Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη περιοδεία Erdogan σε Ντουμπάι και Αίγυπτο

Κρίσιμη περιοδεία Erdogan σε Ντουμπάι και Αίγυπτο
Η Τουρκία σε αυτή τη φάση προτιμά τη συνεργασία με την Αίγυπτο παρά τον ανταγωνισμό στην περιοχή

Μια κρίσιμη περιοδεία ξεκινά σήμερα για τον Tούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Πρώτος σταθμός του το Ντουμπάι όπου έφτασε ήδη συνοδευόμενος από τους υπουργούς των Εξωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών, Άμυνας, Υγείας, Βιομηχανίας και Εμπορίου.
Στο Ντουμπάι θα παρευρεθεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κυβερνήσεων, στην οποία θα συμμετάσχουν εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, κρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, δεξαμενών σκέψης. Ακόμη συμμετέχουν εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματίες από διάφορες χώρες.
Η Τουρκία, μαζί με την Ινδία και το Κατάρ, είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι της συνόδου.
Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Διαμορφώνοντας τις Μελλοντικές Κυβερνήσεις».
Άγκυρα και Ντουμπάι διατηρούν στενές σχέσεις ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν τον περασμένο Μάιο.

Στην Αίγυπτο η προσοχή

Όμως το επίκεντρο της προσοχής εστιάζεται στον επόμενο σταθμό της περιοδείας του τούρκου προέδρου, σημειώνει η Deutsche Welle.
Στην αυριανή επίσκεψή του στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Sisi όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων ύστερα από μια διακοπή 11 χρόνων.
Σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα χθες, ο Tούρκος πρόεδρος έδωσε μια πρόγευση της επίσκεψης στο Κάιρο.
«Θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο Sisi πολλά διμερή θέματα, κυρίως όσον αφορά την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια και την άμυνα» ενώ όπως είπε «οι αυξανόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα θα βρίσκονται στην κορυφή της διμερούς ατζέντας μας».
Τούρκοι αναλυτές εντοπίζουν ως πιθανές διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, το θέμα της Λιβύης και την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη Ανατολική Μεσόγειο αν και θεωρούν ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση προτιμά τη συνεργασία με την Αίγυπτο παρά τον ανταγωνισμό στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης