Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Δικαστήριο ζητά την απαγόρευση εξαγωγής εξαρτημάτων για τα F-35 στο Ισραήλ

Ολλανδία: Δικαστήριο ζητά την απαγόρευση εξαγωγής εξαρτημάτων για τα F-35 στο Ισραήλ
Υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιούνται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αναφέρει το Δικαστήριο
Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε να δώσει εντολή στην κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα εξαγώμενα εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» αναφέρει στην απόφαση του το δικαστήριο, το οποίο υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει περιθώριο 7 ημερών να συμμορφωθεί.
Το Εφετείο απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης να αναστείλει την ισχύ της απόφασης στη διάρκεια της έφεσης προς το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σημειώνεται πως αρκετές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προσφύγει κατά της ολλανδικής κυβέρνησης.
Προηγούμενη δικαστική απόφαση όριζε ότι τα εν λόγω μαχητικά πιθανόν να συμβάλλουν στις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου αλλά δεν είχε δώσει εντολή για αναστολή των εξαγωγών, κρίνοντας ότι το κράτος έχει μεγάλο βαθμό ελευθερίας για να σταθμίζει πολιτικά ζητήματα σχετικά με την απόφασή του για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.
Η απόφαση αυτή ανατράπηκε πλέον στο Εφετείο, το οποίο εκτιμά ότι είναι πιθανό τα F-35 να χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις στη Γάζα οδηγώντας σε απαράδεκτες απώλειες αμάχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης