Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gopinath (ΔΝΤ): Η Fed να μην μειώσει τα επιτόκια μέχρι το β' εξάμηνο 2024

Gopinath (ΔΝΤ): Η Fed να μην μειώσει τα επιτόκια μέχρι το β' εξάμηνο 2024
Τί ανέφερε η νούμερο 2 αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο
Σχετικά Άρθρα
Να προχωρήσουν «με προσοχή» στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σύστησε στις κεντρικές τράπεζες η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Gita Gopinath, σε μία περίοδο που φαίνεται ο πληθωρισμός να υποχωρεί σταδιακά.
«Είναι σημαντικό να κινούμαστε προσεκτικά στις μειώσεις των επιτοκίων, διότι θα πρέπει μόλις έχουμε μια μείωση των επιτοκίων, η κατεύθυνση του ταξιδιού γίνεται πολύ σαφής και τότε όλοι αναμένουν πολλές ακόμη μειώσεις επιτοκίων και τότε καταλήγουμε σε πολύ μεγαλύτερη οικονομική χαλάρωση από ό,τι είχαμε σκοπό να έχουμε», δήλωσε η νούμερο 2 αξιωματούχος του ΔΝΤ στο περιοδικό Foreign Policy.
Μάλιστα, ειδικά για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), σύστησε «να κινηθεί προσεκτικά και να αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024».
Η αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο «πάγωμα» των ρωσικών assets. Συγκεκριμένα, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με την κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να έχουν «επαρκή νομική υποστήριξη» για την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων.
Σημείωσε ότι οι αποφάσεις για το τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία εναπόκεινται αποκλειστικά στις χώρες που τα κατέχουν, ενώ αρνήθηκε να δώσει τη γνώμη της για τον τρόπο χρήσης τους.
Δήλωσε επίσης ότι το ΔΝΤ θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των σχετικών αποφάσεων, αν και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν θα εμπλακεί στις αποφάσεις.
Η κ. Gopinath ανέφερε ότι η οικονομία της Ρωσίας είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, αν και επισήμανε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει χαμηλότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
«Βλέπετε μια οικονομία που υπερθερμαίνεται, έχουμε δει την πίεση στον πληθωρισμό. Δεδομένης της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου και δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας της Ρωσίας να εισάγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την ανάπτυξη στη Ρωσία μεσοπρόθεσμα».
Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,6% του ΑΕΠ της Ρωσίας το 2024 με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,1% το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης