Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις - Στο στόχαστρο της ΕΕ η Κίνα για να κλείσουν τα «παραθυράκια»

Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις - Στο στόχαστρο της ΕΕ η Κίνα για να κλείσουν τα «παραθυράκια»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες στην ηπειρωτική Κίνα για πρώτη φορά
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες στην ηπειρωτική Κίνα για πρώτη φορά, στο πλαίσιο των τελευταίων μέτρων που έλαβε με στόχο να κλείσει τα παραθυράκια που επιτρέπουν στη Ρωσία να διοχετεύει στρατιωτική τεχνολογία μέσω τρίτων χωρών στα οπλοστάσιά της.
Τρεις εταιρείες στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς και τέσσερις στο Χονγκ Κονγκ και μία στην Ινδία, περιλαμβάνονται σε ένα έγγραφο 91 σελίδων με εταιρείες και άτομα που τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να προσθέσουν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο κυρώσεων πριν από τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian.
Καθώς οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ετοιμάζονται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, μια πηγή δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα δεν μπορεί να παρακάμψει τους υφιστάμενους περιορισμούς.
Η πηγή δήλωσε: "Η Μόσχα δεν μπορεί να εμποδίσει την επιβολή των περιορισμών που προβλέπονται από τις διατάξεις της Συνθήκης: "Η Ρωσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις μας, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Πρέπει να κλείσουμε τα παραθυράκια, να στοχεύσουμε τις οδούς παράκαμψης, να μειώσουμε περαιτέρω τα έσοδα".

Γιατί ανησυχεί η ΕΕ

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την τεχνολογία που πωλείται εκτός του μπλοκ και στη συνέχεια καταλήγει στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ πρότεινε να προστεθούν περίπου 20 εταιρείες, μεταξύ των οποίων τρεις στην ηπειρωτική Κίνα, μία στην Τουρκία και μία στην Ινδία, σε μια μαύρη λίστα εξαγωγών εκείνων που παρέχουν υποστήριξη στον ρωσικό στρατό.
Δύο ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες που κατηγορούνται ότι μετέφεραν όπλα από τη Βόρεια Κορέα στο Ντουνάι, ένα λιμάνι ανατολικά του Βλαδιβοστόκ, περιλαμβάνονται επίσης στον προτεινόμενο 13ο γύρο κυρώσεων που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
Πηγές λένε ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν διερευνηθεί πλήρως και ότι, αυτή τη φορά, υπήρξε επικοινωνία με την Κίνα.
Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν εκτιμήσει ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις έχουν ήδη στερήσει από τη Ρωσία έσοδα ύψους 400 δισ. δολαρίων (315 εκατ. λιρών).
Ωστόσο, με τον Vladimir Putin να αυξάνει σημαντικά τις στρατιωτικές προμήθειες και την ΕΕ να μένει πίσω, χρειάζονται οι κυρώσεις να λειτουργήσουν πιο σκληρά.
Οι νέες κυρώσεις που σχεδιάζονται αναμένεται επίσης να δουν δεκάδες περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους να υπόκεινται σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας στην ΕΕ.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες του καταλόγου που δραστηριοποιούνται μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και του ρωσικού λιμανιού Ντουνάι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης