Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στο ΝΑΤΟ για Trump - «Ανεύθυνες δηλώσεις, αγνοεί βασικά γεγονότα»

Οργή στο ΝΑΤΟ για Trump - «Ανεύθυνες δηλώσεις, αγνοεί βασικά γεγονότα»
O Trump ξεχνά ότι η συμμαχία παρέχει στις ΗΠΑ "τεράστιο όφελος", αναφέρει πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ
Ο Donald Trump "αγνοεί τα βασικά γεγονότα" γύρω από τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, δήλωσε πρώην αξιωματούχος της στρατιωτικής συμμαχίας, μετά τις δηλώσεις του πρών προέδρου των ΗΠΑ, ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μια χώρα που θεωρεί ότι δεν πληρώνει αρκετά
Ο Nicholas Williams, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ο Trump ξεχνά ότι η συμμαχία παρέχει στις ΗΠΑ "τεράστιο όφελος".
Έχει μια "βαθιά ριζωμένη αίσθηση" ότι οι Ευρωπαίοι κερδοσκοπούν από τους φορολογούμενους των ΗΠΑ.
"Η συντριπτική πλειονότητα των κονδυλίων που δαπανώνται στην Ευρώπη είναι ευρωπαϊκής προέλευσης", δήλωσε στον Kay Burley στο Sky News Breakfast.
"Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι παγκόσμιος, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός συνήθως επικεντρώνεται στην Ευρώπη, οπότε αγνοεί ορισμένα βασικά στοιχεία για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ.
"Και έχει απλώς μια εμμονή ότι αυτός είναι ο μόνος που θα επιλύσει αυτή τη λεγόμενη ανισορροπία των δαπανών".

Η αξιοπιστία δέχεται πλήγμα

Ενώ ο κ. Williams δήλωσε ότι ο Trump - ο οποίος είναι φαβορί για βα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές φέτος - δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη όταν κάνει σχόλια για το ΝΑΤΟ, είπε ότι επηρεάζουν την αξιοπιστία της συμμαχίας.
"Το πρόβλημα είναι ότι το ΝΑΤΟ εξαρτάται από την αξιοπιστία του, ιδίως για την αποτροπή έναντι της Ρωσίας", τόνισε.
"Και αν... ο ηγέτης του ΝΑΤΟ αμφιβάλλει για την υπεράσπιση των συμμάχων στο σύνολό τους, τότε η αποτροπή αποτυγχάνει.
"Έτσι, [αν] ο Τραμπ γίνει ξανά πρόεδρος, η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ δέχεται πλήγμα επειδή δεν μπορεί να κάνει τη μοναδική του λειτουργία, που είναι η αποτροπή έναντι ενός αντιπάλου.
"Αν και η συμμαχία θα συνεχίσει, θα αναλωθεί εσωτερικά με τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα του Τραμπ κατά των αμυντικών δαπανών".
Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα ήταν ευχαριστημένος αν ο Trump  ανέβαινε ξανά στην εξουσία.

Το πιο ανεύθυνο σχόλιο

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Tobias Ellwood συμφώνησε ότι ο Putin είναι πιθανότατα "ενθουσιασμένος" και δήλωσε "έκπληκτος" και "μπερδεμένος" από τα "ανεύθυνα" σχόλια του Trump.
Το ΝΑΤΟ επέκρινε τα σχόλια, υποστηρίζοντας ότι "θέτουν τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο".
"Είναι αναμφισβήτητα το πιο ανεύθυνο σχόλιο που έχει κάνει οποιοσδήποτε πρώην πρόεδρος για τη διεθνή ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης