Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden αποφεύγει τους δημοσιογράφους και τις ομιλίες, κρύβει τα προβλήματα γήρατος… Αναζητούν εναλλακτική κόντρα στον Trump οι Δημοκρατικοί

Ο Biden αποφεύγει τους δημοσιογράφους και τις ομιλίες, κρύβει τα προβλήματα γήρατος… Αναζητούν εναλλακτική κόντρα στον Trump οι Δημοκρατικοί
Ο Biden εισέρχεται στο έτος επανεκλογής του με τα χειρότερα ποσοστά αποδοχής από οποιονδήποτε νυν πρόεδρο στην πρόσφατη ιστορία
Η ικανότητα του Joe Biden για την προεδρία βρέθηκε στο επίκεντρο της κούρσας για τον Λευκό Οίκο το 2024, αφού ο Robert Hur, ο ειδικός εισαγγελικός σύμβουλος που ερευνά τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων, εξέδωσε μια έκθεση, αναφέροντας ανησυχητικά κενά μνήμης που αντιμετώπισε ο Biden κατά τη διάρκεια της έρευνας πέρυσι.
Η εκτίμηση της ψυχικής σύγχυσης του Biden - η οποία προκάλεσε μια οργισμένη απάντησή του σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης - επισκίασε το συμπέρασμα της έκθεσης, που ήταν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα εκδώσει ποινικές διώξεις κατά του προέδρου.
Ωστόσο, δείχνει την ηλικία - ο Biden είναι 81 - ως η μεγαλύτερη ευπάθεια του προέδρου που οδεύει σε μια πιθανή ρεβάνς για τον Λευκό Οίκο εναντίον του Donald Trump, ο οποίος είναι 77 ετών, που δίνει ένα πολιτικό δώρο στους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.
Επίσης, άνοιξε ξανά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Δημοκρατικοί πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να βρουν έναν διαφορετικό προεδρικό υποψήφιο - ένα στοίχημα, αλλά και μια σκέψη που ο Λευκός Οίκος δεν μπόρεσε να απομακρύνει.

Πόσο αποδεκτός είναι ο Biden;

Ο Biden εισέρχεται στο έτος επανεκλογής του με τα χειρότερα ποσοστά αποδοχής από οποιονδήποτε νυν πρόεδρο στην πρόσφατη ιστορία.
Οι μέσοι όροι των εθνικών δημοσκοπήσεων τον δείχνουν επίσης να ακολουθεί τον Trump σε αντιστοιχία γενικών εκλογών.
Οι ανησυχίες για την ηλικία του είναι μεγάλες σε όλο το εκλογικό σώμα, ακόμη και μεταξύ των Δημοκρατικών - και η έκθεση Hur προσφέρει κάποια ανεξάρτητη επικύρωση των ανησυχιών.
Οι εικόνες, τα βίντεο και τα memes με τις γκάφες και το δύσκαμπτο βάδισμα του Biden έχουν γίνει συνηθισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν ακόμη περισσότερο τώρα.
Ακόμα κι έτσι, οι πολιτικές δυνάμεις του Biden έχουν υποτιμηθεί στο παρελθόν - ένα στοιχείο της πολιτικής φήμης του που συνέβαλε στην εδραίωση της υποστήριξης των Δημοκρατικών στην εκστρατεία επανεκλογής του μέχρι τώρα.
Έχει προσφέρει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και βιομηχανικές πολιτικές και έχει ξαναχτίσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ.
Και με εξαίρεση τη διάσπαση με την αριστερά για το Ισραήλ, ο Biden έχει ικανοποιήσει ιδεολογικά τις προοδευτικές και μετριοπαθείς πτέρυγες του κόμματός του.
Το πιο σημαντικό για τους Δημοκρατικούς, ο Biden ήταν νικητής.
Μετά την προεδρική νίκη του 2020, οδήγησε το κόμμα σε μια ισχυρότερη απόδοση από ό,τι αναμενόταν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 - όταν τα ποσοστά αποδοχής του ήταν επίσης χαμηλά και οι ανησυχίες για την ηλικία του ήταν ήδη ένας παράγοντας.
Η μέχρι τώρα επιτυχία του είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο δεν υπήρξαν σημαντικές εσωτερικές προκλήσεις για την επανεκλογή του.
1_559.JPG
Θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα αλλαγή;

Ο Biden δεν έχει δείξει καμία διάθεση να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.
Αλλά αν το έκανε, το πιο αξιοσημείωτο προηγούμενο θα ήταν αυτό του Lyndon Johnson το 1968, ο οποίος αποχώρησε τον Μάρτιο και άφησε τους αντίπαλους Δημοκρατικούς να μάχονται για την υποψηφιότητα σε ανοιχτό πεδίο.
Ο Hubert Humphrey, ο αντιπρόεδρός του, αντιμετώπιζε τον Robert F Kennedy μέχρι τη δολοφονία του Kennedy τον Ιούνιο.
Ο Humphrey προτάθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης στο Σικάγο που επλήγη από ταραχές και στη συνέχεια έχασε από τον Richard Nixon στις γενικές εκλογές.
Το φετινό συνέδριο των Δημοκρατικών θα είναι επίσης στο Σικάγο - ένας απόηχος του αγώνα του 1968 που δεν πέρασε απαρατήρητος.
Αλλά αν ο Biden δεν αποφασίσει ο ίδιος να εγκαταλείψει την κούρσα, ο δρόμος για την αλλαγή αλόγων θα ήταν δύσκολος.
Έχει την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής και ένα κοινό σύμφωνο συγκέντρωσης κεφαλαίων με το κόμμα που του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα.
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου είναι πιθανό να έχει κλειδώσει αρκετούς δεσμευμένους αντιπροσώπους από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για να κερδίσει την υποψηφιότητα στο Σικάγο τον Αύγουστο.
Στο Σικάγο, η ανησυχία μεταξύ των Δημοκρατικών θα έπρεπε να είναι τόσο συντριπτική που ακόμη και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Biden θεώρησαν ότι έπρεπε να αλλάξουν ψήφους.
Μετά το συνέδριο, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν νέο υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία να τον αντικαταστήσει στο ψηφοδέλτιο — εκτός εάν ήταν ανίκανος.

Θέλει κανείς να ανέβει;

Λίγοι υποψήφιοι ήταν πρόθυμοι να αμφισβητήσουν τον Biden, εκτός από τον Dean Phillips, βουλευτή από τη Μινεσότα, ο οποίος μόλις και μετά βίας έχει εγγραφεί στις κάλπες και έχει συντριβεί στις πρώτες προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.
Το ερώτημα είναι εάν πιο βιώσιμοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα ήταν πρόθυμοι να πάρουν τη σκυτάλη.
Η αντιπρόεδρος Kamala Harris θα ήταν η πιο φυσική διάδοχος του Biden, αλλά τα ποσοστά αποδοχής της είναι επίσης χαμηλά.
Οι κυβερνήτες των πολιτειών όπως ο Gretchen Whitmer από το Μίσιγκαν, ο Andy Beshear του Κεντάκι ή ακόμα και ο Gavin Newsom της Καλιφόρνια θα ήταν επίσης πιθανοί υποψήφιοι.
Αλλά η διοργάνωση μιας προεδρικής εκστρατείας σε αυτό το σημείο - αργά για τους αμερικανικούς κύκλους εκλογών που διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο - θα ήταν ένα τεράστιο στοίχημα.
Αυτοί οι υποψήφιοι ίσως είναι καλύτερα να περιμένουν μέχρι την κούρσα του 2028 για να αποφασίσουν αν θα υποβάλουν υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.
Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί λαχταρούν για κάποιον άλλο εκτός από τον Biden, δεν υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους κυβερνήτες θα είχε καλύτερη απόδοση έναντι του Trump.

Τι γίνεται με μια πρόκληση τρίτου μέρους;

Η ευαλωτότητα του Biden ως προς την ηλικία, σε συνδυασμό με τη μη δημοτικότητα του ίδιου του Trump, θα πρέπει θεωρητικά να ανοίξει τον δρόμο για έναν υποψήφιο τρίτου κόμματος.
Ο Robert F Kennedy Jr — γιος του υποψηφίου του 1968 — έχει ήδη ξεκινήσει μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα και η Jill Stein και ο Cornel West έχουν οργανώσει τις δικές τους εκστρατείες από την αριστερά.
Μπορεί να κλίνουν την ψηφοφορία, αλλά είναι απίθανο να εμποδίσουν κάποιον από τους Biden ή Trump να κερδίσει την κούρσα.
Το μεγαλύτερο μπαλαντέρ για το 2024 θα ήταν ένα κεντρώο εισιτήριο που θα υποστηρίζεται από το κίνημα «No Labels», που θα περιλαμβάνει μετριοπαθείς και από τα δύο μέρη.
Η ομάδα δεν έχει επιλέξει τους υποψηφίους της, αλλά μεταξύ των ονομάτων που επικαλούνται είναι ο Joe Manchin, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια.
Η Nikki Haley, η Ρεπουμπλικανή αντίπαλος του Trump, έχει επανειλημμένα επιτεθεί στον Trump και τον Biden ότι είναι πολύ μεγάλοι και διανοητικά ανίκανοι για την προεδρία.
Αλλά μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει μια ανεξάρτητη προσφορά. «Είμαι Ρεπουμπλικανή», είπε στη Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ο Biden;

Η μεγάλη δυσκολία για τον Biden είναι ότι η ηλικία του είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει.
Ο ίδιος και οι βοηθοί του ισχυρίζονται ότι οι ανησυχίες για την πνευματική του οξύτητα είναι άδικες και επισημαίνουν ότι ο Trump είναι μόνο λίγα χρόνια πίσω του - και επίσης επιρρεπής σε νοητικά λάθη.
Μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου Trump συζήτησαν ακόμη και ιδιωτικά να επικαλεστούν την 25η τροποποίηση του Συντάγματος για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα επειδή ήταν ακατάλληλος.
Αλλά η στρατηγική του Biden μέχρι στιγμής - απορρίπτοντας και χλευάζοντας ερωτήματα σχετικά με την ψυχική του ικανότητα - δεν ήταν αποτελεσματική.
Μια αλλαγή στην προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή περισσότερων συνεντεύξεων, συναντήσεων στο δημαρχείο και συνεντεύξεων τύπου, αντί για σεναριακές παρατηρήσεις και σύντομες συνομιλίες με δημοσιογράφους.
Αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο - όπως έδειξαν οι γκάφες του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, όταν μπέρδεψε τον πρόεδρο της Αιγύπτου με τον ηγέτη του Μεξικού.
Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι να εκφωνήσει μια πιο σοβαρή ομιλία για το πώς χειρίζεται την ηλικία του και πώς σχετίζεται με την προεδρία, όπως οι προκάτοχοί του John F Kennedy προσπάθησαν να σπάσουν το ταμπού σχετικά με τον καθολικισμό και την προεδρία, και ο Barack Obama αντιμετώπισε τη φυλή.
Διαφορετικά, θα ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ θα παραμερίσουν και πάλι τις ανησυχίες τους για την ηλικία του και θα τον ψηφίσουν τον Νοέμβριο, ως την πιο σταθερή και λογική εναλλακτική του Trump, ενός άλλου ηλικιωμένου άνδρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης