Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανηγυρίζει… το Ισραήλ για την επιχείρηση στη Γάζα με τους 28.576 νεκρούς - Πιέσεις στην Hamas για συμφωνία

Πανηγυρίζει… το Ισραήλ για την επιχείρηση στη Γάζα με τους 28.576 νεκρούς - Πιέσεις στην Hamas για συμφωνία
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μια χερσαία επίθεση στη Rafah θα οδηγήσει σε... σφαγή
(upd8) Αν και η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε μια επίγεια κόλαση, όπου οι νεκροί - κυρίως παιδιά και γυναίκες - ανέρχονται σε 28.576 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 68.000, όπου έχει καταστραφεί τουλάχιστον το 50% των κτηρίων, όπου έχει εκτοπιστεί περίπου το 85% των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αντιμέτωπη με την πείνα, την δίψα και την έλλειψη ακόμα και των πιο βασικών φαρμάκων, το Ισραήλ πανηγυρίζει για την…μέχρι τώρα επιτυχία της στρατιωτικής του επιχείρησης.
Σε δηλώσεις του ο Herzi Halevi, αρχηγός του ισραηλινού στρατού, έκανε λόγο για «εξαιρετικά αποτελέσματα», προειδοποιώντας ωστόσο πως μένει ακόμα πολύς δρόμος «για να επιτύχουμε τους σκοπούς του πολέμου» παραδοχή που προφανώς και συνεπάγεται περισσότερο θάνατο και οδύνη για τους Παλαιστίνιους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να προειδοποιεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην χερσαία επίθεση κατά της Rafah, εκεί όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με τον ΟΗΕ να επισημαίνει πως μια «στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή».

Εξαιρετικά αποτελέσματα

Ο αρχηγός του IDF, Herzi Halevi υποστήριξε πως μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα είναι εξαιρετικά.
«Αλλά μένει ακόμη μακρύς δρόμος να διανύσουμε ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους σκοπούς του πολέμου» είπε ο Halevi, αναφέροντας πως για να επιτύχει το Ισραήλ τους στόχους του θα πρέπει ο ηγέτης της Hamas στη Γάζα, Yahia al Sinwar, αλλά και πολλά ακόμα ηγέτες, στελέχη και μαχητές της οργάνωσης να εξαλειφθούν.
Όσον αφορά την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah, την οποία οι Ισραηλινοί θεωρούν ως το τελευταίο οχυρό της Hamas, o Halevi είπε πως οι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει στην πόλη, θα καταφέρουν να φύγουν από αυτήν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πώς.
Το Ισραήλ υποστηρίζει πως με την επιχείρηση στη Rafah θα καταφέρει να εξοντώσει την ηγεσία της Hamas και να απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους, οι οποίοι εκτιμά ότι κρατούνται εκεί.

Προειδοποίηση ΟΗΕ για σφαγή

Πάντως, ολοένα και περισσότερα κράτη προειδοποιούν αφενός το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Rafah, τουλάχιστον αν δεν διασφαλιστεί πρώτα η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και αφετέρου αίρουν την υποστήριξη προς μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση.
Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα αξιόπιστο σχέδιο, πέρα από εκείνο που φέρεται να προτείνει τη δημιουργία 15 καταυλισμών με 25.000 σκηνές ο καθένας, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο ωστόσο έχει ήδη απορριφθεί.
Η τελευταία προειδοποίηση ήρθε από τον Martin Griffiths, επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Rafah θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σφαγή στη Γάζα.
Θα μπορούσαν επίσης να αφήσουν μια εύθραυστη ανθρωπιστική επιχείρηση… στην πόρτα του θανάτου» τόνισε ο Griffiths, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τις επικίνδυνες συνέπειες οποιασδήποτε χερσαίας εισβολής στη Rafah και πως η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοεί αυτές τις εκκλήσεις.

Βρετανία: Το Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, David Cameron, ο οποίος υποστήριξε πως το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ως κατοχική δύναμη εάν δεν παράσχει τροφή και νερό στον λαό της Γάζας.
Επιπλέον, ο Cameron ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο του Ισραήλ για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Rafah, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Μ. Βρετανία δεν υποστηρίζει την επικείμενη επίθεση στη Rafah.
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Rafah έχουν ήδη μετακινηθεί πολλές φορές τρεις, τέσσερις ή πέντε φορές.
Και δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν ξανά, δεν μπορούν να πάνε βόρεια γιατί θα επέστρεφαν σε σπίτια που έχουν καταστραφεί.
Δεν μπορούν να πάνε νότια, γιατί αυτό θα συνεπαγόταν τη μετάβαση στην Αίγυπτο, την οποία κανείς από εμάς δεν θέλει να δει όπως και οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να δουν.
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό, οι Ισραηλινοί να σταματήσουν και να σκεφτούν πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση» υπογράμμισε ο Cameron.

Νέα παρέμβαση από Νότια Αφρική

Εν τω μεταξύ, η Νότια Αφρική προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλώντας να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκήσει την ισχύ του προκειμένου να εμποδίσει μια ισραηλινή επίθεση στη Rafah.
Συγκεκριμένα η Νότια Αφρική ζητά από το Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει με την κατηγορία για γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων, να εξετάσει εάν η απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Rafah, απαιτεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να αποτρέψει περαιτέρω παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, αυτές δεν φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα σχετικά με μια πολυπόθητη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, αν και αναφέρεται πως οι συνομιλίες που έγιναν χθες Τρίτη 13/2 στο Κάιρο ήταν θετικές.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ, ενώ επισημαίνεται πως θα συνεχιστούν και τις επόμενες τρεις ημέρες, αν και η ισραηλινή αντιπροσωπεία επέστρεψε στο Ισραήλ χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ενδεχομένως, το γεγονός αυτό να σχετίζεται με τη σημερινή παρουσία μελών της Hamas στο Κάιρο, όπου και θα συναντηθούν με διαπραγματευτές από την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας που να είναι αποδεκτό από την Hamas, η οποία ζητά τον πλήρη τερματισμό του πολέμου για να αποδεχθεί μια εκεχειρία και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Η Hamas έχει διαμηνύσει πως είναι «ανοικτή στην ιδέα να συζητηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να τερματιστεί η επίθεση και ο πόλεμος», αν και το Ισραήλ διαμηνύει πως ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει, εάν πρώτα δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει.

Έκκληση Abbas (Παλαιστινιακή Αρχή) προς Hamas: Συνάψτε άμεσα συμφωνία με το Ισραήλ

Να συνάψει το συντομότερο δυνατό μια συμφωνία με το Ισραήλ προκειμένου να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό από μια νέα καταστροφή καλεί την Hamas
ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
«Καλούμε το κίνημα Hamas να συνάψει γρήγορα τη συμφωνία για τους κρατουμένους για να γλιτώσει τον παλαιστινιακό λαό μας από άλλη μια καταστροφή, όχι λιγότερο επικίνδυνη από τη Nakba του 1948» αναφέρει ο Abbas, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
Σημειώνεται πως Nakba σημαίνει καταστροφή και αναφέρεται στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα 760.000 Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη διάρκεια του πρώτου ισραηλινοαραβικού πολέμου.
Επιπλέον, ο Abbas κάλεσε «την αμερικανική κυβέρνηση και τους Άραβες αδελφούς να εργασθούν σοβαρά για τη σύναψη της συμφωνίας (...) για να γλιτώσουν τον παλαιστινιακό λαό από τη φρίκη αυτού του καταστροφικού πολέμου», τονίζοντας πως «καθιστά καθέναν υπεύθυνο για κάθε εμπόδιο που θα δημιουργηθεί από οποιαδήποτε πλευρά για να διαταράξει τη συμφωνία».
«Η κατάσταση δεν είναι πλέον ανεκτή και είναι καιρός να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του» τόνισε ο Abbas.


Βομβαρδισμοί

Την ίδια στιγμή πάντως, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις με τη συνδρομή τανκ εξακολουθούν να σφυροκοπούν τις ανατολικές περιοχές της Rafah, υποδηλώνοντας πως η επιχείρηση τους θα συνεχιστεί και η εισβολή θα πραγματοποιηθεί.
Κάτοικοι έκαναν λόγο για σκηνές πανικού ανάμεσα στον πληθυσμό, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ένα μεγάλο κύμα Παλαιστινίων έχει ήδη αρχίσει να εγκαταλείπει τη Rafah μετά τις ισραηλινές επιθέσεις και βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.
Σημειώνεται πως από τον περασμένο Οκτώβριο, 28.576 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 68.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ εκτιμάται πως αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων είναι θαμμένος κάτω από τα ερείπια των κτηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης