Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο Ισραήλ… για εκτοπισμό Παλαιστινίων στην Αίγυπτο - Καταστροφή και αίμα η επίθεση IDF στη Rafah

Σχέδιο Ισραήλ… για εκτοπισμό Παλαιστινίων στην Αίγυπτο - Καταστροφή και αίμα η επίθεση IDF στη Rafah
Η επιδρομή στη Rafah μπορεί να σημάνει το τέλος της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται και διανέμεται στη Γάζα προειδοποιεί ο ΟΗΕ
(upd6) Σχέδιο… εκτοπισμού του μισού πληθυσμού των Παλαιστινίων της Γάζας πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο έχει εκπονήσει το Ισραήλ στο πλαίσιο της επικείμενης χερσαίας επίθεσης του στη Rafah, τη στιγμή που σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, ανάμεσα τους ΗΠΑ και Κίνα ζητούν από τους Ισραηλινούς να μην επιτεθούν στη νότια αυτή πόλη, καθώς διατυπώνονται σοβαροί φόβοι για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα.
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah υποστήριξε πως υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για εκεχειρία διάρκειας 6 εβδομάδων, το οποίο – όπως είπε – μπορεί να επιτρέψει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με απώτερο στόχο αυτή να επιτευχθεί πριν από μια ισραηλινή επίθεση στη Rafah, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ αναμένεται να συναντηθούν και πάλι στο Κάιρο προκειμένου να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ισραηλινών και Hamas.

Τους σπρώχνουν στην Αίγυπτο

Η κυβέρνηση Netanyahu φέρεται πως ενόψει της χερσαίας επίθεσης της, έχει ετοιμάσει σχέδιο για την εκκένωση της Rafah από τα τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων (δηλαδή ο μισός πληθυσμός των Παλαιστίνιων στη Γάζα), το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προβλέπει… τον εκτοπισμό τους πάνω ακριβώς στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει πως τα 1,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων θα πρέπει να μεταφερθούν σε καταυλισμούς σκηνών σε περιοχές που βρίσκονται πάνω στη συνοριακή γραμμή με την Αίγυπτο.
Όπως αναφέρεται, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 15 καταυλισμών, εκ των οποίων ο καθένας θα αποτελείται από 25.000 σκηνές.
Οι καταυλισμοί αυτοί θα στηθούν στα νοτιοδυτικά της Rafah ενώ το σχέδιο προτείνει οι καταυλισμοί, οι σκηνές και τα νοσοκομεία εκστρατείας να στηθούν από την Αίγυπτο.
Το σχέδιο φέρεται πως έχει ήδη υποβληθεί στους Αιγύπτιους.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει διατάξει τον ισραηλινό στρατό να προετοιμαστεί για εισβολή στη Rafah, την οποία θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Hamas.
78_2.JPG
Απορρίπτει… ο ΟΗΕ

Τα σχέδια πάντως του Ισραήλ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων απορρίπτει ο ΟΗΕ.
«Ο ΟΗΕ δεν πρόκειται ούτε να δεχθεί, ούτε να συμπράξει στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού που έχει καταφύγει στη Rafah» τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Η προοπτική της επίθεσης στη Rafah είναι τρομακτική» υποστήριξε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για την τύχη των αμάχων.
Σύμφωνα με τον Turk, «η επιδρομή στη Rafah μπορεί επίσης να σημάνει το τέλος της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται και διανέμεται στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες για το σύνολό της, πάνω απ’ όλα για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν να πεθάνουν από την πείνα στο βόρειο τμήμα της».
«Ο κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό» υποστήριξε ο Turk απαίτησε την απελευθέρωση «όλων των ομήρων που απομένουν».

Biden: Υπάρχει σχέδιο για εκεχειρία

Την ίδια στιγμή πάντως η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Rafah.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επανέλαβε πως χωρίς αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων, δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών.
Μάλιστα ο Biden υπογράμμισε πως υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για εκεχειρία διάρκειας 6 εβδομάδων, τονίζοντας ότι Ισραήλ και Hamas έχουν συμφωνήσει σε βασικά ζητήματα, αν και υπάρχουν ακόμα «κενά» για να πραγματοποιηθεί μια κατάπαυση πυρός.
Από την πλευρά του ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ισραηλινή επίθεση στη Rafah, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη αφόρητη», επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και διαρκής κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» είπε ο Abdullah.

Παρέμβαση και από Κίνα

Παρέμβαση όμως υπήρξε και από την Κίνα, η οποία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Rafah προκειμένου «να αποτραπεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».
«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή της Rafah, είναι αντίθετη και καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν τους αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Η Κίνα ζητεί από το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση το συντομότερο δυνατό, να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει να υπάρξουν θύματα μεταξύ αθώων αμάχων, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Rafah» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Νέες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Υπό αυτές τις συνθήκες και πιέσεις, ο διευθυντής της CIA William Burns και αξιωματούχοι από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ αναμένεται να έχουν νέες επαφές στο Κάιρο με απώτερο σκοπό να προωθήσουν ένα σχέδιο που θα μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Όπως έγινε γνωστό στις συνομιλίες αυτές, θα συμμετάσχει ο επικεφαλής της Mossad, David Barnea καθώς και ο επικεφαλής της Shin Bet, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ronen Bar.
Σημειώνεται πως στις συνομιλίες αυτές δεν προβλέπεται παρουσία της Hamas, η οποία έχει διαμηνύσει ότι είναι πάντα «ανοικτή» σε διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Tajani (ΥΠΕΞ Ιταλίας): Κάνει λάθος το Ισραήλ, υπερβολικά πολλά τα θύματα αμάχων

Την θέση πως το Ισραήλ κάνει λάθος όσον αφορά τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει στη Γάζα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani.
«Τώρα το Ισραήλ κάνει λάθος, υπάρχουν υπερβολικά πολλά θύματα, στον άμαχο πληθυσμό, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την Hamas» είπε ο Tajani, ο οποίος ζητά παράλληλα, από το Ισραήλ «να αποφύγει αντίποινα κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».
Όπως υποστήριξε, η επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα δεν συνιστά γενοκτονία, επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλοι να θέσουν ως στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό της βίας των Ισραηλινών επιθέσεων».

Πάνω από 28.470 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 28.473 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68.146 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.
Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 133 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 162.
44_11.jpg
43_5.jpg
41.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης