Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί τελικά η Taylor Swift να καθορίσει τις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ – Trump και Biden διαγκωνίζονται για μια δήλωση στήριξης

Μπορεί τελικά η Taylor Swift να καθορίσει τις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ – Trump και Biden διαγκωνίζονται για μια δήλωση στήριξης
Είναι απίθανο η γνώμη της Swift να επηρεάσει τους ψηφοφόρους που διχάζονται μεταξύ Trump και Biden – αλλά η επιρροή της θα μπορούσε να ενισχύσει τη συμμετοχή
Πρόσωπο με μεγάλη επιρροή και εκατοντάδες ακολούθους.
Έτσι εμφανίζεται τελευταία η Taylor Swift, με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές να θεωρούν ότι τα λόγια της μπορεί να καθορίσουν το μέλλον της δημοκρατίας των ΗΠΑ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η στήριξη της Swift έχει γίνει ένα από τα πιο πολυπόθητα –και αμφισβητούμενα– βραβεία στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Αφού οι New York Times ανέφεραν ότι η εκστρατεία επανεκλογής του Joe Biden ήθελε απεγνωσμένα να την πάρει με το μέρος της, οι σύμμαχοι του Donald Trump φέρεται να κήρυξαν «ιερό πόλεμο» στη Swift.
Οι σχολιαστές του Fox News άρχισαν να παροτρύνουν τη Swift να μείνει μακριά από την πολιτική, ενώ μια αρκετά μεγάλη ομάδα δεξιών στράφηκε σε θεωρίες συνωμοσίας: ότι η Swift είναι ένα κρυφό πλεονέκτημα για να ενισχύσει τον Biden, ότι αυτή και ο φίλος της, Travis Kelce, είναι οργανωμένοι για να ενισχύσουν τον Biden, ότι το Super Bowl – στο οποίο ο Kelce έπαιξε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Kansas City Chiefs – στήθηκε για να ενισχύσει τον Biden.

Η δύναμη μιας ποπ σταρ

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπημένη είναι, οι πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται: μπορεί μια ποπ σταρ από μια φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Wyomissing της Πενσυλβάνια, να καθορίσει πραγματικά τις προεδρικές εκλογές του 2024;
Η απάντηση είναι εκπληκτικά περίπλοκη, σύμφωνα με συνεντεύξεις με ειδικούς, θαυμαστές της Swift και ανθρώπους που λένε ότι αδιαφορούν για αυτήν.
Είναι απίθανο η γνώμη της Swift να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για έναν ψηφοφόρο που διχάζεται ανάμεσα στην υποστήριξη του Trump ή του Biden, αλλά η σούπερ σταρ της ποπ είναι πολύ πιο πιθανό να ενισχύσει την προσέλευση των ψηφοφόρων.
Και αν η ρεβάνς μεταξύ των δύο πολιτικών, που πρέπει ακόμη να κερδίσουν τις προκριματικές τους, αποδειχθεί οριακή, οι ακόλουθοι της Swift μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
«Δεν έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε ανθρώπους όπως η Taylor Swift με τόση πολιτική δύναμη», σχολίασε η Ashley Hinck, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Xavier της οποίας το βιβλίο Politics for the Love of Fandom αποκαλύπτει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και συμμετοχής των πολιτών.
«Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο ειδικοί, πολιτικοί, σχολιαστές και πολίτες συμβιβάζονται με μια νέα πολιτική κουλτούρα.
Εάν δεν είστε μέρος του, δεν το έχετε ξαναδεί – αλλά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.
Μεγαλώνει εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε η Hinck.
Όπως θα μπορούσε να πει η Swift, έχει περάσει πολύς καιρός.

Έλλειψη πειθούς

Η Swift μπήκε για πρώτη φορά στην πολιτική το 2018, όταν έσπασε τη σιωπή της για την πολιτική για να παροτρύνει τους θαυμαστές της να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς σε εκλογές στο Τενεσί.
Αν και ένας από τους προτιμώμενους υποψηφίους της Swift έχασε από τη Ρεπουμπλικανή Marsha Blackburn, η Swift ενέκρινε τον Biden το 2020.
Συνέχισε επίσης να λέει στους θαυμαστές της να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και η εγγραφή των ψηφοφόρων έχει αυξηθεί κατά δεκάδες χιλιάδες μετά από κάθε ανάρτησή της στο Instagram.
Η βάση των θαυμαστών της είναι εκπληκτικά μεγάλη, με το 53% των Αμερικανών να δηλώνουν θαυμαστές και το 16% να δηλώνουν «τυφλοί θαυμαστές», σύμφωνα με δημοσκόπηση του Morning Consult τον Μάρτιο του 2023.
Ωστόσο, η βάση των θαυμαστών της Swift δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ: το 55% των αυτοαποκαλούμενων φανατικών θαυμαστών της αναγνωρίζονται ως Δημοκρατικοί, ενώ το 23% είναι Ρεπουμπλικάνοι και το 23% είναι ανεξάρτητοι.
Αν και μια δημοσκόπηση του NBC News τον Νοέμβριο του 2023 διαπίστωσε ότι το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι είχε θετική άποψη για τη Swift – περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο που συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των Biden, Kamala Harris και Beyoncé – οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό να πουν από τους Ρεπουμπλικάνους ότι τους αρέσει η Swift.
Το 53% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι είχε θετική άποψη για τη Swift, ενώ μόλις το 28% των Ρεπουμπλικανών λέει το ίδιο.
Σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επίσης πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν αρνητική γνώμη για τη Swift.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί ποτέ τι κάνει κάποιον να επιλέξει έναν υποψήφιο έναντι του άλλου.
Ο David James Jackson, καθηγητής στο Κρατικό Bowling Green State University, ο οποίος έχει μελετήσει την επίδραση των εγκρίσεων διασημοτήτων, ήταν δύσπιστος ως προς την ιδέα ότι η Swift θα μπορούσε να ανατρέψει τους Ρεπουμπλικάνους για τον Biden.
«Εάν η πολιτική θέση είναι ήδη δημοφιλής στην ομάδα που ερευνώ, η υποστήριξη διασημοτήτων την κάνει πιο δημοφιλή.
Αν δεν είναι δημοφιλές, το κάνει λιγότερο δημοφιλές, αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνει πιο δημοφιλές», είπε ο Jackson.
Αλλά, πρόσθεσε: «Οι αμερικανικές εκλογές έχουν πια σκοπό την πειθώ;»
Ο Jackson συνέχισε: «Αν στην πραγματικότητα αποδειχθεί ότι είναι ρεβάνς Biden-Trump, πόσοι πραγματικά δεν έχουν σχηματίσει άποψη για κανένα από αυτά τα δύο;»
Παρά τη σχετική έλλειψη δημοτικότητας της Swift μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, οι δεξιές επιθέσεις εναντίον της μπορεί να αποδειχθούν μπούμερανγκ, σύμφωνα με την Jasmine Amussen, μια 34χρονη βιβλιοθηκονόμο που ζει στη Τζόρτζια.
«Πραγματικά δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουν ότι όταν επιτίθενται στην Taylor Swift, στην πραγματικότητα μιλούν για τα εκατομμύρια των millennial γυναικών –κυρίως λευκές– [στη βάση των θαυμαστών της].
Αλλά επιτίθενται στις δικές τους κόρες», είπε ο Amussen για τους Ρεπουμπλικάνους.
«Νομίζω ότι είναι τόσο μπερδεμένοι για το πώς αυτή η 34χρονη γυναίκα είναι δισεκατομμυριούχος, είναι ανύπαντρη.
Απλώς δεν μπορούν να δουν αυτό το παρελθόν στην υποκείμενη πηγή της δύναμής της, που είναι οι άνθρωποι που την αγαπούν».

«Θα επηρεάσει τους νέους»

Σχεδόν 500 άτομα απάντησαν σε έρευνα του Guardian σχετικά με τις σκέψεις τους για την πολιτική επιρροή της Swift.
Ερωτηθείς εάν μια έγκριση της Swift θα μπορούσε να επηρεάσει την ψήφο τους, οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν όχι.
Συχνά έλεγαν ότι συμφωνούσαν ήδη με την φιλελεύθερη πολιτική της Swift ή ότι δεν επηρεάζονταν από τις επιδοκιμασίες των διασημοτήτων.
Αλλά οι ερωτηθέντες είπαν συχνά ότι άλλοι ψηφοφόροι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς.
«Δεν επηρεάζομαι από αυτήν, αλλά η γενιά των παιδιών μου είναι», έγραψε ένα άτομο από τη Μασαχουσέτη.
«Είμαι πολύ καλά ενημερωμένος», πρόσθεσε κάποιος από το Κολοράντο. «Αλλά θα επηρεάσει τους νέους».
Αυτό το είδος στάσης είναι πιθανώς ένα παράδειγμα αυτού που ο Desirée Schmuck ονόμασε το φαινόμενο «το τρίτο πρόσωπο».
«Οι άνθρωποι πάντα πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρότερος αντίκτυπος στους άλλους παρά στον εαυτό τους», είπε ο Schmuck, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης που έχει μελετήσει πώς οι παρακοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την πολιτική συμπεριφορά των νέων.
«Βλέπουμε ότι σε συνεντεύξεις, συμφωνούν ότι οι influencers έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους, όχι απαραίτητα την εκλογική, αλλά μάλλον τι αγοράζουν ή τι μποϊκοτάρουν, για παράδειγμα, για πολιτικούς λόγους», είπε ο Schmuck.
«Με τις εκλογές, όπως με κάθε συμπεριφορά, δεν υπάρχει αρκετή ενδοσκόπηση για να ξέρεις τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να κάνεις κάτι. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θέλουν να το προσδώσουν σε έναν παράγοντα, γιατί δεν θέλουν να είναι τόσο απλό».
Οι απαντήσεις στην έρευνα του Guardian, αν και εκτενείς, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική ή επιστημονική μελέτη.
Ο σχεδιασμός της έρευνας πιθανότατα θα προσελκύσει άτομα που έχουν ήδη ισχυρές απόψεις για τη Swift, είτε αρνητικές είτε θετικές.
Ωστόσο, ορισμένες ακαδημαϊκές μελέτες έχουν πράγματι αποκαλύψει μια σύνδεση μεταξύ των εγκρίσεων διασημοτήτων και της δραστηριότητας των ψηφοφόρων.
Μια μελέτη στην οποία εργάστηκε ο Schmuck διαπίστωσε ότι οι προσπάθειες ενός Γερμανού παράγοντα επιρροής να συσχετίσει την κλιματική κρίση με τις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - «βαρετές εκλογές για τους νέους», είπε ο Schmuck - συνδέθηκε με την αύξηση της προσέλευσης των νέων στους ψηφοφόρους.
Μια άλλη μελέτη, η οποία εξέτασε την υποστήριξη της Oprah Winfrey για τον Barack Obama πριν από τις προεδρικές προκριματικές εκλογές του 2008, αποκάλυψε ότι η υποστήριξη της Winfrey οδήγησε σε 1 εκατομμύριο επιπλέον ψήφους για τον Obama.
Μερικοί άνθρωποι στην έρευνα του Guardian είπαν ότι οι απόψεις της Swift μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους, αν όχι την ψήφο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης