Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ακτινογραφία των δαπανών για το ΝΑΤΟ - Πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ και πως επωφελούνται

tags :
Η ακτινογραφία των δαπανών για το ΝΑΤΟ - Πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ και πως επωφελούνται
Οι ΗΠΑ δαπανούν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο από τα 30 κράτη μέλη για την άμυνα
Σχετικά Άρθρα
Μετά τις δηλώσεις του Donald Trump για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ - ο οποίος προειδοποίσε ότι θα αφήσει τη Ρωσία να "κάνει ό,τι θέλει" στα μέλη που θεωρεί ότι δεν πληρώνουν αρκετά για την άμυνα - το Sky News καταγράφει πως χρηματοδοτείται η βορειοατλαντική συμμαχία.

Πόσα δαπανούν οι ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ δαπανούν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο από τα 30 κράτη μέλη για την άμυνα, με τα αρχεία του ΝΑΤΟ να δείχνουν ότι η χώρα δαπάνησε 860 δισ. δολάρια το 2023 - που αποτελεί το 3,49% του ΑΕΠ της, ένα μέτρο του συνολικού πλούτου μιας χώρας.
Ο επόμενος υψηλότερος συνεισφέρων από την άποψη του ακαθάριστου ποσού που καταβλήθηκε είναι η Γερμανία, η οποία δαπάνησε 68 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 65 δισ. δολάρια.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό αντιπροσωπεύει το 2,07% του ΑΕΠ του, αλλά για τη Γερμανία μόλις το 1,57%.
Οι μη σύμμαχοι των ΗΠΑ δαπανούν συνολικά λιγότερο από το ήμισυ των δαπανών των ΗΠΑ για την άμυνα.
Ως παγκόσμια υπερδύναμη, οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι δαπάνες τους καλύπτουν επίσης περιοχές πέραν του ευρωατλαντικού χώρου.

Η πλουσιότερη χώρα

Είναι επίσης η πλουσιότερη χώρα, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί η συνεισφορά της είναι πολύ υψηλότερη.
"Αυτή η ανισορροπία ήταν μια σταθερά, με διακυμάνσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της συμμαχίας και έγινε πιο έντονη μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μετά τα οποία οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες", αναφέρει το ΝΑΤΟ.
"Ο όγκος των αμερικανικών αμυντικών δαπανών αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα των αμυντικών δαπανών της συμμαχίας στο σύνολό της".
Ωστόσο, οι δαπάνες λειτουργίας μοιράζονται μεταξύ των μελών.

Τι ισχύει με τον κανόνα του 2% των δαπανών;

Τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σε έναν στόχο να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά οι εκτιμήσεις της ίδιας της συμμαχίας δείχνουν ότι μόνο 11 από αυτά δαπανούν τόσα χρήματα.
Το ποσοστό του 2% περιγράφεται ως κατευθυντήρια γραμμή από το ΝΑΤΟ και δεν είναι υποχρεωτικό - αν και η συμμαχία αναφέρει ότι "χρησιμεύει ως δείκτης της πολιτικής βούλησης μιας χώρας να συμβάλει στις κοινές αμυντικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ".
Σε απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή το 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι οι σύμμαχοι που πληρούν την κατευθυντήρια γραμμή του 2% θα πρέπει να επιδιώξουν να συνεχίσουν να το κάνουν.
Τα μέλη των οποίων το σημερινό ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα είναι κάτω από αυτό το επίπεδο, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να σταματήσουν κάθε μείωση και να επιδιώξουν να αυξήσουν τις δαπάνες καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται.
Θα πρέπει να επιδιώξουν να κινηθούν προς την κατευθυντήρια γραμμή του 2% εντός μιας δεκαετίας - φέτος.

Τι κάνουν οι ΗΠΑ - και τι όφελος έχουν;

Η συμμαχία βασίζεται στις ΗΠΑ για την παροχή πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, καθώς και για τον ανεφοδιασμό αέρος-αέρος, την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων και τον ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο από αέρος.
Ο Nicholas Williams, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Sky News ότι η συμμαχία παρέχει στις ΗΠΑ "τεράστιο όφελος" και πολιτική υποστήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης