Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταζητούμενη στη Ρωσία η Εσθονή πρωθυπουργός - Εσθονία: Η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο σε ορίζοντα… 10ετίας

Καταζητούμενη στη Ρωσία η Εσθονή πρωθυπουργός - Εσθονία: Η Ρωσία ετοιμάζεται για πόλεμο σε ορίζοντα… 10ετίας
Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος υποστηρίζουν οι Εσθονοί
Η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας υποστηρίζουν οι υπηρεσίες εξωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας.
Όπως επισημαίνουν, αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να αποτραπεί με μια συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων από την πλευρά των δυτικών κρατών.
Η Εσθονία προστίθεται και αυτή στην λίστα των κρατών που έχουν προειδοποιήσει για τη στρατιωτική απειλή της Ρωσίας (μετά από Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, κα.).
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Εσθονίας υποστηρίζει ότι η σχετική εκτίμηση βασίζεται στα ρωσικά σχέδια για διπλασιασμό του αριθμού των δυνάμεων τους που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της με τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Λιθουανία.

Απίθανη μια σύγκρουση βραχυπρόθεσμα

«Η Ρωσία έχει επιλέξει έναν δρόμο που είναι μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση… και το Κρεμλίνο πιθανώς προσδοκά μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου» υποστήριξε ο Kaupo Rosin κατά την παρουσίαση της αναφοράς για την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας.
Πάντως ο Rosin τόνισε ότι μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία είναι «πολύ απίθανη» βραχυπρόθεσμα, εν μέρει επειδή η Ρωσία πρέπει να κρατήσει στρατεύματα στην Ουκρανία.
«Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, η πιθανότητα μιας στρατιωτικής ρωσικής επίθεσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι χωρίς καμία προετοιμασία», πρόσθεσε ο Rosin.
Η Εσθονία και τα άλλα κράτη της Βαλτικής αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες σε πάνω από 2% της αξίας των οικονομιών τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρουσία τους σε αυτές τις χώρες.

Επισήμως καταζητούμενη στη Ρωσία η Εσθονή πρωθυπουργός

Στη λίστα των καταζητούμενων εγκληματιών, εντάσσει η Ρωσία την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Kaja Kallas.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, RΙΑ Novosti, η βάση δεδομένων αναζήτησης του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα περιλαμβάνει πλέον και το ονοματεπώνυμο με την ημερομηνία γέννησης της Εσθονής πρωθυπουργού, σφοδρής πολεμίου της πολιτικής του Κρεμλίνου.
«Kaja Kallas, 17 Ιουνίου 1977. Λόγοι έρευνας: Καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται στη βάση δεδομένων.
Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται το ποινικό άρθρο βάσει του οποίου ασκήθηκε δίωξη και τέθηκε στον κατάλογο καταζητούμενων.
Είναι η πρώτη που ηγέτης κράτους μπαίνει στη λίστα καταζητούμενων.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας απάντησε ότι δεν θα σιωπήσει και θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά την Ουκρανία
«Θα συνεχίσω την ισχυρή υποστήριξή μου προς την Ουκρανία.
Θα συνεχίσω να υποστηρίζω την αύξηση της άμυνας της Ευρώπης», διαμήνυσε.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις

Η Kallas έχει κάνει επανειλημμένα ρωσοφοβικές δηλώσεις.
Χαρακτήρισε τη Ρωσία συνεχή απειλή για την ασφάλεια των δυτικών χωρών, εξέφρασε την επιθυμία να οδηγήσει προσωπικά το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και ζήτησε να «απομονωθεί» η Ρωσία από τον «ελεύθερο κόσμο».
Η Εσθονή πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης την κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων στην Εσθονία αφιερωμένων στους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιπλέον, η ίδια επεδίωξε μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση έκδοσης βίζας στους Ρώσους.
Επιπλέον, δήλωσε την ετοιμότητά της να αλλάξει το Σύνταγμα της Εσθονίας προκειμένου να στερήσει από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης