Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απελπισία στο Κίεβο - Πάνω από 34 δισ δολάρια το κόστος για την κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών

Απελπισία στο Κίεβο - Πάνω από 34 δισ δολάρια το κόστος για την κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών
Να αρχίσει η Ουκρανία να τυπώνει χρήματα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του πολέμου λέει Ουκρανός οικονομικός αναλυτής
Πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται πως θα κοστίσει η κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών, υποστήριξε ο Ουκρανός οικονομικός αναλυτής Evgeniy Dubogryz.
Σύμφωνα με τον Dubogryz, τα πόσα που έχουν προϋπολογίσει Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που πραγματικά απαιτούνται, καθώς όπως είπε, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky έχει κάνει λόγο για περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Roksolana Pidlasa, η επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της Βουλής της Ουκρανίας, έχει εκτιμήσει το ποσό αυτό στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Και οι δύο έχουν υποτιμήσει» τα χρήματα που απαιτούνται λέει ο Dubogryz.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, μόνο τα χρήματα για αμοιβές, εξοπλισμό και τρόφιμα για 400.000 άτομα είναι πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται η εκπαίδευση, η υλικοτεχνική υποστήριξη, ο εξοπλισμός νέων κέντρων ή η κατασκευή τους, οι μισθοί για τους εκπαιδευτές, νέα όπλα κ.λπ.
Δηλαδή, ο πραγματικός αριθμός είναι τρεις ή και τέσσερις φορές υψηλότερος» ανέφερε ο Ουκρανός οικονομικός αναλυτής, τονίζοντας ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να αρχίσει … η εκτύπωση χρήματος.
«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κινητοποίηση, ακόμα κι αν δεν έχουμε χρήματα.
Αν δεν έχουμε χρήματα, θα πρέπει να τα τυπώσουμε» επισήμανε ο Dubogryz, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες, αλλά πρέπει να αυξηθούν…

Δεν υπάρχουν τα κεφάλαια

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Zelensky ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική διοίκηση είχε ζητήσει να στρατολογηθούν άλλοι 500.000 άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις, κάτι που θα απαιτούσε πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Sergei Marchenko είχε υποστηρίξει ότι η κινητοποίηση μισού εκατομμυρίου ανθρώπων θα οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων και μείωση του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα, υπογράμμιζε ότι δεδομένου ότι όλα τα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών μη στρατιωτικών δαπανών έχουν εξαντληθεί, δεν υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες περικοπής τους.
«Δεν υπάρχουν πόροι για σημαντική αύξηση των εγχώριων δανείων» είχε αναφέρει ο Ουκρανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι όλες του οι ελπίδες είναι στη βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Από την πλευρά της η Pidlasa υπολόγισε ότι η κινητοποίηση 500 χιλιάδων ανθρώπων θα μπορούσε να κοστίσει στο Κίεβο πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 22,5% του συνόλου των δαπανών της Ουκρανίας το 2024 και στο 41% των αμυντικών δαπανών.
Υπενθύμισε επίσης ότι «τα χρήματα των διεθνών εταίρων που πηγαίνουν στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να δαπανηθούν για τις ανάγκες του στρατού».
Ωστόσο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής για τη χρηματοδότηση, τη φορολογική και τελωνειακή πολιτική της Βουλής, Yaroslav Zheleznyak τόνισε ότι ο ουκρανικός προϋπολογισμός δεν διαθέτει τα κεφάλαια για να κινητοποιήσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης