Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall – Διατηρεί τις 5.000 μον. ο S&P 500 - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow, με +0,33%

Μεικτά πρόσημα στη Wall – Διατηρεί τις 5.000 μον. ο S&P 500 - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow, με +0,33%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Διατήρησε τις 5.000 μον. ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ ο δείκτης Dow έγραψε νέα ιστορικά υψηλά, με τη Wall Street να τελεί σε στάση αναμονής καθώς οι επενδυτές αναμένουν αποτελέσματα σε μια σειρά από εταιρείες όπως οι Lyft, Instacart, Doordash, Kraft, Heinz και Coca Cola.
Σημειώνεται πως και οι τρεις κύριοι δείκτες σημειώνουν κέρδη για την πέμπτη συνεχή εβδομάδα, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite αντίστοιχα να προσθέτουν 1,4% και 2,3% την περασμένη εβδομάδα.
Ο Dow Jones κινήθηκε ασθενώς υψηλότερα.
«Δεδομένου ότι οι αμερικανικές μετοχές προεξοφλούν πολλά καλά νέα, πιστεύουμε ότι το ράλι έχει ισχυρά στηρίγματα» έγραψε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,33% στις 38.797 μον., ο δείκτης S&P 500  υποχώρησε -0,09% στις 5.021 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,30% στις 15.942 μον.
Capture_115.JPG
Στο ταμπλό, η Salesfordce άσκησε κάποιες πιέσεις στον Dow, με την εταιρεία λογισμικού να υποχωρεί 1,4%. Η μετοχή της Hershey σημείωσε πτώση 1% μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής της αξιολόγησης από τη Morgan Stanley λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Από την άλλη, η Diamondback Energy ενισχύθηκε 10% μετά την ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τον παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Endeavor Energy Partners.

Στα μάκρο, οι προσδοκίες των καταναλωτών των ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σύμφωνα με έρευνα της Fed Νέας Υόρκης.
Το προσδοκώμενο επίπεδο του πληθωρισμού σε βάθος τριετίας υποχώρησε στο 2,35% τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έκθεσης της Fed Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Αμετάβλητη παρέμεινε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η μέση εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού σε βάθος ενός και πέντε ετών, στο 3% και 2,5%, αντίστοιχα.
Τα στοιχεία θα βοηθήσουν να καθησυχάσουν τα στελέχη της Fed που λένε ότι θέλουν πιο βέβαια στοιχεία ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να παραμείνει κοντά στο στόχο του 2% προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επί του παρόντος ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική τον Μάιο. 

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2024, καθώς διαμορφώθηκε στα 22 δισεκ. δολάρια έναντι 39 δισεκ. τον Ιανουάριο του 2023.
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το α' τετράμηνο (Οκτώβριος-Ιανουάριος) του οικονομικού έτους, αυξήθηκε στα 532 δισεκ. δολάρια έναντι 460 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Για τον Ιανουάριο, τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 30 δισεκ. στα 477 δισεκ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 13 δισεκ. στα 499 δισεκ. δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5 τρισεκ. δολάρια το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.
Για το οικονομικό έτος 2023, είχε ανέλθει σε 1,7 τρισεκ. δολάρια, καταγράφοντας άλμα 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στήριξη από τη Wall στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, μετά την ανάκαμψη της Wall Street που ώθησε τον S&P 500 να κλείσει για πρώτη φορά πάνω από τις 5.000 μονάδες, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούσαν τα κέρδη και τα οικονομικά στοιχεία για να εκτιμήσουν τις προοπτικές των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με όλους τους τομείς να διαπραγματεύονται στο πράσινο, εκτός από τις μετοχές ενέργειας.
Οι ιταλικές μετοχές σημειώνουν την καλύτερη απόδοση μεταξύ των περιφερειακών ομολόγων τους στις πρώτες συναλλαγές με άλμα 0,6%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,65% στις 17.037 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,01% στις 7.573 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.689 με άνοδο 0,55% και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υπεραπέδωσε με άνοδο 1% στις 31.456 μονάδες.
88_5.JPG
Οι μετοχές της Tod's σημείωσαν άνοδο 17,4% αφού η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων L Catterton δήλωσε ότι θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του 36% της εταιρείας κατασκευής πολυτελών υποδημάτων στην τιμή των 43 ευρώ ανά μετοχή.
Η Novo Nordisk σημείωσε άνοδο 1,2% μετά την αναφορά ότι ο μέτοχος που ελέγχει τη Novo Holdings σχεδιάζει να επενδύσει έως και 7 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης