Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ - Ο ουκρανικός στρατός προαναγγέλλει οπισθοχώρηση – Η Ρωσία εφαρμόζει τη θεωρία της βαθιάς μάχης στη νέα αντεπίθεση

Σοκ - Ο ουκρανικός στρατός προαναγγέλλει οπισθοχώρηση – Η Ρωσία εφαρμόζει τη θεωρία της βαθιάς μάχης στη νέα αντεπίθεση
Κατά την EBRD η οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία υπερβαίνει το σχέδιο Marshall - Φαίνεται ότι πλησιάζει η στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης των Ρώσων
(upd 38) Ο Ουκρανικός στρατός προαναγγέλλει οπισθοχώρηση από τις θέσεις άμυνας που έχει λάβει.
Ο νέος διοικητής του Ουκρανικού στρατού Alexander Syrsky δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα οπισθοχωρήσουν για να διασώσουν τους εναπομείναντες στρατιώτες…
Ήδη π.χ. στην πόλη Avdiivka που έπεσε στα χέρια των ρώσων, οι Ουκρανοί αρχίζουν να υποχωρούν.
Η πόλη Avdiivka έχει την τύχη του Bakhmut έχει σχεδόν πλήρως ισοπεδωθεί.
Ο Rustem Umerov ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας παρουσίασε στο ΝΑΤΟ το στρατιωτικό σχέδιο για το 2024 αλλά όπως φαίνεται… δεν είναι τίποτε άλλο από άμυνα.
Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός αρχίζει να εφαρμόζει την θεωρία βαθιάς μάχης σε δεκάδες σημεία του μετώπου ώστε να σπάσει την Ουκρανική άμυνα…
Φαίνεται ότι πλησιάζει η στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης των Ρώσων.
Κατά την EBRD η οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία υπερβαίνει το σχέδιο Marshall.
Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τονίζει ότι για το μόνο που μετανιώνει είναι ότι δεν άρχισε νωρίτερα τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.


Putin: Έπρεπε να αρχίσουμε νωρίτερα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία νωρίτερα, αλλά προσπάθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα να επιλύσει τη σύγκρουση ειρηνικά και στηρίχθηκε στην ειλικρίνεια των αντιπάλων της, δήλωσε ο Puton.
«Το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώσουμε είναι ότι δεν ξεκινήσαμε τις δράσεις νωρίτερα από το 2022, πιστεύοντας ότι είχαμε να κάνουμε με αξιοπρεπείς ανθρώπους», είπε ο πρόεδρος, περιγράφοντας την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Σοκ 500 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες και 700 τραυματίες στο Selidovo του Donetsk μετά από επίθεση ρωσικών δυνάμεων στις 13 Φεβρουαρίου - Mεγάλο πλήγμα για τους Azov 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν καταστροφικό πλήγμα στον ουκρανικό στρατό.
Το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου, τα ρωσικά χτυπήματα κατέστρεψαν εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), που ήρθαν για κοινή εκπαίδευση μάχης στο χωριό Selidovo στο Donetsk.
Αρκετά κύματα ρωσικών επιδρομών έπληξαν το πεδίο εκπαίδευσης, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περίπου 1.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες δηλώσεις από κανένα από τα αντιμαχόμενα μέρη.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης παραμένουν σιωπηλά, ενώ ρωσικές πηγές που βρίσκονται κοντά στον στρατό δίνουν λεπτομέρειες για την επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν τουλάχιστον δύο κύματα χτυπημάτων.
Ο Ρωσικός στρατός έμαθε τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εναντίον αμάχων στο Donbass και σε άλλες περιοχές που έχασε το Κίεβο.
Αφού η πρώτη επίθεση έπληξε τις τάξεις των Ουκρανών στρατιωτών, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, το δεύτερο κύμα επιδρομών στόχευσε στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν στο σημείο για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.
Ο ρωσικός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε αρκετούς πυραύλους Iskander με πυρομαχικά διασποράς.
Επιπρόσθετα χρησιμοποιήθηκαν Smerch MLRS, επίσης με πυρομαχικά διασποράς.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι απίθανο να αποκαλυφθεί επίσημα από το καθεστώς του Κιέβου.
Σύμφωνα με ορισμένες προκαταρκτικές αναφορές από το σημείο, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα περίπου 500 Ουκρανοί στρατιώτες να σκοτωθούν και περίπου 700 άλλοι τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι νεκροί είναι δεκάδες.
Είναι σαφές ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς πολλοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά και η ζωή τους κινδυνεύει.
Το Selidovo είναι ένας στρατηγικά σημαντικός κόμβος επιμελητείας του ουκρανικού στρατού.
Ουκρανικές μονάδες έρχονται εκεί από το Pavlograd και το Pokrovsk πριν σταλούν στην πρώτη γραμμή.
Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο χωριό χρησιμοποιήθηκαν για τη συσσώρευση ουκρανικών στρατιωτικών εφεδρειών προτού σταλούν για να κλείσουν τις τρύπες στην άμυνα στην κατεύθυνση του Donetsk.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεγάλο μέρος των θυμάτων της σημερινής επίθεσης ήταν στρατιώτες της περιβόητης 3ης Ταξιαρχίας Εφόδου «Azov».

Διαψεύδει η Ρωσία: O Putin δεν πρότεινε στους Αμερικάνους κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Στη διάψευση δημοσιεύματος του Reuters ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε προτείνει στις ΗΠΑ – μέσω μεσολαβητών – κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία.
Ερωτηθείς αν αληθεύει το δημοσίευμα του Reuters, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov απάντησε αρνητικά.
«Όχι δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε ο Peskov.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Putin είχε στείλει μηνύματα στην Ουάσινγκτον το 2023 - δημοσίως και ιδιωτικά μέσω μεσολαβητών, όπως των Αράβων εταίρων της Μόσχας στη Μέση Ανατολή -, ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται, οι μεσολαβητές συναντήθηκαν στην Τουρκία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan τηλεφώνησε στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Putin, τον Yury Ushakov, τον Ιανουάριο.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Αμερικάνοι απέρριψαν την πρόταση του Putin ενώ όπως αναφέρεται, δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικάνους αξιωματούχους, με την Ουάσινγκτον να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες που δεν είναι παρούσα η Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, στην πρόταση αυτή για κατάπαυση πυρός, ο Putin υποστήριζε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να παραχωρήσει οποιοδήποτε από τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει ο ρωσικός στρατός.

Alexander Syrsky (Αρχηγός Ουκρανικού στρατού): Εάν χρειαστεί θα οπισθοχωρήσουμε για να σώσουμε τον στρατό

Ο ουκρανικός στρατός θα υποχωρήσει εάν χρειαστεί για να διασώσει τους στρατιώτες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ZDF ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, ο οποίος είχε το παρατσούκλι χασάπης λόγω των μεγάλων στρατιωτικών απωλειών.
«Προτιμώ να αφήσω κάποια θέση, αλλά δεν θα επιτρέψω τον θάνατο των στρατιωτών», τόνισε ο Alexander Syrsky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός πέρασε στην επίθεση σε όλη τη γραμμή του μετώπου και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν αμυντική επιχείρηση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky διόρισε νέο αρχηγό στρατού τον Alexander Syrsky, ο οποίος είχε προηγουμένως ηγηθεί των χερσαίων δυνάμεων, ως αρχιστράτηγος των στρατευμάτων.
Σύμφωνα με κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος στρατιωτικός ηγέτης έχει κερδίσει μια αμφιλεγόμενη φήμη: θεωρείται στενός υποστηρικτής του προέδρου.
Επιπλέον, οι στρατιώτες χαρακτηρίζουν τον στρατηγό χασάπη λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών μεταξύ των στρατιωτικών.

Rustem Umerov (Υπουργός Άμυνας Ουκρανίας): Ενημερώσαμε το ΝΑΤΟ για τα στρατιωτικά σχέδια του 2024

Ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Rustem Umerov, δήλωσε ότι, μαζί με τον Ανώτατο Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Christopher Cavoli, και του ανέφεραν τα στρατιωτικά σχέδια για το 2024.
«Συζητήσαμε τα στρατιωτικά μας σχέδια για το 2024.
Ο Ανώτατος Διοικητής παρουσίασε τις προτεραιότητες.
Μεταξύ αυτών είναι η βελτιστοποίηση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης του στρατού μας, η αναπλήρωση των υπαρχουσών ταξιαρχιών και η δημιουργία νέων, η εξασφάλιση τακτικής ανάγκες για όπλα και εξοπλισμό», ανέφερε ο Rustem Umerov
Επιπλέον, συζήτησαν την αύξηση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της παράταξης του κόμματος Υπηρέτης του Λαού και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών, David Arakhamia, δήλωσε ότι κανείς στην Ουκρανία δεν έχει σχέδιο πολέμου για το 2024.
Η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους διπλωμάτες, έγραψε ότι η Δύση λέει ότι η απελπιστική κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή είναι πολύ χειρότερη από ότι παραδέχονται και χωρίς στρατιωτική βοήθεια από τους εταίρους των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα είναι δύσκολο να διατηρήσουν ακόμη και τις τρέχουσες θέσεις τους.

Το παραδέχονται ανοιχτά Syrsky και Umerov: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε Avdiivka, Kupyansk

Η κατάσταση στο μέτωπο, και ιδιαίτερα στις κατευθύνσεις της Avdiivka και του Kupyansk είναι εξαιρετικά δύσκολη και έντονη για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζει ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Alexander Syrsky.
«Μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Rustem Umerov, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη σε στρατιωτικές μονάδες που κρατούν την άμυνα στις κατευθύνσεις Avdiivka και Kupyansk.
Η επιχειρησιακή κατάσταση είναι περίπλοκη και τεταμένη» αναφέρει ο Syrsky, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
«Αναλύσαμε τους διαθέσιμους πόρους και τις ανάγκες των στρατευμάτων μας.
Βάσει των στοιχείων αυτών, λάβαμε πολλές σημαντικές αποφάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των μαχόμενων δυνατοτήτων των στρατιωτικών μας μονάδων» επισήμανε ο Syrsky.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Rustem Umerov υπογράμμισε πως οι κατευθύνσεις σε Avdiivka, Kupyansk και Limansk είναι εξαιρετικά σημαντικές και για αυτό το λόγο η προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων εστιάζει σε αυτές.
«Ακούσαμε αναφορές για την κατάσταση.
Ακούσαμε για τις ανάγκες.
Εργαζόμαστε για τα αιτήματα - ενισχύουμε θέσεις, στρατολογούμε μονάδες, τις ενισχύουμε με drones και με εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου» υποστήριξε ο Umerov.

 New York Times: Ο Ζelensky θα επισκεφθεί το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο αυτή την εβδομάδα

 Ο Vladimir Zelensky ενδέχεται να επισκεφθεί το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο στο πλαίσιο μιας περιοδείας που θα πρέπει να συμπέσει με τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι Ουκρανό αξιωματούχο.
Νωρίτερα, το Tagesspiegel ανέφερε ότι ο Ζelensky επρόκειτο να επισκεφθεί τη Γερμανία για τη δεύτερη επίσκεψή του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της διάσκεψης του Μονάχου, Christoph Heusgen, δήλωσε ότι ο Zelensky και ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.
«Ο Ζelensky είναι πιθανό να υποστηρίξει την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας κατά τις επισκέψεις στο Βερολίνο, το Παρίσι και πιθανώς το Λονδίνο ως μέρος μιας γρήγορης περιοδείας αυτή την εβδομάδα που συμπίπτει με τη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου», ανέφεραν οι New York Times.
Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου.
Σε αυτήν αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και περίπου 100 υπουργοί.
Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το 2022.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξήγησε στη συνέχεια αυτή την απόφαση λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η διάσκεψη του Μονάχου μετατράπηκε όλο και περισσότερο σε ένα «διατλαντικό φόρουμ», χάνοντας τη συνεκτικότητα και την αντικειμενικότητα.
Το 2023 και το 2024, επίσημοι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση.

Glenn Diesen (Πανεπιστήμιο Νορβηγίας): Ο Ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε δραματική κατάσταση στο μέτωπο

Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χειροτερεύει κάθε μέρα, δήλωσε ο Glenn Diesen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας και πολιτικός επιστήμονας, σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera.
«Όλα χειροτερεύουν γιατί η Ουκρανία αποδυναμώνεται καθημερινά.
Ξεμένει από τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμό, πυρομαχικά, δεν έχει μεγάλη παραγωγική ικανότητα, ο αριθμός των στρατιωτών μειώνεται, η δυτική υποστήριξη μειώνεται».
Σύμφωνα με τον Glenn Diesen, περισσότερο από όλα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν ανθρώπους από επιθέσεις ρωσικού πυροβολικού και drones, που δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις.
Ανέφερε επίσης την τρομερή κατάσταση μεταξύ των Ουκρανών στο μέτωπο και η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τις ΗΠΑ.
Τον Ιανουάριο 2024, οι Financial Times έγραψαν ότι στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων διαμαρτύρονταν για έλλειψη πυρομαχικών.
Όπως είπαν, αντιμέτωποι με μείωση των προμηθειών, αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση οβίδων, ενώ ο εχθρός εντείνει τις επιθέσεις.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων τον Ιανουάριο 2024 ξεπέρασαν τις 23.000 στρατιώτες.
Η Ουκρανία ρίχνει στη μάχη τις υπόλοιπες εφεδρείες του και πραγματοποιεί βιαστικά αναγκαστικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψει την κατάρρευση της άμυνάς του.
Οι ρωσικές μονάδες προχωρούν και επεκτείνουν τις ζώνες ελέγχου τους.
Συγκεκριμένα, στις κατευθύνσεις Kupyansk, Krasnolimansk και Donetsk απελευθέρωσαν Veseloye, Krakhmalnoye και Tabaevka.

Wall Street Journal: Δραματική κατάσταση Ουκρανών: Απαντάμε με μία βολή σε κάθε 5 με 7 των Ρώσων

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο λόγω της μεγάλης έλλειψης πυρομαχικών
σκιαγραφεί δημοσίευμα της Wall Street Journal.
«Σε κάθε πέντε με επτά βολές των Ρώσων, απαντάμε με μια.
Χρησιμοποιούμε πυρομαχικά μόνο σε κρίσιμες καταστάσεις» αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο Ουκρανό στρατιώτη.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν «έλλειψη αρμάτων μάχης και πυροβολικού» καθώς και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή Avdiivka, την οποία σφυροκοπούν από πολλές κατευθύνσεις οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρές οδομαχίες εδώ και ημέρες στη Avdiivka και για καθημερινή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Julian Röpke (Γερμανός δημοσιογράφος): Πανικός στο μέτωπο για Ουκρανούς – Τους αιφνιδίασαν οι Ρώσοι με τις ισχυρές και μαζικές επιθέσεις

Για πανικό στο ουκρανικό στράτευμα από τα μαζικά και ισχυρά πλήγματα των Ρώσων
στην πρώτη γραμμή του μετώπου κάνει λόγο ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Röpke.
Όπως μεταδίδει, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν καθώς δεν περίμεναν ότι ο ρωσικός στρατός θα πραγματοποιούσε τόσο ισχυρές και μαζικές επιθέσεις
«Οι αναφορές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το μέτωπο είναι απλά τρομερές.
Ουκρανοί ακτιβιστές υποδηλώνουν ότι η στρατιωτική ηγεσία υποτίμησε τις επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας ή απλά δεν περίμενε ότι οι Ρώσοι θα επιτίθεντο τόσο δυνατά και σε τόσο πολλά μέρη ταυτόχρονα» υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος, αναφέροντας πως πλέον διαπιστώνεται πόσο αποτελεσματικό είναι το έργο του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο παρέχει στο ρωσικό στρατό μεγάλο αριθμό drones και πυρομαχικά πυροβολικού.
Σύμφωνα με τον Röpke, για αυτούς ακριβώς τους λόγος είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς να αποκρούσουν την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων.
«Είναι προφανές ότι σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει δεύτερη γραμμή άμυνας και η πρώτη δεν είναι τόσο καλά οχυρωμένη για να αντέξει τις τρέχουσες ρωσικές επιθέσεις» μεταδίδει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Ray McGovern (πρώην CIA): Διευρύνονται τα ρήγματα στο ΝΑΤΟ λόγω Ουκρανίας, σύντομα… η κατάρρευση της Συμμαχίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει διάσπαση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, η οποία θα επιδεινωθεί στο πλαίσιο της ήττας των Ουκρανών και θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση της Συμμαχίας υποστηρίζει ο πρώην αναλυτής της CIA, Ray McGovern.
«Το ΝΑΤΟ απλά καταρρέει.
Πρέπει να το παραδεχθούμε.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία, εάν συνεχιστεί – δεδομένου ότι οι ρήγματα στο ΝΑΤΟ γίνονται όλο και πιο μεγάλα – θα οδηγήσει στο τέλος του ΝΑΤΟ» υποστηρίζει ο Ray McGovern, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές της Συμμαχίας δεν έχουν φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα στα ευρωπαϊκά μέλη της.
«Οι Γερμανοί είναι πραγματικά στον πάτο εξαιτίας αυτών που τους κάναμε, ανατινάζοντας τον αγωγό αερίου τους (σ.σ. τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream) και όλα αυτά.
Οι Ρώσοι έφυγαν, αλλά έγιναν πιο ευτυχισμένοι, έχοντας κάνει φίλους στην Ανατολή» ανέφερε ο McGovern μιλώντας στο κανάλι Judging Freedom στο Youtube.

The Atlantic: Ο πρώην αρχηγός στρατού Valery Zaluzhny θα επιτεθεί στον Zelensky εάν ο Syrsky αποτύχει στο μέτωπο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky αναμένει μεγαλύτερες στρατιωτικές προσπάθειες από τον νέο Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, για να κρατήσει το μέτωπο, γράφει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης The Atlantic.
«Ο Zelensky θα πληρώσει ακριβά την απόλυση του Valery Zaluzhny.
Τώρα ο Syrsky θα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση.
Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι στρατιωτικές του προσπάθειες αποτυγχάνουν ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης Zaluzhny θα οδηγήσει σε πολιτικές συνέπειες», αναφέρει το The Atlantic.
Όπως σημειώνει το Atlantic, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας γνωρίζει ότι είναι πολιτικός αντίπαλος ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος θα επικρίνει την ηγεσία της χώρας εάν το μέτωπο καταρρεύσει. Επιπλέον, οι αποτυχίες του ουκρανικού στρατού λόγω πολιτικών παιχνιδιών στο Κίεβο μπορεί να γίνουν αιτία για τη Δύση να μειώσει περαιτέρω τη στρατιωτική βοήθεια.
Πρόσφατα, ο Zelensky ανακοίνωσε την απόλυση του Valery Zaluzhny και τον διορισμό του Alexander Syrsky, ο οποίος είχε προηγουμένως ηγηθεί των χερσαίων δυνάμεων, ως αρχιστράτηγος των στρατευμάτων.
Σύμφωνα με κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο νέος στρατηγός έχει αμφιλεγόμενη φήμη… οι στρατιώτες τον αντιπαθούν αφού ήταν υπαίτιος για τις βαριές απώλειες του έδωσαν το παρατσούκλι Χασάπης.

Εντολή Shoigu για μετατροπές σε πυραύλους Iskander, Kinzhal βάσει της εμπειρίας… στο μέτωπο

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γίνουν άμεσα βελτιώσεις στα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander και Kinzhal λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας
έδωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu.
Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές βάσει των συμπερασμάτων που έχουν προκύψει από την χρήση τους στο πεδίο των μαχών, ενώ επισήμανε την ανάγκη να γίνουν «όλα όσα χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
Επιπλέον, αναφέρεται πως κατά την επίσκεψη του στο Γραφείο Σχεδιασμού Μηχανολόγων Μηχανικών στην Kolomna στην επαρχία της Μόσχας ο Shoigu έλεγξε την υλοποίηση της εντολής για την παραγωγή φορητών και επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων.
Συγκεκριμένα, στον Ρώσο υπουργό Άμυνας παρουσιάστηκε το αντιαρματικό σύστημα «Khrizantema-S» με τους εκσυγχρονισμένους κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Khrizantema-M καθώς και άλλα οπλικά συστήματα.
O Shoigu φέρεται να απαίτησε ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων για την αντιμετώπιση των drones
καθώς και του συγκροτήματος ενεργητικής προστασίας αρμάτων μάχης, του Arena M.

Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Η συνέντευξη του Putin διέγραψε την Ουκρανία από τη γεωπολιτική ατζέντα

Η Ουκρανία υποχωρεί στην παγκόσμια γεωπολιτική ατζέντα και ο Zelensky εμφανίστηκε ως «αλήτης από τον σιδηροδρομικό σταθμό» μετά τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Putin στον Αμερικανό δημοσιογράφο Carlson, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Η Ουκρανία δεν είναι πλέον στη γεωπολιτική ατζέντα σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Ουκρανία έχει διαγραφεί εντελώς, η γεωπολιτική πραγματικότητα έχει αλλάξει μετά τη συνέντευξη του Putin».
Σύμφωνα με τον Soskin, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε το δικό του μοντέλο της παγκόσμιας τάξης στην συνέντευξη στον Carlson, την οποία έχουν ήδη δει 200 εκατ άνθρωποι στο κοινωνικό δίκτυο X και γενικά πολύ περισσότεροι άνθρωποι.
«Περίπου 500 εκτα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθήσαν την συνέντευξη.
Δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει;», τόνισε ο Oleg Soskin.
Η Δύση δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την Ουκρανία.
Ο Zelensky γενικά θεωρείται απλώς ένας άστεγος - αλήτης από τον σιδηροδρομικό σταθμό».
Η συνέντευξη του Putin, μόλις τις πρώτες 24 ώρες μετά τη δημοσίευση, έλαβε περισσότερες από 100 εκατομμύρια προβολές στο κοινωνικό δίκτυο X.

EBRD: Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία υπερβαίνει σε κόστος το σχέδιο Marshall

Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία υπερβαίνει τα κονδύλια που διατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Σχεδίου Marshall (οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Odile Renaud-Basso.
Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη σε πραγματικούς όρους από το Σχέδιο Marshall μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όσον αφορά το μερίδιο του ΑΕΠ", ανέφερε ο Renaud-Basso σύμφωνα με το Politico
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία «λαμβάνει το 50% του προϋπολογισμού της μέσω εξωτερικής στήριξης».
Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz είπε τον Αύγουστο του 2022 ότι η αποκατάσταση της Ουκρανίας θα είναι μεγαλύτερη από το ΣχέδιοMarshallκαι θα κοστίσει δισεκατομμύρια.
Ο Scholz είπε ότι οι συζητήσεις για το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της G7 και της ΕΕ.
Το «Σχέδιο Marshall» είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που παρουσιάστηκε το 1947 από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών George Marshall.

Financial Times: Η Bundeswehr μετέφερε τα καλύτερα όπλα της στην Ουκρανία

Η Γερμανία μετέφερε τα καλύτερα οπλικά συστήματα της στην Ουκρανία και πλέον η Bundeswehr είναι σε χειρότερη θέση όσον αφορά τον εξοπλισμό της
από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο υποστηρίζουν οι Financial Times.
Η Bundeswehr είναι τώρα από πολλές απόψεις χειρότερα εξοπλισμένη από ό,τι πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία,
αφού το Βερολίνο μετέφερε πολλά από τα καλύτερα όπλα του στο Κίεβο και δεν είναι ακόμη σαφές πότε η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τα κενά επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως «παρά τα νέα μέσα, η Bundeswehr είναι από πολλές απόψεις χειρότερα εξοπλισμένη από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης».
«Η Γερμανία έδωσε πολύ από τον καλύτερο εξοπλισμό της στο Κίεβο.
Και δεν είναι ακόμη σαφές πώς και πότε θα καλυφθούν ξανά αυτά τα κενά» υποστηρίζουν οι FT, υποστηρίζοντας πως η Γερμανία, για παράδειγμα, δώρισε 14 τεθωρακισμένα οβιδοβόλα στο Κίεβο, τα οποία είναι από τα πιο «προηγμένα» συστήματα αυτού του είδους στον κόσμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις, μόνο 10 από αυτά θα αντικατασταθούν, αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας είπε ότι υπάρχει η ευκαιρία να αγοραστούν 18 ακόμη μονάδες για τον στρατό, «αν το επιτρέπει η χρηματοδότηση».

Ουκρανία: Βυθίσαμε το ρωσικό αποβατικό πλοίο Tsezar Kunikov – Έπλεε ανοικτά της Κριμαίας

Το ρωσικό αποβατικό πλοίο Tsezar Kunikov που έπλεε ανοιχτά της Κριμαίας υποστηρίζουν ότι έπληξαν και βύθισαν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
«Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με την μονάδα πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας, κατέστρεψαν το μεγάλο αποβατικό πλοίο Tsezar Kunikov.
Βρισκόταν σε ουκρανικά χωρικά ύδατα κοντά στην Alupka την ώρα του πλήγματος» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο ουκρανικός στρατός χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε έγινε η επίθεση.
Πληροφορίες από ουκρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλήγμα έγινε από θαλάσσια drones.
Το Tsezar Kunikov είχε συμμετάσχει στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία το 2008.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό με το πλοίο, πέραν του ότι κατέρριψε έξι ουκρανικά drones πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία ετοιμάζεται για την αντεπίθεση της... εφαρμόζει την θεωρία βαθιάς μάχης

Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επαναφέρουν τους ελιγμούς στο πεδίο της μάχης μέσω της σοβιετικής θεωρίας βαθιάς μάχης, αλλά δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τη σοβιετική βαθιά μάχη μέχρι στιγμής λόγω των σημερινών ουκρανικών δυνατοτήτων.
Ο Mashovets δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εφαρμόσουν τη σοβιετική θεωρία βαθιάς μάχης για επιχειρησιακό σχεδιασμό για να σπάσουν γρήγορα τις ουκρανικές άμυνες.
Η θεωρία της βαθιάς μάχης είναι προϊόν της σοβιετικής επιχειρησιακής τέχνης που αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και σχεδιάστηκε για να επαναφέρει τους ελιγμούς στο πεδίο της μάχης μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπλέκοντας τον εχθρό σε πολλαπλά μέτωπα και σε βάθος σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, επιτιθέμενος στον εχθρό σε όλα τα κλιμάκια με πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις κατά των μετόπισθεν του εχθρού σε συντονισμό με μετωπικές επιθέσεις για να διεισδύσουν στις αμυντικές γραμμές του εχθρού.
Η θεωρία της βαθιάς μάχης υποστηρίζει επίσης ότι ο επιτυχημένος επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει διαδοχικά σχέδια για διαδοχικές επιχειρήσεις για να αποτρέψουν τον αμυνόμενο να αποκαταστήσει συνεκτικές αμυντικές θέσεις μετά από μια διείσδυση και την εκμετάλλευσή του.
Οι βασικές επιχειρησιακές αρχές της θεωρίας της βαθιάς μάχης εξακολουθούν να ισχύουν στον σύγχρονο πόλεμο και ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να επαναφέρει τους ελιγμούς στο πεδίο της μάχης και να ξεπεράσει τις ουκρανικές άμυνες εάν μπορούσε να σχεδιάσει και να εκτελέσει επιτυχώς επιχειρησιακά υγιείς εκστρατείες χρησιμοποιώντας τη θεωρία βαθιάς μάχης.

Οι τρέχουσες δυνατότητες του ουκρανικού πεδίου μάχης στερούν στις ρωσικές δυνάμεις τη δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελιγμούς στο πεδίο της μάχης με ρωσικούς όρους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας σε βασικά συστήματα, πολλά από τα οποία μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν σε κλίμακα.
Ωστόσο οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα και να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις τη δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελιγμούς στο πεδίο της μάχης με ρωσικούς όρους χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες εταίρους τους βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. 
Ο Mashovets σημείωσε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση μαθαίνει και επιδεικνύει επί του παρόντος μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία από ό,τι νωρίτερα στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων συστημάτων πυροβολικού για την αύξηση των δυνατοτήτων πυρός, την ενίσχυση των δυνατοτήτων πληροφοριών, τη χρήση παραπληροφόρησης για την τροφοδοσία ψευδών πληροφοριών σχετικά με κινήσεις ρωσικών δυνάμεων. και κατακερματίζοντας τις κινήσεις των μεγαλύτερων σχηματισμών του.
Ο Mashovets δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν επίσης ενεργά τη δική τους τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν τις ουκρανικές ικανότητες και επίσης αναπτύσσουν τις δικές τους δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW), θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων ελέγχου μάχης.
Η Ουκρανία θα χάσει τα σημερινά της πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης εάν τα δυτικά κράτη, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, σταματήσουν πρόωρα τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία.
Η Ρωσία θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση στρατιωτικά μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Ο Ρωσικός στρατός σπρώχνει το Donbass προς τα δυτικά, προέλαση σε όλο το μέτωπο

Εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης στο μέτωπο του Donbass, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τα χτυπήματα ακριβείας, καταστρέφοντας ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υποδομής στις ανατολικές και νότιες ουκρανικές περιοχές.
Στις 13 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία δήλωσε - προπαγάνδα - περήφανα ότι οι παντοδύναμες ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτησαν 16 από τα 23 ρωσικά UAV καμικάζι.
Η αποτελεσματική λειτουργία των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας και των κινητών πυροσβεστικών ομάδων φέρεται να απέτρεψε οποιαδήποτε ζημιά από τα ρωσικά πλήγματα.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Κιέβου διαψεύστηκαν αμέσως από αναφορές από την πόλη Dnipro.
Αμέσως μετά τα ρωσικά χτυπήματα, η παροχή νερού και ρεύματος διακόπηκε στην πόλη.
Οι κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν μια σειρά από ισχυρές εκρήξεις στο τοπικό TPP.
Ο σταθμός παρείχε ηλεκτρική ενέργεια σε πολλές τοπικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν από τον ουκρανικό στρατό.
Περισσότερα ρωσικά πλήγματα αναφέρθηκαν στην ουκρανική συνοριακή πόλη Volchansk στην περιοχή του Kharkiv, η οποία είναι στόχος ρωσικών drones και πυραύλων σε τακτική βάση.
Ο ουκρανικός στρατός συσσώρευσε κάποια αποθέματα εκεί για να εξασφαλίσει τα σύνορα και να εξαπολύσει επιθέσεις σαμποτάζ στο ρωσικό έδαφος.

Το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου, σημειώθηκε μια μαζική ρωσική επίθεση στο ουκρανικό στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης στο Selidovo στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το χτύπημα έπληξε τις τάξεις του ουκρανικού πεζικού, το οποίο έφθασε εκεί για εκπαίδευση και συντονισμό μάχης προτού σταλεί στην Avdiivka.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, περίπου 1.500 στρατιωτικοί και διάφορες στρατιωτικές αποθήκες δέχθηκαν επίθεση.
Οι μεγάλες απώλειες ήταν αναπόφευκτες, αλλά η ουκρανική πλευρά δεν έχει ακόμη δηλώσει επίσημα τον αριθμό των θυμάτων.

Τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα στα στρατηγικά αποθέματα της Ουκρανίας επιτρέπουν στα ρωσικά στρατεύματα να διατηρήσουν τη στρατιωτική πρωτοβουλία κατά μήκος του μετώπου του Donbass.
Ενώ οι ομάδες επίθεσης περιβάλλουν την ουκρανική ομάδα στην Avdiivka, οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν επίσης τις θέσεις τους στα περίχωρα της πόλης και στους κοντινούς οικισμούς.
Ως αποτέλεσμα αρκετών επιτυχημένων επιθέσεων, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν περισσότερο στο να περικυκλώσουν το ουκρανικό οχυρό Zenith στα νότια προάστια της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν τόσο από τα δυτικά όσο και από τα βόρεια της περιοχής, αλλά η ουκρανική διοίκηση δεν αποσύρει δυνάμεις... στην Avdiivka η ήττα των Ουκρανών είναι μονόδρομος.
Στην περιοχή Bakhmut, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις προς το Chasov Yar.
Πρόσφατα ανέλαβαν τον έλεγχο της δασικής περιοχής βορειοδυτικά του Ivanovskoe.
Ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιτυχιών, το χωριό περικυκλώθηκε από τα βόρεια.

Ο ρωσικός στρατός κέρδισε επίσης νέες νίκες στη νότια κατεύθυνση του Donetsk.
Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων επιθέσεων, τα ρωσικά στρατεύματα διέσπασαν τις ουκρανικές άμυνες βόρεια και ανατολικά του χωριού Pobeda και απέκτησαν ερείσματα στα περίχωρα.
Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της Novomikhailovka.
Παρά τις αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν τη ρωσική επίθεση σε όλα τα μέτωπα.
Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε στις 14/2 οι
ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πάνω από 15.000 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα του ουκρανικού στρατού από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24/2/2022.

Associated Press: Κολομβιανοί μισθοφόροι τράπηκαν σε φυγή από θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για να μην σκοτωθούν 

Κολομβιανοί μισθοφόροι αναγκάστηκαν να φύγουν από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, φοβούμενοι τα ρωσικά drones, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ένας 32χρονος μαχητής με το διακριτικό κλήσης Checho.
«Σταθήκαμε όρθιοι και αποφασίσαμε να φύγουμε από τη θέση για να σώσουμε τη ζωή μας».
Σύμφωνα με τον μισθοφόρο, η ομάδα τους δέχθηκε μαζική επίθεση από ρωσικά drones, από τα οποία δεν ήξερε «που να κρυφτεί».
«Νόμιζα ότι θα πέθαινα», τόνισε.
Όπως γράφει το Associated Press, η Ουκρανία έχει εξαντληθεί από δύο χρόνια ενεργών εχθροπραξιών, γεγονός που την αναγκάζει να προσελκύει ξένους μισθοφόρους.
Το Associated Press σημειώνει ότι στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας πολεμούν καρτέλ ναρκωτικών στη χώρα τους για δεκαετίες, γεγονός που τους έπεισε ότι αυτή η «εμπειρία» θα ήταν χρήσιμη στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας  δήλωσε ότι από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει πάνω από 5.800 ξένους μισθοφόρους και 103 εγκληματίες πολέμου.

Luhansk_Battle_Map_Draft_February_13_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_13_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_13_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_13_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_February_13_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης