Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Με το βλέμμα στη Ρωσία, o Macron συνάπτει μεγάλη πυρηνική συμφωνία με την Πολωνία

Γαλλία: Με το βλέμμα στη Ρωσία, o Macron συνάπτει μεγάλη πυρηνική συμφωνία με την Πολωνία
Η νέα γαλλο-πολωνική συμφωνία θα καθορίσει το πλαίσιο της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα της πυρηνικής ενέργειας
Η Γαλλία και η Πολωνία αναπτύσσουν μια νέα μεγάλης κλίμακας συμφωνία σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων διμερούς συνεργασίας, η οποία θα καλύπτει όλους τους τομείς των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Βαρσοβίας.
Κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron πριν ο τελευταίος υποδεχτεί τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Η Γαλλία και η Πολωνία ετοιμάζονται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους μέσω μιας νέας διμερούς συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το υπάρχον κείμενο από το 1991 και θα καθορίσει το πλαίσιο της συνεργασίας μας σε όλες τις πτυχές, είτε είναι αμυντική, ενεργειακή, αλλά ιδιαίτερα πυρηνική, επιστημονική, γλωσσική και πολιτιστική συνεργασία», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτά τα «στρατηγικά θέματα» θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρης της ηπείρου.
Ονόμασε την υποστήριξη για την Ουκρανία ως πρώτη στη λίστα των γενικών προτεραιοτήτων, υποσχόμενος ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο, «ειδικά με στρατιωτικούς όρους».
Υπό το πρίσμα της ουκρανικής σύγκρουσης, επεσήμανε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των στρατών της Γαλλίας και της Πολωνίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος «για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών του ουκρανικού στρατού».
Επιπλέον, στο μέλλον, η βιομηχανική βάση θα «ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Ευρώπης», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Γάλλος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία και η Πολωνία είναι χώρες όπου υλοποιούνται «μεγάλα έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας».
Υποσχέθηκε ότι το Παρίσι και η Βαρσοβία θα εργαστούν για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες «συνεργάζονται στενά στο θέμα της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής συμμαχίας».
Μια άλλη προτεραιότητα ήταν η βελτίωση της κατάστασης στη γεωργία της ΕΕ και η συζήτηση για το μέλλον αυτού του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης