Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θύμα του πληθωρισμού και το γαλλικό κρασί - «Βουτιά» 22% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ

Θύμα του πληθωρισμού και το γαλλικό κρασί - «Βουτιά» 22% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ
Το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά έσοδα της Γαλλίας
Οι γαλλικές εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών υποχώρησαν το 2023, από τα υψηλά τους μετά την πανδημία, καθώς ο πληθωρισμός περιόρισε τη ζήτηση των καταναλωτών και οι διανομείς στην προσοδοφόρα αγορά των ΗΠΑ εκκαθάρισαν τα υπάρχοντα αποθέματα, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο FEVS.
Το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά έσοδα της Γαλλίας.
Ο τομέας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις πωλήσεις στο εξωτερικό, καθώς η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης έχει πλήξει ορισμένες περιοχές παραγωγής, όπως το Μπορντό, συμβάλλοντας στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι συνολικές γαλλικές εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών ανήλθαν πέρυσι σε 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ (17,5 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένες κατά σχεδόν 6% από το επίπεδο ρεκόρ του 2022, ανέφερε η Ομοσπονδία των Γάλλων εξαγωγέων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών (FEVS) σε ετήσια ενημέρωση.
Παρ' όλα αυτά, οι πωλήσεις του 2023 αντιπροσώπευαν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, σε αυτό που η FEVS αποκάλεσε "ήπια προσγείωση" μετά την αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία COVID-19.
Οι γαλλικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο σε όρους όγκου πέρυσι, με πτώση άνω του 10%, δήλωσε η FEVS.

«Βουτιά» 22% στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το γαλλικό κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, η απομάκρυνση των αποθεμάτων από τους διανομείς συνέβαλε σε μείωση των εισαγωγών από τη Γαλλία κατά 22% στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης της αξίας των εξαγωγών το 2023 σε σχέση με το 2022 προέρχεται από την αμερικανική αγορά", δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της FEVS Gabriel Picard.
Στην Κίνα, η παραπαίουσα οικονομία μετρίασε τις ελπίδες για αύξηση της συνολικής ζήτησης μετά την εκκαθάριση των περιορισμών που σχετίζονται με το COVID, με τις εισαγωγές από τη Γαλλία να μειώνονται περισσότερο από 6% στα 1,2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης