποστηρίζοντας ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στα διάφορα ΜΜΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης