Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμός στο ΝΑΤΟ λόγω Trump που αμφισβητεί το άρθρο 5 - Γιατί κάλεσε τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες της Συμμαχίας

Χαμός στο ΝΑΤΟ λόγω Trump που αμφισβητεί το άρθρο 5 - Γιατί κάλεσε τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες της Συμμαχίας
Πάγωσε η… κατά τα άλλα συμμαχία του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Τρόμος έχει προκληθεί στις τάξεις του ΝΑΤΟ, υπό το φόβο της επιστροφής του Donald Trump.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και διεκδικητής εκ νέου του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, είπε τα αυτονόητα.
Μιλώντας στη Νότια Καρολίνα, ο Trump έβαλε στο στόχαστρο τα κράτη της Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν χαμηλές αμυντικές δαπάνες.
Μάλιστα, ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλος της Συμμαχίας που δεν θα πληρώνει τη συμμετοχή του στη Συμμαχία.
Αν μια χώρα δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ, είπε ο Trump, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα αυτή.
«Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;… Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».
Δεν διαφωνεί άλλωστε κανείς στο ότι αποτελεί εξίσου μεγάλη -ή και μεγαλύτερη- πρόκληση για τη συμμαχία το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των 31 κρατών μελών της δεν έχουν ακόμη αυξήσει το ποσό του εθνικού εισοδήματος που αφιερώνεται στην άμυνα σε ένα ελάχιστο ποσοστό 2% (και οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το επίπεδο αυτό είναι θλιβερά ανεπαρκές).
Και αυτό παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που συνδέονται με το Ιράν και τον κίνδυνο που εγκυμονεί η ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα.
14636.jpeg
Ποιες χώρες υπολείπονται;

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης - η Γερμανία - παραμένει ένας από τους κύριους παραβάτες, παρόλο που όλοι οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν σε μια σύνοδο κορυφής υπό τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουαλία το 2014 να "κινηθούν προς" το βασικό όριο του 2% μέσα σε μια δεκαετία - δηλαδή μέχρι φέτος.
Ακόμη και η πυρηνικά εξοπλισμένη Γαλλία υπολείπεται, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Η Βρετανία δεν πρέπει να επαναπαυθεί.
Τηρεί σχεδόν τη δέσμευση για τις δαπάνες - αν και τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι το ποσοστό που δαπανάται για την άμυνα έχει μάλλον μειωθεί παρά αυξηθεί τα τελευταία εννέα χρόνια, από 2,14% το 2014 σε εκτιμώμενο 2,07% το 2023, παρά τις κλιμακούμενες απειλές.

Ο Stoltenberg κατηγορεί τον Trump για υπονόμευση του ΝΑΤΟ

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg σε συνέχεια των δηλώσεων του Trump.
Ο Stoltenberg σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους.
Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση.
Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Λευκός Οίκος: Φρικτές και ανισόρροπες οι δηλώσεις Trump

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις απέρριψε ως «φρικτές και ανισόρροπες», με τον εκπρόσωπο του να τονίζει:
«Η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας». 

Stubb (Φιλανδία) για Trump: Διατηρούμε την ηρεμία μας και εστιάζουμε στο ΝΑΤΟ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Φινλανδίας Alenxander Stubb, δήλωσε σήμερα 12/2 ότι η χώρα του πρέπει να διατηρήσει την ηρεμία της και να εστιάσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Donald Trump για την στρατιωτική συμμαχία.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα ήθελε να προστατέψει μέλη του ΝΑΤΟ από μια μελλοντική επίθεση της Ρωσίας εάν οι εισφορές των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ υστερούν.
«Οι εκστρατείες για τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικές από τις φινλαδικές εκλογές και η ρητορική που χρησιμοποιείται είναι αρκετά πιο σκληρή… Νομίζω ότι σ' αυτή τη φάση είναι καλύτερο να παραμείνουμε ήρεμοι και να εστιάσουμε στην οικοδόμηση της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Stubb κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Φινλανδία διαθέτει για τις αμυντικές της δαπάνες περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της όπως έχει συμφωνηθεί από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.
Χθες 11/2, ο Alenxander Stub κέρδισε οριακά τις προεδρικές εκλογές και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαΐου ως υπεύθυνος για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, αλλά και την στάση του πρόσφατου μέλους του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας με την οποία έχει μεγάλου μήκους σύνορα.

O Tusk (Πολωνία) φοβάται τον Trump και θέλει να αναβιώσει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» με Γαλλία, Γερμανία

Μπροστά στους αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια και την ανησυχία για την πιθανή επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία και τη Γαλλία για συνομιλίες, με στόχο να αναβιώσει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης».
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισκέπτεται το Βερολίνο και το Παρίσι σε μια περίοδο που η ενότητα της ΕΕ σε θέματα άμυνας και ενίσχυσης της στήριξης προς την Ουκρανία θεωρείται απαραίτητη από τα τρία κράτη.
Ευρώπη πρέπει να συμμαζευτεί... αυτό είναι θέμα απάντησης σε ένα ερώτημα σχετικά με το τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Trump", δήλωσε πολωνική κυβερνητική πηγή.
"Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα αμυντικής βιομηχανίας".
Σύμφωνα με το Sky News, η πηγή πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως κοινή παραγωγή πυρομαχικών και ότι η Πολωνία δεν εμποδίζει πλέον τη "στρατηγική αυτονομία" - κάνοντας την Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από άλλους.
Ο Tusk δήλωσε ότι η Γαλλία και η Πολωνία βρίσκονται στην ίδια σελίδα.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για αλληλεγγύη σε όλες τις πιο δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη διατλαντική συνεργασία και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια ασφαλής ήπειρος - πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ, η Γαλλία και η Πολωνία πρέπει να γίνουν ισχυρές και έτοιμες να υπερασπιστούν τα δικά τους σύνορα και να υπερασπιστούν και να υποστηρίξουν τους συμμάχους και τους φίλους μας εκτός της Ένωσης.
«Είναι ίσως εδώ στο Παρίσι που τα λόγια από τους "Τρεις σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά αντηχούν πιο καθαρά: Όλοι για έναν και ένας για όλους, ανέφερε σε κοινή δήλωση με τον Macron.
Η επιστροφή του Tusk στην πρωθυπουργία - αντικαθιστώντας οκτώ χρόνια εθνικιστικής διακυβέρνησης στη Βαρσοβία - αποκατέστησε τις σχέσεις με τη Γερμανία.
Αναλυτές λένε ότι θα διευκολύνει την αναζωογόνηση της πλατφόρμας πολιτικής συνεργασίας «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας, η οποία είχε δημιουργηθεί το 1991.
Ο Tusk δήλωσε άλλωστε ότι «ξαναχτίζουμε το Τρίγωνο της Βαϊμάρης».

ΥΠΑΜ Ολλανδίας για Trump - ΝΑΤΟ: Αυτό που ο Putin... λατρεύει να ακούει

Η δήλωση του Donald Trump ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να μην υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ που δεν ξόδεψαν αρκετά για την άμυνα είναι ακριβώς αυτό που λατρεύει να ακούει ο Vladimir Putin, δήλωσε σήμερα 12/2 η Ολλανδή υπουργός Άμυνας, Kajsa Ollongren.
Ο κ. Trump πρόσφατα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην προστατεύσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα από μια πιθανή ρωσική εισβολή.
"Ειλικρινά, νομίζω ότι αυτό ακριβώς λατρεύει να ακούει ο Putin. Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας. Και αν δεν είμαστε ενωμένοι, αυτό μας κάνει πιο αδύναμους. Και ξέρουμε ότι αυτό αναζητά ο Putin", δήλωσε στο Reuters η Kajsa Ollongren.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά ταυτόχρονα, είναι φυσικά κάτι ανησυχητικό", είπε η κ. Ollongren. "Και νομίζω ότι ειδικά τώρα, με πραγματικές απειλές για τις χώρες του ΝΑΤΟ, είναι πολύ ανησυχητικό που κάποιος τόσο σημαντικός λέει αυτά τα πράγματα".
Σημείωσε επίσης ότι οι περισσότεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι κοντά ή έχουν πετύχει οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την άμυνα να είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Εσθονία: Οι δηλώσεις Trump πρέπει να αφυπνίσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επενδύσουν στην Άμυνα

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Donald Trump πρέπει να αφυπνίσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επενδύσει πολλά στην Άμυνα, δήλωσε σήμερα 12/2 στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas.
«Νομίζω, ό,τι είπε ο υποψήφιος για την προεδρία στην Αμερική είναι επίσης κάτι που μπορεί να αφυπνίσει κάποιους από τους συμμάχους που δεν έχουν κάνει τόσα πολλά» είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά της, η Roberta Metsola δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την Άμυνα. Προσέθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα «ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης (...) ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να μπορούμε να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι κάθε δήλωση αυτού του είδους πρέπει να αναγνωρίζεται με τον κίνδυνο που εγκυμονεί, αλλά και μια σταθερότητα από την πλευρά μας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης