Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράσινο φως από τη Ρουμανία στο ΝΑΤΟ για ταχεία ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις

Πράσινο φως από τη Ρουμανία στο ΝΑΤΟ για ταχεία ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις
Η Ρουμανία επέτρεψε την τη γρήγορη ανάπτυξη δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ στο ρουμανικό έδαφος φέτος, ενημέρωσε το κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis με επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Τετάρτης.
Με την απόφαση αυτή, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει να αναπτύξει πολύ γρήγορα κοινές δυνάμεις επιχειρήσεων στο ρουμανικό έδαφος σε περίπτωση ξαφνικής σοβαρής κρίσης ασφαλείας που απειλεί την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας «για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης και την αποτροπή της κλιμάκωσής της», υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρόεδρος στην επιστολή.
«Η ταχεία διέλευση ή ανάπτυξη μιας σειράς επικαλυπτόμενων κρίσεων και ένα όλο και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον, όπου η παρέμβαση του ΝΑΤΟ μπορεί να καταστεί αναγκαία για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ρουμανίας», προστίθεται στην επιστολή.
Για να διασφαλιστεί η ταχεία ανάπτυξη της δύναμης αυτής εντός 72 ωρών, απαιτείται προηγούμενη έγκριση για την ανάπτυξη ή τη διέλευσή της από τη χώρα, πρόσθεσε.
Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας θα συζητήσει την απόφαση του προέδρου στην επόμενη κοινή συνεδρίαση τις επόμενες εβδομάδες.
Ο επικεφαλής της ρουμανικής άμυνας Gheorghiță Vlad προτείνει επίσης να βελτιωθεί η εν λόγω ετοιμότητα του πληθυσμού, προτρέποντας τις ρουμανικές αρχές να θεσπίσουν νόμους και μέτρα για τη βελτίωση της ετοιμότητας του πληθυσμού έναντι πιθανών ρωσικών απειλών. Ο ίδιος μάλιστα προειδοποίησε πως μια νίκη της Μόσχας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενθαρρύνει περαιτέρω επιθετικότητα.
Ωστόσο, οι εκκλήσεις αυτές προκάλεσαν μια αρκετά έντονη συζήτηση, με τον πρωθυπουργό Marcel Ciolacu να κάνει πίσω στους ισχυρισμούς του στρατιωτικού αρχηγού και τον Ρώσο πρέσβη Valeri Kuzmin να αντιδρά γρήγορα σε ενημέρωση του Τύπου.
«Από τη στιγμή που η Ρουμανία προσκαλεί ακόμη περισσότερα στρατεύματα και δηλώνει ότι ανησυχεί για τη στρατιωτική υπηρεσία, τότε σίγουρα πρέπει να προβλεφθούν κάποιες συνέπειες. Μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε πόλεμο», δήλωσε ο Kuzmin.
Σχολιάζοντας τη στρατιωτική προετοιμασία του πληθυσμού, ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Angel Tîlvăr επεσήμανε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ένα νομοσχέδιο που προτείνει μια αμειβόμενη υπηρεσία στρατιωτικής προετοιμασίας για τα άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ωστόσο, το υπουργείο απέκλεισε την επαναφορά της επιστράτευσης, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στη Ρουμανία, όπου το κράτος κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης