Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία τελειώνει την Ουκρανία, σε νέο Bakhmut εξελίσσεται η Avdiivka - Syrsky: Η αντεπίθεση απέτυχε, πλέον μόνο άμυνα

Η Ρωσία τελειώνει την Ουκρανία, σε νέο Bakhmut εξελίσσεται η Avdiivka - Syrsky: Η αντεπίθεση απέτυχε, πλέον μόνο άμυνα
Παρέμβαση Musk σε Δύση: Μη δίνετε άλλα χρήματα - Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου στην Avdiivka
(upd) Την παραδοχή ότι όση βοήθεια και αν δώσει η Δύση στο Κίεβο η Ουκρανία δεν πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία διατυπώνουν ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αρχίζουν να συμμερίζονται την άποψη πως τα δυτικά κράτη πρέπει να σταματήσουν να δαπανούν χρήματα και να συντηρούν έναν πόλεμο που μόνο νεκρούς και καταστροφή φέρνει στους Ουκρανούς.
Τελευταία απόδειξη; Το καταστροφικό πλήγμα που επέφεραν στον ουκρανικό στρατό οι ρωσικές δυνάμεις το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου, αλλά και η θλιβερή παραδοχή του νέου αρχιστρατήγου Syrsky πως η αντεπίθεση τελείωσε.
Στις ΗΠΑ η Γερουσία πέρασε με 70 ψήφους υπέρ και 29 κατά το σχετικό νομοσχέδιο για την οικονομική βοήθεια της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταιβάν, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι διαμηνύουν πως η Βουλή των Αντιπροσώπων – την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι – δεν πρόκειται καν να το εξετάσει, πόσο μάλλον να εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο νόμου.
Την ίδια στιγμή και ενώ η Ευρώπη… βράζει από τις πρόσφατες δηλώσεις του Donald Trump, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί οποιοδήποτε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ απέναντι σε μια ρωσική επίθεση, αν αυτά δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ξαναχτύπησε, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν πάνω από όλα τα συμφέροντα τους, εάν τα κράτη του ΝΑΤΟ και οι Δυτικοί εταίροι δεν αυξήσουν τη βοήθεια τους προς την Ουκρανία σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που δίνουν οι ΗΠΑ.
Στο μέτωπο, οι Ουκρανοί στρατιώτες εμφανίζονται ανίκανοι να αντισταθούν στη ρωσική δύναμη πυρός
, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να επελαύνουν σε όλη τη γραμμή στην κατεύθυνση της Avdiivka, την οποία όπως όλα δείχνουν το Κίεβο θέλει να μετατρέψει σε ένα νέο... Bakhmut.

Παραδοχή αδυναμίας από Syrsky: Επισήμως τέλος στην αντεπίθεση, πλέον κάνουμε άμυνα

Ταφόπλακα στην ουκρανική αντεπίθεση έβαλε ο νέος αρχιστράτηγος της Ουκρανία Alexander Syrsky, καθώς ανήγγειλε πως πλέον τα στρατεύματά του θα κάνουν... άμυνα.
«Η κατάσταση [στην πρώτη γραμμή] μπορεί αυτή τη στιγμή να αξιολογηθεί ως δύσκολη. <...>
Έχουμε περάσει από τις επιθετικές ενέργειες στη διεξαγωγή μιας αμυντικής επιχείρησης», είπε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στο YouTube.
Σύμφωνα με τον Syrsky, κατά τη διάρκεια των αμυντικών ενεργειών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ άλλων, θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν οχυρώσεις, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ηλεκτρονικό πόλεμο για να κρατήσουν προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές.
Δήλωσε επίσης ότι οι προοπτικές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, από το επίπεδο υποστήριξης από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου και παραπονέθηκε για την ανεπάρκειά του.
«Δεν έχουμε υποστήριξη, όπως είπα ήδη, πυρομαχικά και εξοπλισμό», τόνισε ο Syrsky.
«Φυσικά, δεν υπάρχουν αρκετά όπλα.
Ακόμη και τα όπλα που χρησιμοποιούνται έχουν φυσική διάρκεια ζωής.
Κάθε κάννη μπορεί να εκτοξεύσει έναν ορισμένο αριθμό βλημάτων, τότε πρέπει να αντικατασταθεί» πρόσθεσε.

Πανωλεθρία των Ουκρανών στο Selidovo

Καταστροφικό πλήγμα επέφεραν στον ουκρανικό στρατό οι ρωσικές δυνάμεις το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου.
Τα ρωσικά χτυπήματα κατέστρεψαν εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), που είχαν φτάσει για εκπαίδευση στο χωριό Selidovo στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Τα κύματα των ρωσικών επιδρομών έπληξαν το πεδίο εκπαίδευσης, όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περίπου 1.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες δηλώσεις από κανένα από τα αντιμαχόμενα μέρη.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης παραμένουν σιωπηλά, ενώ ρωσικές πηγές που βρίσκονται κοντά στον στρατό δίνουν λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν τουλάχιστον δύο κύματα για την επίθεση…
Αφού η πρώτη επίθεση έπληξε τις τάξεις των Ουκρανών στρατιωτών, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, το δεύτερο κύμα επιδρομών στόχευσε στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν στο σημείο για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.
Ο ρωσικός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε αρκετούς πυραύλους Iskander με πυρομαχικά διασποράς.
Επιπρόσθετα χρησιμοποιήθηκαν Smerch MLRS.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι απίθανο να αποκαλυφθεί επίσημα από το καθεστώς του Κιέβου.
Σύμφωνα με ορισμένες προκαταρκτικές αναφορές από το σημείο, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα περίπου 500 Ουκρανοί στρατιώτες να σκοτωθούν και περίπου 700 να τραυματιστούν.
Είναι σαφές ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς πολλοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά και η ζωή τους κινδυνεύει.
Το Selidovo είναι ένας στρατηγικά σημαντικός κόμβος επιμελητείας του ουκρανικού στρατού.
Ουκρανικές μονάδες έρχονται εκεί από το Pavlograd και το Pokrovsk πριν σταλούν στην πρώτη γραμμή.
Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο χωριό χρησιμοποιήθηκαν για τη συσσώρευση ουκρανικών στρατιωτικών εφεδρειών προτού σταλούν για να κλείσουν τις τρύπες στην άμυνα στην κατεύθυνση του Donetsk.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεγάλο μέρος των θυμάτων της σημερινής επίθεσης ήταν στρατιώτες της περιβόητης 3ης Ταξιαρχίας Εφόδου «Azov».
Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αυτή η μονάδα θα σταλεί για να ενισχύσει την ουκρανική φρουρά στην Avdiivka.

Scott Ritter (πρώην CIA): Οι Ρώσοι θα πάρουν ακόμα 4 πόλεις της Ουκρανίας

Η Ρωσία θα πάρει άλλες τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας υποστηρίζει ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Scott Ritter,
ο οποίος υποστηρίζει ότι στο τέλος οι Ευρωπαίοι θα φύγουν από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
Όπως λέει ο Ritter, ο ρωσικός στρατός θα καταλάβει την Οδησσό, το Nikolaev, το Dnepropetrovsk και το Kharkiv κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίθεσης του.
«Θα πάνε στην Οδησσό, θα πάρουν το Nikolaev, το Dnepropetrovsk και το Kharkiv…
Αυτό θα συμβεί.
Αυτές οι τέσσερις πόλεις δεν έχουν καμία πιθανότητα τώρα να διασωθούν, γιατί μετά την κατάρρευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας» υποστηρίζει ο Ritter, υπογραμμίζοντας πως ο ρωσικός στρατός εξουδετερώνει τους χειριστές των ουκρανικών drones, με αποτέλεσμα ο ουκρανικός στρατός να μην έχει έστω και αυτήν την αεροπορική υποστήριξη, γεγονός που επιτρέπει στις ρωσικές μονάδες να προχωρούν έχοντας την κάλυψη του πυροβολικού τους.
«Αυτή είναι η σύγκρουση τώρα
Αυτή είναι κυριολεκτικά η αρχή του τέλους» υπογραμμίζει ο Ritter.

Οι Ευρωπαίοι θα αφήσουν τις ΗΠΑ, θα τα βρουν με τον Putin

Επιπλέον, ο Ritter αναφέρει πως η Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
«Μου φαίνεται ότι στο μέλλον οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη που θα τους επιτρέψει να συνυπάρξουν ειρηνικά με τη Ρωσία» τονίζει ο Ritter.
Όπως λέει, οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν ήδη δυσαρέσκεια για τις φιλοαμερικανικές πολιτικές των ελίτ τους κάτι που εκδηλώνεται με μαζικές διαμαρτυρίες αγροτών και με απογοήτευση των ψηφοφόρων στα κυβερνώντα κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών.
O Ritter εκτιμά πως η συνεργασία με τη Ρωσία φέρνει οικονομικά οφέλη στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα, όπως λέει, μόνο οι ρωσικοί ενεργειακοί πόροι μπορούν να αναζωογονήσουν τη γερμανική οικονομία.
«Αυτό είναι το μόνο δυνατό αποτέλεσμα.
Τώρα, μπροστά στα μάτια μας, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι είναι… όμηροι από πολιτικούς που δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της Ευρώπης και του πληθυσμού της» υποστηρίζει ο Ritter.

Tucker Carlson (Αμερικάνος δημοσιογράφος): Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να νικήσει ακόμα και με τη βοήθεια της Δύσης

Η Ουκρανία, ακόμη και με τη βοήθεια των κρατών της Δύσης δεν θα μπορέσει να αποκτήσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση με τη Ρωσία υποστηρίζει ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, Tucker Carlson, ο οποίος πήρε πρόσφατα συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να επικρατήσει στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο ουκρανικός στρατός δεν θα μπορέσει, ακόμη και με τη δυτική υποστήριξη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, να εκδιώξει τον ρωσικό στρατό από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Η Ουκρανία δεν έχει βιομηχανικό δυναμικό. όπως δεν έχουν ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο Carslon.
«Επίσης, η Ουκρανία δεν έχει κόσμο, η Ρωσία έχει πληθυσμό 100 εκατομμύρια περισσότερο από την Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό από τη Δύση σημαίνει μόνο περισσότερους νεκρούς Ουκρανούς και περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας της Δύσης, στις ΗΠΑ ειδικά στη Γερμανία» υποστηρίζει ο Carlson.

Elon Musk (Αμερικάνος επιχειρηματίας): Η Δύση να μην δώσει άλλα χρήματα, ο Putin δεν πρόκειται να ηττηθεί

Στην ίδια λογική κινείται και ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος Elon Musk, ο οποίος υποστηρίζει πως η Δύση δεν πρέπει να διαθέσει άλλα χρήματα στην Ουκρανία γιατί η παράταση του πολέμου δεν βοηθά τους Ουκρανούς.
«Η διάθεση νέων πιστώσεων για τις ανάγκες του Κιέβου και η παράταση των εχθροπραξιών δεν βοηθούν την Ουκρανία.
Πιστεύω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι αυτές οι δαπάνες δεν βοηθούν την Ουκρανία, η παράταση του πολέμου δεν βοηθά την Ουκρανία» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Musk.
Μάλιστα ο Musk κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Putin να ηττηθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Σε μια συνομιλία με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ο Elon Musk είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα υποστεί ποτέ ήττα στη σύγκρουση στην Ουκρανία» αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι ο Musk επέκρινε την επιθυμία της Δύσης να ανατρέψει τον Putin από την προεδρία της Ρωσίας.

Γερουσία ΗΠΑ: Ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη βοήθεια σε Ουκρανία, μπλόκο στη Βουλή

Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τελικά το νομοσχέδιο που προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταιβάν.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων για τις ανάγκες της Ουκρανίας ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Mike Johnson κατέστησε σαφές ότι η Βουλή δεν πρόκειται να εξετάσει ως έχει το σχέδιο νόμου που διαπραγματεύθηκαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία.
«Το σχέδιο νόμου για τη βοήθεια σε ξένες χώρες σιωπά για το πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας», υπογράμμισε ο Johnson, αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ/Μεξικού.

Donald Trump προς ΝΑΤΟ: Αυξήστε όλοι τη βοήθεια στην Ουκρανία, διαφορετικά οι ΗΠΑ να κοιτάξουν τα συμφέροντα τους

Μια ακόμα προειδοποίηση προς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ απηύθυνε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, Donald Trump.
Όπως είπε ο Trump, οι εταίροι των ΗΠΑ και τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν το μερίδιο των δαπανών τους για την Ουκρανία, διαφορετικά η Ουάσινγκτον θα πρέπει να θέσει τα συμφέροντά της πάνω από όλα.
«Παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία σε όγκους που υπερβαίνουν κατά 100 δισεκατομμύρια τη βοήθεια των υπόλοιπων κρατών του ΝΑΤΟ…
Αρκετά.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξισώσει το επίπεδο των δαπανών του.
Και θα το κάνουν, εάν τους το ζητήσεις ωραία» υποστηρίζει σε ανάρτηση του στο δίκτυο Truth Social o Trump, ο οποίος υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια αυτός φέρει την ευθύνη για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτό του το αναγνωρίζουν ακόμα και οι Δημοκρατικοί
«Όταν είπα σε 20 χώρες που δεν πλήρωναν το δίκαιο μερίδιό τους στο ΝΑΤΟ ότι πρέπει να πληρώσουν, ενώ απείλησα να τερματίσω τη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ, τα χρήματα άρχισαν να ρέουν.
Ήταν ένα όμορφο θέαμα» λέει ο Trump, ο οποίος επισημαίνει ότι εάν οι εταίροι των ΗΠΑ αρνηθούν να αυξήσουν το επίπεδο των δικών τους δαπανών για την Ουκρανία, ώστε οι συνεισφορές τους να γίνουν συγκρίσιμες με αυτές της Ουάσιγκτον, τότε θα πρέπει «πρώτα να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Evgeniy Dubogryz (Ουκρανός αναλυτής): Πάνω από 34 δισ δολάρια το κόστος για την κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών

Πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται πως θα κοστίσει η κινητοποίηση 500.000 Ουκρανών, υποστήριξε ο Ουκρανός οικονομικός αναλυτής Evgeniy Dubogryz.
Σύμφωνα με τον Dubogryz, τα πόσα που έχουν προϋπολογίσει Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που πραγματικά απαιτούνται, καθώς όπως είπε, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky έχει κάνει λόγο για περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Roksolana Pidlasa, η επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της Βουλής της Ουκρανίας, έχει εκτιμήσει το ποσό αυτό στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Και οι δύο έχουν υποτιμήσει» τα χρήματα που απαιτούνται λέει ο Dubogryz.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, μόνο τα χρήματα για αμοιβές, εξοπλισμό και τρόφιμα για 400.000 άτομα είναι πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται η εκπαίδευση, η υλικοτεχνική υποστήριξη, ο εξοπλισμός νέων κέντρων ή η κατασκευή τους, οι μισθοί για τους εκπαιδευτές, νέα όπλα κ.λπ.
Δηλαδή, ο πραγματικός αριθμός είναι τρεις ή και τέσσερις φορές υψηλότερος» ανέφερε ο Ουκρανός οικονομικός αναλυτής, τονίζοντας ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να αρχίσει … η εκτύπωση χρήματος.
«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κινητοποίηση, ακόμα κι αν δεν έχουμε χρήματα.
Αν δεν έχουμε χρήματα, θα πρέπει να τα τυπώσουμε» επισήμανε ο Dubogryz, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες, αλλά πρέπει να αυξηθούν…

El Pais: H Δύση τρέμει τους Ρώσους - Εντυπωσιακή η ραγδαία αύξηση του στρατιωτικού εξοπλισμού της

Η Δύση ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει τόσο γρήγορα την ικανότητα παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού της αναφέρει σε δημοσίευμα της η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η El Pais υποστηρίζει πως τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να εξηγήσουν στους πολίτες τους, την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας δεν πρόκειται να βελτιωθούν και, υπό ένα αισιόδοξο σενάριο, θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως το γεγονός ότι η Μόσχα αύξησε τόσο γρήγορα την ικανότητα παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού προκαλεί σοβαρή ανησυχία, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία κινείται με αργούς ρυθμούς
Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως η προεκλογική περίοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμετοχή του Donald Trump σε αυτήν επιδεινώνουν περαιτέρω τη συζήτηση στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για την ανάγκη αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ.

Εσθονία: Η Ρωσία ετοιμάζεται για στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση σε βάθος… 10ετίας

Η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας υποστηρίζουν οι υπηρεσίες εξωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας.
Όπως επισημαίνουν, αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να αποτραπεί με μια συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων από την πλευρά των δυτικών κρατών.
Η Εσθονία προστίθεται και αυτή στην λίστα των κρατών που έχουν προειδοποιήσει για τη στρατιωτική απειλή της Ρωσίας (μετά από Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, κα.).
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Εσθονίας υποστηρίζει ότι η σχετική εκτίμηση βασίζεται στα ρωσικά σχέδια για διπλασιασμό του αριθμού των δυνάμεων τους που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της με τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Λιθουανία.
«Η Ρωσία έχει επιλέξει έναν δρόμο που είναι μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση… και το Κρεμλίνο πιθανώς προσδοκά μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου» υποστήριξε ο Kaupo Rosin κατά την παρουσίαση της αναφοράς για την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας.
Πάντως ο Rosin τόνισε ότι μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία είναι «πολύ απίθανη» βραχυπρόθεσμα, εν μέρει επειδή η Ρωσία πρέπει να κρατήσει στρατεύματα στην Ουκρανία.
«Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, η πιθανότητα μιας στρατιωτικής ρωσικής επίθεσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι χωρίς καμία προετοιμασία», πρόσθεσε ο Rosin.

Επισήμως καταζητούμενη στη Ρωσία η Εσθονή πρωθυπουργός

Στη λίστα των καταζητούμενων εγκληματιών, εντάσσει η Ρωσία την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Kaja Kallas.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, RΙΑ Novosti, η βάση δεδομένων αναζήτησης του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα περιλαμβάνει πλέον και το ονοματεπώνυμο με την ημερομηνία γέννησης της Εσθονής πρωθυπουργού, σφοδρής πολεμίου της πολιτικής του Κρεμλίνου.
«Kaja Kallas, 17 Ιουνίου 1977. Λόγοι έρευνας: Καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται στη βάση δεδομένων. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται το ποινικό άρθρο βάσει του οποίου ασκήθηκε δίωξη και τέθηκε στον κατάλογο καταζητούμενων.
Η Kallas έχει κάνει επανειλημμένα ρωσοφοβικές δηλώσεις.
Χαρακτήρισε τη Ρωσία συνεχή απειλή για την ασφάλεια των δυτικών χωρών, εξέφρασε την επιθυμία να οδηγήσει προσωπικά το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας και ζήτησε να «απομονωθεί» η Ρωσία από τον «ελεύθερο κόσμο».
Η Εσθονή πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης την κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων στην Εσθονία αφιερωμένων στους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιπλέον, η ίδια επεδίωξε μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση έκδοσης βίζας στους Ρώσους.
Επιπλέον, δήλωσε την ετοιμότητά της να αλλάξει το Σύνταγμα της Εσθονίας προκειμένου να στερήσει από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα στο ουκρανικό μέτωπο - Αποκάλυψη από τις μυστικές υπηρεσίες της Νορβηγίας

Οι ρωσικές δυνάμεις αποκτούν πλεονέκτημα στην Ουκρανία, προειδοποίησε η υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας.
ο πλεονέκτημα της Ρωσίας σε αριθμό στρατευμάτων και υλικού που προμηθεύεται από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα την έχει φέρει σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας στρατιωτικών πληροφοριών της Νορβηγίας.
Η Ουκρανία θα χρειαστεί εκτεταμένη δυτική στρατιωτική βοήθεια για να αντιστρέψει την κατάσταση, δήλωσε ο Andreas Stensones, σύμφωνα με το Sky News.

Σε ισχυρότερη θέση η Ρωσία

«Σε αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία βρίσκεται σήμερα σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο και βρίσκεται στη διαδικασία να αποκτήσει το πλεονέκτημα", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η Ρωσία «μπορεί να κινητοποιήσει περίπου τρεις φορές περισσότερα στρατεύματα από την Ουκρανία και αντιμετωπίζει τις κυρώσεις καλύτερα από ό,τι αναμενόταν», τόνισε.
Η βιομηχανία της μπορεί πλέον να παράγει αρκετά πυρομαχικά, οχήματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να διατηρήσει την πολεμική προσπάθεια όλο το χρόνο, ανέφερε.
«Θα χρειαστεί εκτεταμένη δυτική βοήθεια σε όπλα για να μπορέσουν οι ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ανακτήσουν την πρωτοβουλία στη σύγκρουση», δήλωσε ο Andreas Stensones.

Oleg Soskin (σύμβουλος του πρώην Ουκρανού πρωθυπουργού Kuchma): Η Ουκρανία να αναζητήσει διαπραγματεύσεις και ειρήνη

Η Ουκρανία δεν έχει τίποτα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, επομένως το Κίεβο πρέπει να αναζητήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης υποστηρίζει ο Oleg Soskin, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Leonid Kuchma.
«Μήπως αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της αεράμυνας;
Το συμπέρασμα που εξάγουμε, είναι αρνητικό.
Τα ρωσικά χτυπήματα γίνονται πιο μαζικά και πιο ισχυρά» λέει ο Soskin, ο οποίος δηλώνει ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ουκρανικές αρχές είναι σε θέση να απαντήσουν στις ρωσικές επιθέσεις μόνο… με κενές απειλές.
Όπως υποστηρίζει, το επιτελείο του Zelensky ασχολείται με τη στοχευμένη καταστροφή Ουκρανών.
«Ένας πραγματικός πολιτικός ηγέτης θα είχε ζητήσει ειρήνη με τη Ρωσία το φθινόπωρο, μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης.
Αν είχε ήδη υπογραφεί μια συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις, τότε δεν θα είχαν συμβεί όλες αυτές οι δολοφονίες.
Οι άνθρωποι στην Ουκρανία θα πρέπει να ξεσηκωθούν από αυτή την… «χακί» μέθη» τονίζει ο Soskin.

Paul Ronzheimer (Γερμανός δημοσιογράφος): Τους περιμένει… καταστροφή - Αντιμέτωποι με τεράστια έλλειψη πυρομαχικών οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταστροφική κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη πυρομαχικών.
Αυτό υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος Paul Ronzheimer, ο οποίος επισημαίνει πως ύστερα από παρατήρηση των όσων συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι Ουκρανοί ενδεχομένως να βιώνουν την χειρότερη στρατιωτική τους κρίση από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
«Εάν οι Ουκρανοί συνεχίσουν να στερούνται οβίδων και ελάχιστα πυρομαχικά προέρχονται από τη Δύση, τότε δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν το μέτωπο.
Ο έλεγχος σε ακόμη περισσότερες πόλεις θα χαθεί» υποστηρίζει ο Paul Ronzheimer, τονίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να εξοικονομεί οβίδες ώστε να μπορεί να πυροβολεί τουλάχιστον μια ή δύο φορές την ημέρα.
«Ο ρωσικός στρατός προχωρά σταδιακά και οι Ουκρανοί αδυνατούν να τους σταματήσουν.
Πλέον οι Ρώσοι προχωρούν μέτρο – μέτρο κάθε ημέρα» επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Σε προηγούμενη ανάρτηση του ο Ronzheimer ανέφερε: «Η αβεβαιότητα και η απογοήτευση στον ουκρανικό στρατό είναι υψηλές αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Ως ρεπόρτερ στην Ουκρανία, δεν έχω δει τέτοια διάθεση από την πλήρη εισβολή στην 2022.
Το ερώτημα είναι αν όλο αυτό το δράμα γίνεται κατανοητό στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και το Παρίσι».

Glenn Diesen (Nορβηγός πολιτικός επιστήμονας): Αποδυναμώνεται μέρα με την ημέρα η Ουκρανία

Η Ουκρανία μέρα με την ημέρα αποδυναμώνεται και η κατάσταση στο μέτωπο για τους στρατιώτες της επιδεινώνεται υποστηρίζει ο Glenn Diesen, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της νοτιοανατολικής Νορβηγίας.
«Τα πάντα χειροτερεύουν διότι η Ουκρανία αποδυναμώνεται μέρα με την ημέρα.
Ξεμένει από τεθωρακισμένα οχήματα, από εξοπλισμό, από πυρομαχικά, δεν έχει μεγάλη παραγωγική ικανότητα, ο αριθμός του προσωπικού μειώνεται, η δυτική υποστήριξη μειώνεται» υποστηρίζει μιλώντας στο Al Jazeera ο Diesen.
Όπως λέει, το κυριότερο είναι ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χάνουν στρατιώτες από τις επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού και των drones, τα οποία είναι και αυτά που δίνουν το πλεονέκτημα στους Ρώσους στο μέτωπο.
Μάλιστα ο Νορβηγός πολιτικός επιστήμονας επισημαίνει πως η τρομερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί στο μέτωπο, είναι ένας λόγος ανησυχίας για την Ουάσινγκτον.

Sam Cranny - Evans (Βρετανός αναλυτής): Ανυπεράσπιστοι οι Ουκρανοί στη ρωσική δύναμη πυρός

Η έλλειψη βλημάτων πυροβολικού αφήνει τους στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανυπεράσπιστους απέναντι στη ρωσική δύναμη πυρός υποστηρίζει ο Sam Cranny-Evans, Βρετανός αναλυτής από το Βασιλικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών
«Οι Ουκρανοί δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν το ρωσικό πυροβολικό.
Και αν οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να ανταποδώσουν τα πυρά, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να επιβιώσουν» λέει μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian o Βρετανός αναλυτής.
Όπως αναφέρεται, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί πλέον πέντε φορές λιγότερα βλήματα την ημέρα από τον ρωσικό στρατό, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η καθυστέρηση στη βοήθεια θα έκανε την αναλογία αυτή ακόμα πιο «θλιβερή» για τους Ουκρανούς..
«Η αδυναμία της Δύσης να παράσχει πυρομαχικά στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει ολοένα και πιο ζοφερές προοπτικές για το Κίεβο.
Εάν η Ευρώπη δεν καλύψει αυτό το κενό, ξεκινώντας από το 2025, η Ουκρανία θα είναι αντιμέτωπη με μια αργή και σταδιακή ήττα», αναφέρει ο Guardian.

Georgy Tuka (πρώην Ουκρανός υπουργός): Ο Syrsky μπορεί να πραγματοποιήσει εξαιρετικά επικίνδυνες επιχειρήσεις

Ο νέος αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky ενδέχεται να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εξαιρετικά επικίνδυνες για την κατάσταση του στρατού προκειμένου να εκπληρώσει το αίτημα του Προέδρου Volodymyr Zelensky για νίκες … για τα media λέει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών και Εσωτερικά Εκτοπισμένων Πρόσωπα της Ουκρανίας Georgy Tuka.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου τώρα είναι ακριβώς ότι, ως απάντηση στις επιθυμίες του Volodymyr Zelensky να επιδείξει κάποιες επιτυχίες, ο νέος αρχιστράτηγος μπορεί να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει κάποιες ειδικές επιχειρήσεις στο μέτωπο» τονίζει ο Tuka, αναφέροντας πως έχει επανειλημμένα ακούσει από πηγές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ότι ο Alexander Syrsky θα «ακολουθούσε με ακρίβεια» τις εντολές του Ουκρανού προέδρου.
Σύμφωνα με τον Tuka, ο νέος αρχιστράτηγος έχει λάβει αίτημα για νίκες από το Κίεβο.
«Με ελάχιστα πυρομαχικά και με περιορισμένες δυνάμεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις… για τα μέσα ενημέρωσης του Syrsky θα βρεθούν αντιμέτωπες με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες» υποστηρίζει ο Tuka.

O συνταγματάρχης Vadim Sukharevsky ο νο2 στον ουκρανικό στρατό: Είναι αυτός που έριξε την πρώτη σφαίρα στο Donbass

Ο συνταγματάρχης Vadim Sukharevsky, ο οποίος έριξε την «πρώτη σφαίρα» στο Donbass είναι ο αναπληρωτής αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο νο2 μετά τον αρχιστράτηγο Alexander Syrsky, όπως μεταδίδει το ουκρανικό RBC-Ukraine.
«Έδωσα την εντολή να προχωρήσω με τεθωρακισμένα οχήματα και κάθισα στη θέση του πυροβολητή, ώστε όλη η ευθύνη για αυτήν την απόφαση να ανήκει σε εμένα.
Αποφάσισα να ανοίξω ο ίδιος θανατηφόρο πυρ» είχε πει ο Sukharevsky.
Στις 13 Απριλίου 2014, ο Sukharevsky, όντας εκείνη την περίοδο διοικητής στην 80η αερομεταφερόμενη ταξιαρχίας με το διακριτικό «Borsuk», άνοιξε πυρ εναντίον ενός αποσπάσματος υπό τη διοίκηση του Igor Strelkov, παρά τις εντολές της ηγεσίας του να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.

Οι Ρώσοι επελαύνουν στην Avdiivka

Πάντως, στο μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλη την πρώτη γραμμή.
Στην Αvdiivka, η κατάσταση για τους Ουκρανούς επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη πλησιάσει τις στρατηγικά σημαντικές οχυρωμένες περιοχές της ουκρανικής ομάδας στην πόλη.
Είναι πολύ πιθανό οι ουκρανικές δυνάμεις στην Avdiivka να διασπαστούν σε δύο μέρη.
Στο βορρά, Ουκρανοί στρατιώτες κρύβονται από τις ρωσικές βόμβες στα υπόγεια του εργοστασίου Coca and Chemical.
Στο νότιο τμήμα της πόλης, οι ουκρανικές μονάδες θα αναγκαστούν να πολεμήσουν τις ρωσικές μονάδες που προελαύνουν, ενώ φαίνεται πως οχυρώνονται στην περιοχή Khimik, εκεί όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξοπλίζουν θέσεις βολής σε ψηλά κτίρια.
Τις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν με τη συνδρομή του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, κατάφεραν να επεκτείνουν σημαντικά τη ζώνη ελέγχου τους, προχωρώντας από το βόρειο τμήμα της πόλης.
Στη νότια όχθη των Μπλε Λιμνών, που είναι ένα πλημμυρισμένο λατομείο άμμου, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών συνοικιών της πόλης.
Οι AFU διατηρούν τον έλεγχο στα ύψη στην ανατολική όχθη της λίμνης, κάτι που τους επιτρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο των πυρών στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά δεν μπορούν ακόμα να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση.
Οι ουκρανικές μονάδες θα πρέπει να αποσυρθούν στα νοτιοδυτικά προάστια της Avdiivka, διαφορετικά χιλιάδες στρατιώτες τους θα περικυκλωθούν λόγω της ρωσικής επίθεσης στα νοτιοανατολικά της πόλης.
Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε ευρύ μέτωπο, ενώ στο κεντρικό τμήμα της πόλης, οι Ρώσοι φέρεται να έφτασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Avdiivka.
Ο ρωσικός στρατός είχε επίσης κάποια επιτυχία στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου διέρρηξαν τις σιδηροδρομικές γραμμές και ανέλαβαν εν μέρει τον έλεγχο του χωριού Vinogradniki-2.
Αυτή η προέλαση επιδείνωσε σημαντικά τις θέσεις της AFU στην οχυρωμένη περιοχή Zenit, όπου βρίσκεται η πρώην βάση αεράμυνας.
Πάντως και παρά την προέλαση των Ρώσων, το Κίεβο φέρεται πως είναι αποφασισμένο να μην παραδόσει στους Ρώσους την Avdiivka και στέλνει διαρκώς ενισχύσεις στην πόλη για την υπεράσπιση της.
Μάλιστα δημοσίευμα του Forbes αναφέρει πως η Ουκρανία αποφάσισε να στείλει μια από τις καλύτερες ταξιαρχίες της στην Avdiivka.
2111.jpg
Τι συνέβη το τελευταίο 24ωρο στο μέτωπο

Πέρα από το μέτωπο της Avdiivka, οι Ρώσοι βελτιώνουν τις θέσεις τους σε όλο το μέτωπο.
Ρωσικά πλήγματα έπληξαν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Pavlograd και ουκρανικές στρατιωτικές εφεδρείες κοντά στην πόλη Pokrovsk.
Ρωσικά πλήγματα αναφέρθηκαν στην πόλη Voznesensk, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 3 επιθέσεις της 43ης Μηχανοποιημένης και 25ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης κοντά στη Sinkovka.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν δύο επιθέσεις της 60ης και 63ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας κοντά στην Yampolovka και στην Dibrova, αλλά και 13 επιθέσεις κοντά στην Bogdanovka, Georgiyevka.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Belogorvka και κοντά στη Novomikhailovka, ενώ το ρωσικό πυροβολικό σφυροκόπησε θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στο Priyutnoye.
Το τελευταίο 24ωρο, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 33 ουκρανικά drones.
666.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης