Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαγή στη Rafah - Πώς το Ισραήλ απελευθέρωσε 2 ομήρους - Hamas: Η γενοκτονία συνεχίζεται

Σφαγή στη Rafah - Πώς το Ισραήλ απελευθέρωσε 2 ομήρους - Hamas: Η γενοκτονία συνεχίζεται
Για γενοκτονία μιλά η Hamas - Πιέσεις Biden στον Netanyahu να υπάρξει σχέδιο εκκένωσης των αμάχων εάν επιτεθούν με στρατό στη Rafah
(upd11) Τουλάχιστον 67 νεκροί, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και γυναίκες και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο απολογισμός της αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Rafah, στην πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν τη στιγμή που ο IDF πραγματοποιούσε ειδική επιχείρηση προκειμένου να απελευθερώσει δύο Ισραλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Rafah από την Hamas.
Σύμφωνα με τον IDF, τον ισραηλινό στρατό, οι βομβαρδισμοί έγιναν προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών και των ομήρων.
Πρόκειται για ένα περιστατικό που έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους της διεθνούς κοινότητας, η οποία προειδοποιεί για ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί προχωρήσουν σε χερσαία εισβολή στη Rafah.

Απελευθέρωση 2 ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός ύστερα από μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah, όπου ενεπλάκησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και ειδικές αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας να απελευθερώσουν δύο Ισραηλινούς ομήρους.
Πρόκειται για τον 60χρονο Fernando Simon Marman και για τον 70χρονο Louis Hare.
Και οι δύο, αν και αδύνατοι και χλωμοί, είναι σε σταθερή κατάσταση, έχουν επαφή με το περιβάλλον και επικοινωνούν καλά.
Οι δύο άντρες είχαν απαχθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από το Kibbutz Nir Yitzhak.
«Ήταν μια πολύ περίπλοκη επιχείρηση.
Δουλεύαμε για αυτήν εδώ και πολύ καιρό.
Περιμέναμε για τις κατάλληλες συνθήκες» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Richard Hecht, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι δύο άντρες κρατούνταν στον δεύτερο όροφο ενός κτηρίου που παραβιάστηκε ύστερα από έκρηξη και ενώ μαινόταν σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τα περιβάλλοντα κτήρια.
6_80.jpg
Οι δραματικές ώρες της επιχείρησης

Σύμφωνα με τον Daniel Hagari, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η απελευθέρωση των δύο ομήρων έγινε στις 01:49 (τοπική ώρα) σήμερα τα ξημερώματα.
Οι δύο όμηροι κρατούνταν σε διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο ενός κτηρίου και βρίσκονταν υπό την φρουρά ενόπλων της Hamas τόσο μέσα στο διαμέρισμα όσο και σε κοντινά κτήρια.
Όπως είπε ο Hagari, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο διαμέρισμα στις 01:49 υπό διαρκή πυρά, ενώ ένα λεπτό αργότερα άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές στις γειτονικές περιοχές.
Τα μέλη της ομάδας διάσωσης περικύκλωσαν με τα σώματά τους τους ομήρους, καθώς ξέσπασε σφοδρή μάχη σε πολλά σημεία ταυτόχρονα με ενόπλους της Hamas.
Κατόπιν οι όμηροι μεταφέρθηκαν σε κοντινή ασφαλή περιοχή, όπου υπεβλήθησαν σε γρήγορο ιατρικό έλεγχο και μετά μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο ιατρικό κέντρο Sheba στο κεντρικό Ισραήλ.
Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός είχε καταφέρει μέχρι πρότινος να απελευθερώσει μόνο μια γυναίκα όμηρο.

Netanyahu: Μόνο με στρατιωτική πίεση, η απελευθέρωση των ομήρων

Την θέση πως μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης ως «τη νίκη» θα επιτρέψει την απελευθέρωση «όλων των ομήρων μας» από τη Λωρίδα της Γάζας διατύπωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu
«Μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης ως την ολοκληρωτική νίκη θα καταλήξει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων μας.
Δεν θα χάσουμε καμία ευκαιρία να τους φέρουμε πίσω.
Χαιρετίζω τους γενναίους πολεμιστές μας για την τολμηρή τους δράση που οδήγησε στην απελευθέρωση των δύο ομήρων» υπογράμμισε ο Netanyahu.

Βομβαρδισμοί και πανικός

Η αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών και οι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκορπίσουν πέρα από τον πανικό στους κατοίκους, και τον θάνατο.
Ήδη η παλαιστινιακή πλευρά κάνει λόγο για τουλάχιστον 67 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες.
Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν και οι περισσότεροι κάτοικοι της Rafah κοιμούνταν.
Πολλοί πίστεψαν πως αυτή ήταν η έναρξη της χερσαίας επίθεσης των Ισραηλινών.
Από τις αεροπορικές επιδρομές, τις οποίες συνέδραμαν και πυρά από το ισραηλινό ναυτικό, επλήγησαν πολλά κτήρια και δύο τζαμιά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως επλήγη η συνοικία Al - Shabura, όπου βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων.
Hamas: Πρόκειται για γενοκτονία

Αναφερόμενη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών η Hamas έκανε λόγο για πόλεμο γενοκτονίας.
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη Rafah, η Hamas υποστηρίζει ότι πρόκειται για ενέργειες που έχουν ως σκοπό τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Η Hamas υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Biden φέρουν τεράστια ευθύνη για τη σφαγή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στη Rafah, καθώς όπως υποστηρίζει, είναι αυτοί που δίνουν το πράσινο φως και τη στήριξη τους στον Netanyahu με χρήματα, όπλα και πολιτική κάλυψη προκειμένου να συνεχίζει αυτή τη γενοκτονία και τη μαζική εξουδετέρωση των Παλαιστίνιων.
Πιέσεις για να μην αρχίσει η χερσαία επίθεση

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ προκειμένου να μην αρχίσει την χερσαία επίθεση στη Rafah, την οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu αναφέροντας πως αυτή θα φέρει την τελική νίκη και θα οδηγήσει στην εξόντωση της πολιτικής ηγεσίας της Hamas.
Σε επικοινωνία που είχε χθες Κυριακή 11/2 με τον Netanyahu, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να αρχίσει οποιαδήποτε επίθεση, εάν δεν έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία και την ασφάλεια των αμάχων, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια.
Ήδη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια επίθεση θα είναι καταστροφική, καθώς πρόκειται για το τελευταίο σχετικά «ασφαλές» μέρος για τον άμαχο πληθυσμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Πέρα από τις ΗΠΑ, και η Νέα Ζηλανδία κάλεσε το Ισραήλ να ξανασκεφτεί το σχέδιο της χερσαίας επίθεσης, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί οι Παλαιστίνιοι πολίτες να πληρώσουν το τίμημα του Ισραήλ στην προσπάθεια του να νικήσει την Hamas».
32_7.jpg
33_10.jpg
Η εντολή Netanyahu

Από την πλευρά του ο Netanyahu είπε ότι έχει δώσει εντολή στον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση της Rafah αλλά και για την καταστροφή 4 ταγμάτων της Hamas, που πιστεύεται πως έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 28.340 από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ οι τραυματίες προσεγγίζουν τους 68.000.
Επιφυλάξεις για την χερσαία επίθεση διατυπώνουν πολλά κράτη, ανάμεσα τους και η ΕΕ, ενώ η Hamas απειλεί ότι εάν τελικά γίνει η χερσαία εισβολή αυτή θα τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων – περίπου 130 – Ισραηλινών ομήρων.
Αλλά και η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί επιτεθούν με στρατεύματα στη Rafah.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης