Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Θα παραγάγουμε χιλιάδες μεγάλου βεληνεκούς drones το 2024, υποστηρίζει ο υπουργός ψηφιακής μετάβασης

Ουκρανία: Θα παραγάγουμε χιλιάδες μεγάλου βεληνεκούς drones το 2024, υποστηρίζει ο υπουργός ψηφιακής μετάβασης
O Υπουργός ψηφιακής μετάβασης του Κιέβου αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τον τομέα, έπειτα από ένα κύμα επιθέσεων με drone σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Η Ουκρανία θα παραγάγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πραγματοποιούν πλήγματα σε βάθος στη Ρωσία το 2024 και ήδη έχει 10 εταιρίες που κατασκευάζουν drones που μπορούν να φθάσουν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης της Ουκρανίας.
Ο Mykhailo Fedorov μίλησε σχετικά με τη βιομηχανία drone σε περίοδο πολέμου σε μια συνέντευξη στο Κίεβο στην οποία αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τον τομέα, έπειτα από ένα κύμα επιθέσεων με drone σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
«Η κατηγορία μεγάλου βεληνεκούς drones καμικάζι μεγεθύνεται, με βεληνεκές 300, 500, 700 και 1.000 χιλιόμετρα. Πριν από δύο χρόνια, αυτή η κατηγορία δεν υπήρχε.. καθόλου», είπε στο Reuters.
Ο Fedorov, 33 ετών, είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας της Ουκρανίας να αναπτύξει ιδιωτικές στρατιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις για να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν την βιομηχανία drone καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του και η Ουκρανία επιδιώκει νέους τρόπους να απαντήσει απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

φεντοροβ.JPG 
Ο Mykhailo Fedorov, υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης της Ουκρανίας

Η πρόσφατη σειρά πληγμάτων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, είπε, αντανακλά την πρόοδο της κυβέρνησης στην ταχεία απορρύθμιση της αγοράς drone και στην αύξηση της χρηματοδότησης για αυτήν, με το κράτος να ενεργεί ως κοινοπρακτικός επενδυτής.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε επιχορηγήσεις έχουν διατεθεί σε στρατιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω της πρωτοβουλίας BRAVE1 που δημιούργησε η κυβέρνηση πέρυσι, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο δεκαπλάσιο το 2024, είπε.
«Θα αγωνιστούμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία όπου το κράτος κυριαρχεί στην παραγωγή drone, η τεράστια πλειονότητα των κατασκευαστών στην Ουκρανία είναι ιδιώτες.
Ο Fedorov είπε πως μόνο μία στις 10 εταιρίες των οποίων τα drones μπορούν να πετάξουν τόσο μακριά όσο περιοχές γύρω από τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη είναι κρατική.
Από τον πρώτο χρόνου του πλήρους κλίμακας πολέμου, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες ιρανικά drones «Shahed»
Τα επίπεδα παραγωγής και οι παραδόσεις της Ουκρανίας αυξήθηκαν περισσότερο από 120 φορές στο 2023, σύμφωνα με τον Fedorov, στο πλαίσιο μια ευρύτερης πολεμικής ώθησης για ανάπτυξη και παραγωγή drones ώστε να μειωθεί το χάσμα με τις ικανότητες της Ρωσίας να εξαπολύει πλήγματα.
Ο υπουργός ψηφιακής μετάβασης του καθεστώτος είπε πως συμφωνεί με μια εκτίμηση του επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Kirilo Budanov ότι το Κίεβο έφθασε σε ένα «ορισμένο είδος ισοτιμίας» με τη Μόσχα στην παραγωγή drones μεγάλου βεληνεκούς.
«Πρέπει να δράσουμε με έναν αντιγραφειοκρατικό τρόπο. Αυτή είναι η ουσία μιας τομής στον πόλεμο της τεχνολογίας. Θα συνεχίσουμε να στοιχηματίζουμε σε αυτό, να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Επειδή η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να μας σώσει», είπε, σημειώνοντας την έλλειψη βλημάτων πυροβολικού την οποία αντιμετωπίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα.
Συνολικά περισσότερα από 300.000 drones διαφορετικών τύπων παρήχθησαν βάσει συμβολαίων πέρυσι και περισσότερα από 100.000 στάλθηκαν στο μέτωπο, είπε, προσθέτοντας πως τα στοιχεία δεν καλύπτουν προμήθειες εθελοντών οι οποίες, είπε, είχαν «σημαντική συμβολή».
«Απομακρύναμε φόρους σε UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα), εξαρτήματα, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες συμβολαιοποίησης, και τη διαδικασία για απόσυρση», είπε.
«Με άλλα λόγια, απομακρύναμε όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και τα αντιμετωπίσαμε μέσα σε έξι μήνες περνώντας όλους τους απαραίτητους νόμους και αποφάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης