Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ) «δείχνει» ΗΠΑ για Γάζα: Όποιος πιστεύει ότι έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι, ας δίνει λιγότερα όπλα στο Ισραήλ

Borrell (ΕΕ) «δείχνει» ΗΠΑ για Γάζα: Όποιος πιστεύει ότι έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι, ας δίνει λιγότερα όπλα στο Ισραήλ
Αναφερόμενος σε δήλωση που έκανε την Παρασκευή 6/2 ο Αμερικανός πρόεδρος Biden
Σχετικά Άρθρα
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας άφησε σήμερα 12/2 να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδίδουν λιγότερα όπλα στο Ισραήλ αν πιστεύουν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
«Αν πιστεύει κανείς ότι έχουν σκοτωθεί τόσο πολλοί άνθρωποι, ίσως θα πρέπει να παρέχει λιγότερα όπλα για να αποτρέψει τους θανάτους τόσο πολλών ανθρώπων. Δεν είναι αυτό λογικό;» είπε σε δημοσιογράφους ο Josep Borell. «Αν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για σφαγή, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την παροχή όπλων», πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόταν σε μια δήλωση που έκανε την Παρασκευή 6/2 ο Αμερικανός πρόεδρος Biden που χαρακτήρισε «υπέρμετρη» την ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων εναντίον της Hamas. «Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Γάζα, στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπέρμετρη», είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επικρίνοντας το Ισραήλ. 
«Όλοι πάνε στο Τελ Αβίβ ικετεύοντας, λέγοντας “παρακαλώ μην το κάνετε αυτό”, προστατέψτε τους αμάχους, μη σκοτώνετε τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Borell μετά τη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu «δεν ακούει κανέναν», υπογράμμισε. «Θα εκκενώσουν» τους Παλαιστίνιους. «Πού; Στο φεγγάρι;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αναφερόμενος στην στρατιωτική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας έχουν αφήσει 28.340 νεκρούς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Hamas, το οποίο καταμέτρησε 164 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα από τον πόλεμο έχουν εκτοπιστεί πάνω από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα. Η επίθεση του Ισραήλ πυροδοτήθηκε από τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.160 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, με επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

«Η διακοπή της υποστήριξης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα σήμαινε τη διακοπή των ζωτικών υπηρεσιών σε εκατομμύρια ανθρώπους» και «μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Borell τόνισε ότι η διακοπή της υποστήριξης στην UNRWA θα σήμαινε μια «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όχι μόνο επειδή είναι ανθρωπιστική επιταγή, αλλά γιατί θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα». Υπενθυμίζοντας ότι από την αρωγή της UNWRA εξαρτώνται πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου 2 εκατομμύρια στην Ιορδανία, μισό εκατομμύριο στη Συρία, άλλο μισό εκατομμύριο στον Λίβανο και 900 χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική όχθη, δήλωσε: «Εάν εξαφανιστεί αυτή η υπηρεσία, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «θα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση που θα κάνει δυνατή τη συνέχιση της βοήθειας της UNWRA και όχι να την ακυρώσουμε μεγαλώνοντας το πρόβλημα». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε, επίσης, ότι λίγα κράτη-μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν την υποστήριξή τους στην UNWRA, ενώ άλλα αποφάσισαν να την αυξήσουν και τόνισε: «Είναι ένα ζήτημα που διχάζει την ΕΕ. Όμως νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι το έργο της UNRWA είναι κάτι που δεν μπορεί να διακοπεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης