Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση εντυπωσιασμού ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, στη σκιά της έλευσης Trump – Προσπαθεί να πείσει για τους στόχους των αμυντικών δαπανών

Κίνηση εντυπωσιασμού ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, στη σκιά της έλευσης Trump – Προσπαθεί να πείσει για τους στόχους των αμυντικών δαπανών
Πολλοί στο ΝΑΤΟ ποντάρουν στους χειρισμούς του Stoltenberg, προκειμένου να είναι πιο ήπιος ο Trump
Σε μια κίνηση περισσότερου εντυπωσιασμού ετοιμάζεται να προχωρήσει το ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ότι τα περισσότερα από τα μέλη του βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο αμυντικών δαπανών της συμμαχίας.
Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, το ΝΑΤΟ θα δηλώσει σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2024, ότι 18 από τα 31 μέλη του θα εκπληρώσουν τον στόχο των δαπανών ύψους του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, με τον αριθμό αυτό πιθανόν να αυξηθεί καθώς αναπροσαρμόζονται οι προϋπολογισμοί.
«Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι περίπου τα δύο τρίτα των συμμάχων θα αγγίξουν το 2% το 2024», δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας στους Financial Times.
Οι δαπάνες του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η θητεία του Trump στην εξουσία το 2017-21 έφερε επίσης σημαντική άνοδο, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέκρινε τους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι δεν ξόδεψαν αρκετά.
Το 2016, μόνο πέντε χώρες πέτυχαν τον στόχο.
Σήμερα η Πολωνία ξοδεύει 3,9% του ΑΕΠ για την άμυνα, μπροστά από τις ίδιες τις ΗΠΑ με 3,5%.
Άλλες χώρες όπως η Ισπανία ακολουθούν, δαπανώντας λίγο πάνω από 1%.

1_563.JPG
Η κριτική Trump

Ένας δηλωμένος σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ, ο Trump - ο πιθανός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου - έχει προηγουμένως απειλήσει να αποσυρθεί από τη στρατιωτική συμμαχία που εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης.
Η ρητορική του συνεχίστηκε στην τρέχουσα κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σοκαρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο Trump είπε σε προεκλογική συγκέντρωση ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλουν» με τα μέλη του ΝΑΤΟ που αποτυγχάνουν να επιτύχουν τον στόχο.
Καθώς ο Trump έχει ισχυρές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις εναντίον του νυν προέδρου Joe Biden, προκαλεί και πάλι τρόμο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι λένε ότι η συνέχιση της ανοδικής πορείας των δαπανών τους είναι η πρώτη από μια στρατηγική περιορισμού των επικρίσεων Trump.
Δεύτερον, το ΝΑΤΟ πρέπει να στραφεί για να επικεντρωθεί περισσότερο σε ζητήματα που είναι πιο σημαντικά για τον Trump, όπως ο περιορισμός της Κίνας ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Τέλος, οι σύμμαχοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επιδοθούν σε κολακεία και γοητεία για να κερδίσουν τον θαυμασμό του.
«Γίνεται πολύς λόγος για τον Trump», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
«Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χειριστείς έναν μελλοντικό Πρόεδρο Trump; . . .
Βασικά ένας συνδυασμός κολακείας και σταθερότητας».

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Παρά τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο μόνος εγγυητής της ασφάλειας της Ευρώπης παραμένει η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, χωρίς υποκατάστατο για τους 80.000 στρατιώτες της στην ήπειρο, η κλίμακα και η ταχύτητα του πώς μπορεί να αναπτύξει υλικό και η ικανότητα πυρηνικών όπλων της .
«Δεν μπορείτε να ανησυχείτε πολύ για τη ρητορική, αλλά αντίθετα επικεντρωθείτε στα σημεία που αναφέρονται και βεβαιωθείτε ότι δίνετε τα εύσημα στον Trump εάν και όταν έχει δίκιο», δήλωσε ο Oana Lungescu, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από το 2010 έως το 2023.
«Οι προτεραιότητές του ήταν αρκετά ξεκάθαρες από την αρχή.
Πρόκειται για τον προσδιορισμό αυτών των προτεραιοτήτων, τη θέση τους στο πλαίσιο της συμμαχίας και τη διασφάλιση ότι η αντιμετώπισή τους θα ενισχύσει τη συμμαχία», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Trump για τη Ρωσία «υπογράμμισαν την υπάρχουσα ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας άλλης προεδρίας Trump», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.
«Θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο σε πολλά επίπεδα.
Πρώτον, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε πόλεμο.
Και μια άλλη κυβέρνηση Trump είναι πιθανό να είναι πιο επικεντρωμένη σε πολλούς τομείς πολιτικής και πιο ικανή να τους υλοποιήσει».
Η πρώτη σύνοδος κορυφής του Trump στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες το 2017, μνημονεύεται επειδή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τους συμμάχους του ότι «χρωστούσαν» χρήματα στις ΗΠΑ, δεν έκανε αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 και έκανε απαξιωτικά σχόλια για κόστος της νέας έδρας της συμμαχίας.
Το επόμενο έτος, οι ηγέτες πέρασαν τη σύνοδο κορυφής λέγοντας στον Trump ότι ήταν ο λόγος που θα αύξαναν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Το διακύβευμα ήταν μεγάλο: η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε λίγο πριν πετάξει στο Ελσίνκι για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin.
«Οι άνθρωποι βελτιώθηκαν σήμερα όπως δεν είχαν ποτέ πριν». . . 33 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα πληρώνουν», είπε ο Trump στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του 2018.
«Όλοι στο δωμάτιο με ευχαριστούσαν. Υπάρχει ένα μεγάλο συλλογικό πνεύμα σε αυτό το δωμάτιο που δεν νομίζω ότι το είχαν εδώ και πολλά χρόνια».

Η σχέση Trump με την Ευρώπη

Ένα χρόνο αργότερα, η ρητορική του Trump για το ΝΑΤΟ είχε μαλακώσει.
Υπερασπίστηκε μάλιστα τη συμμαχία το 2019, λέγοντας ότι «εξυπηρετεί έναν μεγάλο σκοπό» αφού ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron την κήρυξε «εγκεφαλικά νεκρή».
Η μερικές φορές δύσκολη σχέση του Trump με τον Macron και η αρνητική του στάση απέναντι στη Γερμανία, ήταν χαρακτηριστικά της πρώτης του προεδρίας που οι διπλωμάτες λένε ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Αλλά άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν στενότερες σχέσεις με την πιθανή κυβέρνησή του.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Trump αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán, θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Putin και ανέστειλε τη βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί.
«Καταλαβαίνουμε τι είπε ο κ. Πρόεδρος και πληρώνουμε τις οφειλές μας», δήλωσε στους FT εκπρόσωπος του Orbán.
Η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που δαπανούν περισσότερο από 2% για την άμυνα.
Ο Stefano Stefanini, πρώην πρεσβευτής της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η επανεκλογή του Trump θα είναι μια καθοριστική στιγμή για τη μεταπολεμική τάξη ασφαλείας της Ευρώπης.
«Το πρόβλημα που εγείρει ο Trump». . . είναι η άρνηση της Αμερικής, της Αμερικής του Trump, να δεσμευτεί για την υπεράσπιση της Ευρώπης σε περίπτωση επίθεσης», είπε.
Ο κίνδυνος για το ΝΑΤΟ θα ήταν να σπάσει εάν οι πρωτεύουσες μεμονωμένα επιδιώκουν να κερδίσουν την εύνοια του Trump, πρόσθεσε.

2_403.JPG
Η πιθανή ανάγκη να μετριαστεί ο Trump λαμβάνεται υπόψη στις συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα διαδεχθεί τον Jens Stoltenberg, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, όταν παραιτηθεί αργότερα φέτος.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος είχε μια παραγωγική σχέση με τον Trump κατά τη διάρκεια της θητείας του και πρόσφατα επαίνεσε τη στάση του απέναντι στους στόχους δαπανών του ΝΑΤΟ, θεωρείται ευρέως ως πιθανό να πάρει τη θέση.
Ο Stoltenberg, ο οποίος ονομάστηκε «ο αξιόπιστος του Trump» επειδή κράτησε τη συμμαχία ενωμένη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, υιοθέτησε μια στρατηγική στοχευμένων μηνυμάτων μέσων ενημέρωσης για να υποστηρίξει την αξία του ΝΑΤΟ.
Πέτυχε με τις εμφανίσεις του στα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια που ευνοούνται από τον Trump με λέξεις όπως «δυνατός», «δίκαιο», «νίκη» και «ηγεσία».
Η ομάδα του έδειξε επίσης ένα διάγραμμα ράβδων που δείχνει αυξημένες αμυντικές δαπάνες με πράσινο χρώμα και περικοπές προϋπολογισμού με κόκκινο.
Τα χρόνια στην εξουσία του Trump ήταν όλα πράσινα: το ανέφερε τακτικά στις ομιλίες του και στις εκδηλώσεις του Τύπου.
«Βασικά, πρόκειται για το να σηματοδοτήσει γιατί έχει συμφέρον να κάνει κάτι που θέλουμε επίσης», είπε ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τον Trump κατά την πρώτη του θητεία.
«Σχεδόν σε όλα τα πράγματα είναι περισσότερο συναλλακτικός παρά ιδεολογικός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης