Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση του Putin για παύση πυρός σε Ουκρανία - «Ήξερα ότι θα αρνούνταν, o πόλεμος θα συνεχιστεί»

Reuters: Οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση του Putin για παύση πυρός σε Ουκρανία - «Ήξερα ότι θα αρνούνταν, o πόλεμος θα συνεχιστεί»
Τί μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν πρόταση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για κατάπαυση του πυρός και «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από επαφές μεταξύ μεσαζόντων, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η αποτυχημένη προσέγγιση του Vladimir Putin στον τρίτο χρόνο της πιο θανατηφόρας σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει πόσο απέχουν μεταξύ τους οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Πηγή των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη επαφή και είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες που δεν εμπλέκουν την Ουκρανία.
Ο Vladimir Putin έστειλε μηνύματα στην Ουάσιγκτον το 2023 μέσω ενδιάμεσων, μεταξύ άλλων μέσω των Αράβων εταίρων της Μόσχας στη Μέση Ανατολή και άλλων, ότι ήταν έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ρωσικές πηγές.
Πρότεινε να παγώσει η σύγκρουση στις τρέχουσες γραμμές και δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να παραχωρήσει οποιοδήποτε από τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει η Ρωσία.
«Οι επαφές με τους Αμερικανούς δεν κατέληξαν (σε συμφωνία)», δήλωσε στο Reuters μια ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των συζητήσεων στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Μια δεύτερη ρωσική πηγή με γνώση των επαφών δήλωσε στο Reuters ότι οι Αμερικανοί είπαν στη Μόσχα, μέσω μεσαζόντων, ότι δεν θα συζητούσαν πιθανή κατάπαυση του πυρός χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και έτσι οι επαφές κατέληξαν σε αποτυχία.
Μια τρίτη πηγή με γνώση των συζητήσεων ανέφερε: «Τα πάντα κατέρρευσαν με τους Αμερικανούς». Η πηγή είπε ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να πιέσουν την Ουκρανία.
Η έκταση των επαφών -και η αποτυχία τους- δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν και έρχεται καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πιέζει επί μήνες το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισε την αντίσταση από τους συμμάχους τους Ρεπουμπλικάνους.
Οι μεσάζοντες των συνομιλιών, συναντήθηκαν στην Τουρκία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές.
Το Κρεμλίνο, ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

To Reuters υπενθυμίζει πως ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί ποτέ τον έλεγχο της Ρωσίας στην ουκρανική γη. Έχει θέσει εκτός νόμου οποιεσδήποτε επαφές με τη Ρωσία.
Ένας αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με τη Ρωσία και ότι η Ουάσιγκτον ήταν συνεπής στο να μην μιλήσει πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας.
Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι φαίνεται ότι υπήρξαν ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε αυτές.
Είπε ότι η πρόταση του κ. Putin, με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, δεν άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις να κρατήσει η Ρωσία το ουκρανικό έδαφος.
Ο Vladimir Putin δήλωσε πρόσφατα στον Αμερικανό παρουσιαστή Tucker Carlson ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για «διάλογο».
Μια τέταρτη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι υπήρχαν ανεπίσημες επαφές μέσω διαμεσολαβητών με πρωτοβουλία της Ρωσίας, αλλά φαινόταν ότι δεν είχαν καταλήξει κάπου.
Μία από τις ρωσικές πηγές εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιμονή της Ουάσιγκτον ότι δεν θα ωθούσε την Ουκρανία σε συνομιλίες δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούσαν στη χρηματοδότηση του πολέμου.
«Ο Vladimir Putin είπε: “Ήξερα ότι δεν θα έκαναν τίποτα”, είπε μια άλλη από τις ρωσικές πηγές. «Έκοψαν τη ρίζα των επαφών που χρειάστηκαν δύο μήνες για να δημιουργηθούν».
Μια άλλη ρωσική πηγή είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Vladimir Putin ήταν ειλικρινής.
«Οι Αμερικανοί δεν πίστευαν ότι ο Vladimir Putin ήταν ειλικρινής για μια κατάπαυση του πυρός. Αλλά ο Vladimir Putin είναι επίσης έτοιμος να πολεμήσει για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε η ρωσική πηγή.
Το Κρεμλίνο δεν βλέπει κανένα νόημα σε περαιτέρω επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα, ανέφεραν οι ρωσικές πηγές, οπότε ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης