Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Καναδάς απορρίπτει την έκδοση του Ουκρανού πρώην αξιωματικού των SS Yaroslav Hunka στη Ρωσία

Ο Καναδάς απορρίπτει την έκδοση του Ουκρανού πρώην αξιωματικού των SS Yaroslav Hunka στη Ρωσία
Η Οττάβα επικαλείται την απουσία διμερούς συμφωνίας εκδόσεων με τη Μόσχα
Η ρωσική πρεσβεία στον Καναδά έλαβε ένα σημείωμα από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με το οποίο ενημερώνει τη Μόσχα πως απορρίπτει την έκδοση τον 98χρονο Ουκρανού εθνικιστή Yaroslav Hunka.
Σύμφωνα με τον Oleg Stepanov, Ρώσο πρεσβευτή στην Οττάβα, οι Ρώσοι διπλωμάτες θα έχουν συνάντηση στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Φεβρουαρίου σε σχέση με την παραλαβή του σημειώματος.
«Σήμερα έχει προγραμματιστεί μια επαφή στο καναδικό Υπουργείο Εξωτερικών», έκανε γνωστό ο διπλωμάτης.
«Θα ρωτήσουμε αν πρόκειται να ερευνήσουν το παρελθόν του Hunka σε εθνικό επίπεδο και θα διευκρινίσουμε επίσης εάν δήλωσε το παρελθόν του στα ναζιστικά SS όταν έλαβε την καναδική υπηκοότητα. Αν είπε ψέματα, τότε αυτό είναι λόγος αυτόματης στέρησης [ιθαγένειας]». τόνισε ο διπλωμάτης σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις της Μόσχας.
Ο Stepanov διευκρίνισε, επίσης, ότι «η επίσημη [αιτιολογία άρνησης έκδοσης] είναι η απουσία συνθήκης έκδοσης [μεταξύ Καναδά και Ρωσίας]».
Επ΄αυτού, ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι οι καναδικές αρχές τείνουν να καθυστερούν τις δίκες πρώην Ναζί, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Helmut Oberländer.
Στη συνέχεια, η υπόθεση για την πιθανή απέλασή του από τον Καναδά κράτησε μέχρι το θάνατο του ναζιστή το 2021.
«Δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα εδώ», τόνισε με νόημα ο Ρώσος πρεσβευτής.
«Μαζί θα δούμε αν η δικαιοσύνη θα τιμωρήσει τον Ναζί ή αν θα του επιτραπεί, όπως και άλλοι, ή εάν θαα ζήσει τη ζεστή ζωή του στη σύνταξη», επεσήμανε.

hunka.JPG

Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες «θα συνεχίσουν να αναζητούν δικαιοσύνη».
Νωρίτερα, ο Stepanov μετέφερε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι η πρεσβεία υπέβαλε στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών στις 19 Δεκεμβρίου 2023, έκκληση από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας για έκδοση του Hunka στη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχώρησε επίσημα σε επίσημη διώξη ερήμην κατά του Hunka για γενοκτονία αμάχων στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
Η έρευνα στο Κρατικό Αρχείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο Κεντρικό Αρχείο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβε τεκμηριωμένα στοιχεία για τους τόπους ανάπτυξης και τη διεξαγωγή εχθροπραξιών από τη μεραρχία SS «Galicia», στην οποία υπηρετούσε ο Hunka.
Για το λόγο αυτό, η Ρωσική Εισαγγελία απέστειλε στον Καναδά επίσημο αίτημα έκδοσής του προς τη Μόσχα.

Yaroslav Hunka: Ένας ναζί στη Βουλή του Καναδά

Σημειωτέον ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στο Καναδικό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές και κυβέρνηση αποθέωσαν με ένα ηχηρό χειροκρότημα τον 98χρονο Ουκρανό εθνικιστή Hunka, ο οποίος υπηρέτησε στη μεραρχία SS Galicia κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly ζήτησε τότε την παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Anthony Rota, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πρόσκληση του Ναζί.
Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο δημόσιος έπαινος του Ναζί «είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός του κυβερνώντος καθεστώτος του Justin Trudeau», ενώ η ρωσική πλευρά δεν σκοπεύει να «τα βάλει με τον τρόπο που οι Καναδοί φιλελεύθεροι φλερτάρουν με τον ναζισμό».
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, τα καναδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το γραφείο του Trudeau, μετά από σύσταση της οργάνωσης του Καναδικού Ουκρανικού Κογκρέσου, προσκάλεσε τον Hunka σε μια εορταστική δεξίωση προς τιμήν της άφιξης του Zelensky, η οποία έλαβε χώρα στο Τορόντο τον Σεπτέμβριο του 2023.
O Καναδός πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε, λέγοντας, ότι ούτε αυτοί ούτε η ουκρανική αντιπροσωπεία γνώριζαν ποιος θα προσκληθεί στο κοινοβούλιο, όπου μιλούσε τότε ο Zelensky.
Το γραφείο του Trudeau ισχυρίστηκε επίσης ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο Zelensky συναντήθηκαν με τον εθνικιστή.
Οι δικαιολογίες όμως δεν έπεισαν την καναδική αντιπολίτευση που κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης