Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν αντεπίθεση σοκ και δέος – Nebenzya: Το Donbass στην Ουκρανία αν τηρηθούν οι συμφωνίες του Minsk

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν αντεπίθεση σοκ και δέος – Nebenzya: Το Donbass στην Ουκρανία αν τηρηθούν οι συμφωνίες του Minsk
Alexey Danilov (Ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας): Δραματική η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο, χρειάζονται όπλα - Η Δύση θέλει να διορίσει... κυβερνήτη στην Ουκρανία
(upd30) Η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο είναι δραματική...
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επίσημα οι Ουκρανοί οι οποίοι, ελλείψει όπλων, πυρομαχικών αλλά και στρατιωτών… πιέζουν την κινητοποίηση 500.000 νέων στρατιωτών.

Οι ρώσοι, από την πλευρά τους, μεθοδικά περιμένουν να εμφανιστούν οι νέοι στρατιώτες καθώς θεωρούν ότι θα σπάσουν εύκολα.
Η αντεπίθεση των ρώσων που θα ξεκινήσει προσεχώς – δεν έχει ακόμη ξεκινήσει – θα έχει ως στόχο να διαλύσει ολοκληρωτικά την Ουκρανική άμυνα που είναι ούτως ή άλλως υπό κατάρρευση…
Η SBU οι ειδικές μονάδες πληροφοριών βλέπουν ότι οι ρώσοι μεθοδικά ετοιμάζονται για την αντεπίθεση… που θα έχει χαρακτηριστικά σοκ και δέος.
Στο Ουκρανικό μέτωπο, από Βορά εώς Νότο οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε 5 σημεία ειδικά σε Bakhmut, Donetsk και Avdiivka αλλά και στην κατεύθυνση του Robotyne στην Zaporizhia.
Την ίδια στιγμή, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya δήλωσε πως το Donbass θα επέστρεφε στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, αν το Κίεβο είχε κάνει κάτι για αυτό...

Ποταμός ο Nebenzya: Η Δύση θέλησε να χτυπήσει τη Ρωσία με το ρωσοβικό τέρας Zelensky

Το Donbass θα επέστρεφε στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, αν το Κίεβο είχε κάνει κάτι για αυτό.
Αυτό δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya.
«Η εφαρμογή του πακέτου μέτρων του Μινσκ ήταν το καλύτερο σενάριο για την επίλυση της εμφύλιας σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Εξάλλου, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, το Donbass θα επέστρεφε στην Ουκρανία εάν η Ουκρανία έκανε κάτι γι' αυτό.
Θα γινόταν μια πολιτισμένη χώρα όπου τα δικαιώματα όλων θα γίνονται εξίσου σεβαστά, χωρίς καμία διάκριση βάσει πολιτικών, γλωσσικών ή εθνικών αρχών» είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ουκρανία, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι η συνειδητή εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ από το Κίεβο ήταν η μόνη ευκαιρία να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.
«Η συνειδητή και συνεπής εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ από το Κίεβο ήταν η μόνη ευκαιρία για να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.
Για μια διευθέτηση, ένας άμεσος, χωρίς αποκλεισμούς και αμοιβαίος σεβασμός διάλογος μεταξύ των μερών στη σύγκρουση - Ντόνετσκ, Λούγκανσκ και Κίεβο, ήταν απαραίτητος, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες», είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya, ορισμένοι εκπρόσωποι της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ (SMM), αντί να εποπτεύουν την κατάπαυση του πυρός, κατασκόπευαν υπέρ του Κιέβου
«Όπως ήδη γνωρίζουμε με βεβαιότητα σήμερα χάρη στις αποκαλύψεις των [πρώην] ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας Angela Merkel, Francois Hollande και του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko, ούτε το Κίεβο ούτε οι εγγυητές του Μινσκ εκμεταλλεύτηκαν τις συμφωνίες του Μινσκ για να εξοπλίσουν τη Ρωσία.
Και ο ΟΑΣΕ, αντί να παρακολουθεί την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, στην πραγματικότητα κατασκόπευε υπέρ του Κιέβο» είπε ο διπλωμάτης.
Ο Nebenzya πρόσθεσε ότι μετά την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών των ειρηνικών πόλεων του Donbass, στα μέσα Φεβρουαρίου 2022, «νέα ρεύματα προσφύγων ξεχύθηκαν στη Ρωσία».
«Σήμερα, περίπου 7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στη Ρωσία.
Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διπλωματικούς μοχλούς που έχουμε στη διάθεσή μας, απευθυνθήκαμε στους δυτικούς προστάτες του Κιέβου και τους εγγυητές του Μινσκ διαδικασία, αλλά μάταια» σημείωσε.
Οι δυτικές χώρες ήλπιζαν ότι με τη βοήθεια του «νεοναζιστικού και ρωσοφοβικού τέρατος» του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, είπε Vasily Nebenzya.
«Όλοι κατάλαβαν πολύ καλά τι συνέβαινε στην πραγματικότητα, αλλά δεν έκαναν τίποτα, ελπίζοντας ότι το νεοναζιστικό και ρωσοφοβικό τέρας που δημιούργησαν στα σύνορά μας θα μπορέσει να νικήσει ή τουλάχιστον να αποδυναμώσει σημαντικά τη Ρωσία» είπε ο διπλωμάτης.
«Επιπλέον, μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι μαριονέτες του καθεστώτος του Κιέβου δεν επέτρεψαν στην Ουκρανία να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης που είχε ήδη μονογραφηθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Άρα είναι συνεργοί στην τραγωδία και είναι πλήρως υπεύθυνοι για τις συνέπειες», πρόσθεσε ο Nebenzya.
Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η εγκληματική κλίκα που ανέβηκε στην εξουσία στο Κίεβο συνεχίζει να «στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς ως τροφή για κανόνια για να πεθάνουν για τα δυτικά γεωπολιτικά συμφέροντα».

Sergei Naryshkin (Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφορίων Ρωσίας): Η Δύση διορίζει … «κυβερνήτη» στην Ουκρανία

Έτοιμη να διορίσει έναν «κυβερνήτη» στην Ουκρανία είναι η Δύση, και συγκεκριμένα οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί
όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας, Sergei Naryshkin.
Σύμφωνα με τον Naryshkin, η κίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της επιθυμίας της Δύσης να ενισχύσει τους μηχανισμούς του άμεσου εξωτερικού ελέγχου του πάνω στην ηγεσία του Κιέβου.
Ο Naryshkin τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία προσπαθούν να πείσουν και τα υπόλοιπα κράτη της G7 προκειμένου να θεσπίσουν τη θέση του «ειδικού απεσταλμένου» για την Ουκρανία, ο οποίος θα έχει συνεχή πρόσβαση στον πρόεδρο Zelensky και θα γνωρίζει όλα τα σχέδια του.
Μια ακόμα αρμοδιότητα του «ειδικού απεσταλμένου» - πάντα βάσει των όσων υποστηρίζει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας - θα είναι να εμποδίζει οποιαδήποτε κίνηση της ηγεσίας του Κιέβου που δεν συμβαδίζει με τις επιθυμίες και τις οδηγίες της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου.
Αντιθέτως, θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος, αυτός που θα προτείνει τις «σωστές λύσεις», ικανοποιώντας τουλάχιστον την πλευρά των Αγγλοσαξώνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «Ρωσόφοβοι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι πολιτικοί διεκδικούν τον ρόλο του «κυβερνήτη» της Δύσης στην Ουκρανία», αν και ανάμεσα τους λέγεται πως ξεχωρίζει ο νυν γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Κατά τον Naryshkin, η Δύση λαμβάνει υπόψη για την κατάρτιση των σχεδίων αυτών περί «ειδικού αντιπροσώπου», το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι Ουκρανοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Ρωσία όσον αφορά την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, θα επιτευχθούν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμούν ότι ο ειδικός απεσταλμένος θα παραμείνει για αρκετά μεγάλη περίοδο στο Κίεβο καθώς δεν αποκλείεται να ξεσπάσουν ίντριγκες, προδοσίες από πολλούς εκπροσώπους της ελίτ του Κιέβου, οι οποίοι είναι πιθανό να περάσουν στο … στρατόπεδο των νικητών.

Alexey Danilov (Ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας): Δραματική η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο, χρειάζονται όπλα

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα, καθώς η κατάσταση στην πρώτη γραμμή σας είναι δύσκολη, δήλωσε ο Alexey Danilov Γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Alexey Danilov.
«Αν πω ότι όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν μεγάλο κίνητρο, αυτό δεν θα είναι αλήθεια», είπε σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa.
«Ο καθένας έχει τη δική του ηθική υπόσταση, το δικό του κίνητρο».
«Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι πολύ δύσκολη.
Δεν ήταν ποτέ εύκολη από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Και αν κάποιος πιστεύει ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δεν είναι δύσκολη, αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς είναι ένας πόλεμος» προσθέτοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα όπλα.
Ο ουκρανικός στρατός κάνει μάταιες προσπάθειες να πραγματοποιήσει επίθεση από τις αρχές Ιουνίου 2023.
Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει ότι παρά τις μεγάλες απώλειες, το Κίεβο δεν έχει επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την έλλειψη οποιασδήποτε προόδου στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων, οι αρχές της Ουκρανίας κατηγορούν το ΝΑΤΟ για ανεπαρκείς προμήθειες, ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι έχουν μοιραστεί με την Ουκρανία όλα όσα χρειάζεται.
Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο Zelensly αναγνώρισε ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2023 ότι κατά τη διάρκεια της λεγόμενης αντεπίθεσης η Ουκρανία έχασε 159.000 στρατιώτες που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν.
Στις 16 Ιανουαρίου 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε την πλήρη και απόλυτη αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Ουκρανικός Στρατός: Δεν μας έμεινε δυτικό τανκ ούτε για δείγμα…

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει τεθωρακισμένα οχήματα στο απόθεμά του, δήλωσε η επικεφαλής του κοινού συντονιστικού κέντρου τύπου των νότιων αμυντικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Natalya Gumenyuk.
«Φυσικά, δεδομένου ότι δεν έχουμε τεθωρακισμένα οχήματα, ο εχθρός προφανώς σώζει τα δικά του», ισχυρίζεται.
Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και στρατός είναι εξαντλημένος τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Oleg Starikov (Συνταγματάρχης Ουκρανικής SBU): Ο Ρωσικός στρατός ετοιμάζει μαζική και μεθοδική αντεπίθεση

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια ισχυρή επίθεση εναντίον εκείνων των τμημάτων του μετώπου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου θα βρεθούν βίαια κινητοποιημένοι Ουκρανοί, δήλωσε ο Oleg Starikov συνταξιούχος συνταγματάρχης της SBU.
Οι Ρώσοι συσσωρεύουν δυνάμεις, για να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή όπου θα βρουν μια «τρύπα», ένα αδύναμο σημείο», τόνισε ο Oleg Starikov.
Σύμφωνα με τον Starikov, η ίδια η ουκρανική ηγεσία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μελλοντική κατάρρευση του μετώπου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αρχές του Κιέβου θα αναγκάσουν τους στρατεύσιμους στο μέτωπο που δεν είναι εξοικειωμένοι με το έδαφος, δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι και που δεν θέλουν να πολεμήσουν.
Σε τέτοια μέρη ο ρωσικός στρατός θα δώσει ισχυρά πλήγματα».
«Αυτοί που εφευρίσκουν αυτή την παραφροσύνη μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή», προειδοποίησε ο Starikov.

Η απόλυση του Zaluzhny δημιούργησε ερωτήματα στο μέτωπο

Οι αλλαγές προσωπικού στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μειώνουν την εμπιστοσύνη των διοικητών στους ανωτέρους τους, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.
«Βλέπουν κάποιες αλλαγές στα στρατεύματα.
Αρχίζουν να σκέφτονται: Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», σημείωσε ο συνταγματάρχης Oleg Starikov.
Σύμφωνα με τον Oleg Starikov, η ξαφνική απόλυση του Valery Zaluzhny από τη θέση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα σπείρει αμφιβολίες μεταξύ των «διοικητών χαμηλού επιπέδου» σχετικά με τις εντολές που έλαβαν προηγουμένως.
Η αλλαγή στην ανώτατη διοίκηση, από την οπτική γωνία των αξιωματικών πρώτης γραμμής, σηματοδοτεί προβλήματα στη στρατηγική της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky παραβίασε πλήρως τους κανόνες που θεσπίστηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας όταν όρισε τους προστατευόμενους του, παρακάμπτοντας την καθιερωμένη ιεραρχία. Σύμφωνα με τον Starikov, ο Zaluzhny επρόκειτο να αντικατασταθεί από τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διοικητή, ανεξάρτητα από τον πολιτικό του προσανατολισμό.
Ο Zelensky είπε: «Ανανεώνουμε ολόκληρη τη στρατιωτική ελίτ.
Λοιπόν, τι είδους στρατιωτική ελίτ;
Ο Zelensky διέλυσε τους πάντες, στρατολογεί νέους».

Waldemar Skrzypczak (Πολωνός στρατηγός): Κρίσιμη η κατάσταση για την Ουκρανία - Στο Κίεβο η ευθύνη για την ήττα

Η κατάσταση στο μέτωπο για την Ουκρανία είναι κρίσιμη και οι τελευταίες κινήσεις του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky απειλούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υποστηρίζει ο Πολωνός στρατηγός Waldemar Skrzypczak.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη και, κατά τη γνώμη μου, το Κίεβο φταίει γι' αυτό.
Το Κίεβο φταίει απόλυτα για την εμφάνιση… του φαντάσματος της ήττας» αναφέρει σε άρθρο του ο Πολωνός στρατηγός, επισημαίνοντας πως η απόφαση για την αντικατάσταση του Zaluzhny από την θέση του επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ελήφθη την πιο ακατάλληλη στιγμή.
«Κατά τη γνώμη μου, τέτοιες αντικαταστάσεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης.
Επομένως, δεν είναι πολύ καλά νέα.
Επιπλέον, η αλλαγή από το Zaluzhny στο Syrsky δεν είναι η καλύτερη από την άποψη της διοίκησης των στρατευμάτων» υποστήριξε ο Πολωνός στρατηγός.

Οι γονείς του Syrsky ήταν τρομοκρατημένοι μετά τον διορισμό του ως αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Οι γονείς του Alexander Syrsky τρομοκρατήθηκαν μετά τον διορισμό του ως αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του ομίλου μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya και του τηλεοπτικού καναλιού RT.
Ο διευθυντής μέσων ενημέρωσης είπε ότι οι δημοσιογράφοι του RT βρήκαν τους συγγενείς και τους φίλους του Syrsky, ο οποίος είναι Ρώσος.
«Οι ηλικιωμένοι γονείς που συμμετέχουν στο Immortal Regiment είναι πολύ άξιοι άνθρωποι που τρομάζουν που ο γιος τους διοικεί τώρα τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας»
Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διόρισε τον Syrsky ως αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αντικαθιστώντας του Valery Zaluzhny.
Σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης και ανοιχτές πηγές, ο νέος στρατιωτικός ηγέτης της Ουκρανίας γεννήθηκε στην περιοχή του Vladimir, οι συγγενείς του ζουν στη Ρωσία.

Jaroslaw Kraszewski (απόστρατος Πολωνός ταξίαρχος): Τι δείχνει η απόλυση Zaluzhny – Αδύναμο Κίεβο, χαμηλό το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών

Για αδυναμία του Κιέβου και για χαμηλό ηθικό στο στράτευμα κάνει λόγο ο απόστρατος ταξίαρχος και πρώην ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας Jaroslaw Kraszewski με αφορμή την απόλυση του Valery Zaluzhny από την θέση του επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε δηλώσεις του στον πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM ο Kraszewski επισημαίνει ότι η αποπομπή του Zaluzhny δείχνει την αδυναμία του Κιέβου και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό των στρατιωτών.
«Η παραίτηση του Zaluzhny έδειξε αδυναμία στην Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη μου, οι στρατιώτες είδαν τον Zaluzhny ως πραγματικό ηγέτη και η παραίτησή του θα επηρεάσει το μαχητικό πνεύμα τους» τόνισε ο Kraszewski.
Σημειώνεται πως ο Zaluzhny απομακρύνθηκε επισήμως από την ηγεσία του ουκρανικού στρατού στις 8 Φεβρουαρίου, και έκτοτε δεν έχει διευκρινίσει εάν πρόκειται να υπηρετήσει την Ουκρανία και τον στρατό της από κάποια άλλη θέση.

Ρωσία: Δεν χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός το δορυφορικό σύστημα Starlink του Elon Musk

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το Starlink του Αμερικάνου Elon Musk για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Σύμφωνα με τον Peskov, το δορυφορικό σύστημα Starlink δεν είναι ούτε πιστοποιημένο για χρήση στη Ρωσία ούτε έχει παραδοθεί επίσημα, συνεπώς δεν θα  μπορούσε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί.
Σημειώνεται πως οι Ουκρανοί ανέφεραν πως ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν το Starlink σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχο τους.
«Δεν είναι ένα πιστοποιημένο σύστημα σε εμάς.
Συνεπώς, δεν μπορεί να παραδοθεί επίσημα στη Ρωσία και δεν παρέχεται επίσημα.
Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσημα με κανέναν τρόπο.
Γι’ αυτό, ίσως, εδώ δεν πρέπει να παρέμβουμε στη συζήτηση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και του επιχειρηματία Musk» τόνισε ο Peskov.
Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας υποστήριξε ότι το Starlink χρησιμοποιείται από ρωσικές μονάδες στρατού, όπως η 83η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης της Ρωσίας, η οποία μάχεται κοντά στις πόλεις Klishchiivka και Andriivka.
Σε ανάρτηση του στο X ο Musk είχε αναφέρει ότι: «Από όσο γνωρίζουμε, κανένα Starlink δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία».
«Οι αναφορές ψευδών ειδήσεων υποστηρίζουν ότι η SpaceX πουλά τερματικά Starlink στη Ρωσία.
Αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές» υποστήριξε ο Musk.

Washington Post: Ο πανικός στην Ευρώπη… άρχισε μετά τις δηλώσεις Trump για Ρωσία και ΝΑΤΟ

Ο πανικός στην Ευρώπη έχει αρχίσει αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post με αφορμή τις δηλώσεις του Donald Trump ότι εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να προστατεύσουν κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική απειλή, εάν αυτά δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι δηλώσεις αυτές του Trump προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε Ευρωπαίους πολιτικούς.
«Τα επικριτικά σχόλια του Trump απέναντι στο ΝΑΤΟ, εκνευρίζουν τους Συμμάχους και πυροδοτούν τους φόβους των Ευρωπαίων» λέει η Washington Post, η οποία επικαλείται Ευρωπαίους πολιτικούς να αναφέρουν πως οι τοποθετήσεις αυτές συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της ηπείρου.
Μάλιστα, πολλοί Ευρωπαίοι τονίζουν ότι αυτές οι δηλώσεις είναι μια ακόμα υπενθύμισε πως η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να βασίζεται ολοένα και λιγότερο στις ΗΠΑ.
«Όλοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτό το βίντεο με τις δηλώσεις του Trump και μετά να καταλάβουν ότι η Ευρώπη μπορεί σύντομα να μην έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της» ανέφερε ο Norbert Röttgen, Γερμανός βουλευτής ενώ ο πρόεδρος της Λετονίας Edgars Rinkēvičs υποστήριξε ότι δεν πληρώνεται για να ανησυχεί για τέτοιες δηλώσεις και κάλεσε την Ευρώπη να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την άμυνα της.
Υπενθυμίζεται πως ο Trump υποστήριξε πως όχι μόνο δεν θα εμπόδιζε τη Ρωσία αλλά θα την ενθάρρυνε κιόλας να επιτεθεί σε κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που αρνούνται να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ.

Ξανά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin

Ο αρχηγός του Πενταγώνου Lloyd Austin εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Στρατού Walter Reed για παρακολούθηση, αφού νοσηλεύτηκε για συμπτώματα που συνεπάγονταν προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιατρικό κέντρο.
Ο Lloyd Austin μεταβίβασε προηγουμένως τις εξουσίες του στον αναπληρωτή υπουργό.
Ο Lloyd Austin παραμένει στο νοσοκομείο για αξιολόγηση λόγω συμπτωμάτων που συνάδουν με προβλήματα της ουροδόχου κύστης.
Σύμφωνα με το κέντρο, ο Lloyd Austin είχε προηγουμένως μεταφερθεί από την ομάδα ασφαλείας του στο κέντρο για να αξιολογηθεί για συμπτώματα που συνάδουν με «πρόβλημα κύστης».
«Σήμερα το απόγευμα, μετά από μια σειρά εξετάσεων, ο υπουργός Άμυνας εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας... του κέντρου υποστηρικτικής φροντίδας και στενής παρακολούθησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιατρικό κέντρο.
Σημειώνεται ότι είναι άγνωστο πόσο καιρό θα παραμείνει στο νοσοκομείο ο υπουργός Εξωτερικών Lloyd Austin.
«Το τρέχον πρόβλημα της ουροδόχου κύστης δεν αναμένεται να επηρεάσει την αναμενόμενη πλήρη ανάρρωσή του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κέντρο.
Ο Lloyd Austin βρισκόταν στο νοσοκομείο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και επικρίθηκε επειδή προσπάθησε να κρύψει την κατάστασή του, τον καρκίνο του προστάτη, μεταξύ άλλων και από τον Λευκό Οίκο.
Ο αρχηγός του Πενταγώνου εξήλθε στις 15 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα εργαζόταν από το σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αργότερα πήγε να δουλέψει στο τμήμα, αλλά εμφανίστηκε αισθητά πιο αδύνατος και κουρασμένος.
Η νοσηλεία του υπουργού προκάλεσε σκάνδαλο, αφού όχι μόνο η κοινή γνώμη, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν γνώριζαν για αρκετές ημέρες την κατάστασή του.
Ο Lloyd Austin αργότερα ζήτησε συγγνώμη για την κακή επικοινωνία σχετικά με την κατάσταση.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατασκεύασαν ένα φράγμα μήκους 30 χιλιομέτρων που ονομάζεται «τρένο του τσάρου»

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι κατασκεύασαν ένα φράγμα μήκους 30 χιλιομέτρων που ονομάζεται «τρένο του τσάρου» στην Περιφέρεια του Donetsk, πιθανώς για να χρησιμεύσει ως αμυντική γραμμή έναντι μελλοντικών ουκρανικών επιθέσεων.
Δορυφορικές εικόνες με ημερομηνία 10 Μαΐου 2023 και 6 και 10 Φεβρουαρίου 2024 δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατασκεύασαν μια μεγάλη σειρά από βαγόνια που εκτείνεται από την κατεχόμενη Olenivka (νότια της πόλης του Donetsk) έως τη Volnovakha (νοτιοανατολικά του Vuhledar και βόρεια της Μαριούπολης) τους τελευταίους 9 μήνες.
Μια ουκρανική πηγή ανέφερε στις 11 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 2.100 φορτηγά βαγόνια σε ένα τρένο μήκους 30 χιλιομέτρων.
Η πηγή ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να συναρμολογούν το τρένο τον Ιούλιο του 2023 και τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το τρένο ως αμυντική γραμμή έναντι μελλοντικών ουκρανικών επιθέσεων.
Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Olenivka και Volnovakha απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από την τρέχουσα εκτιμώμενη πρώτη γραμμή νοτιοανατολικά της Novomykhailivka στο πλησιέστερο σημείο της και βρίσκεται σε μια περιοχή του μετώπου που ήταν σχετικά ανενεργή όταν οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να κατασκευάζουν το τρένο.

Η Ρωσία δημιούργησε ένα νευρωνικό δίκτυο για drones που αναγνωρίζει τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ

Στη Ρωσία, έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο νευρωνικό δίκτυο για drones όλων των τύπων NAKA, το οποίο καθιστά δυνατή την ακριβή αναγνώριση αντικειμένων και εξοπλισμού του εχθρού στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των τανκς Leopard, των οχημάτων μάχης πεζικού Bradley και οποιωνδήποτε άλλων οχημάτων, τόνισε ο . Alexey German γενικός διευθυντής της εταιρείας που ανέπτυξε αυτό το λογισμικό, Hardberry-Rusfactor.
«Γράψαμε ένα πρόγραμμα, επίσης για όλους τους τύπους drones, που ονομάζεται NAKA.
Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα νευρωνικό δίκτυο που αναγνωρίζει δεδομένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του εχθρικού εξοπλισμού».
Ο German εξήγησε ότι το νευρωνικό δίκτυο NAKA είναι εγκατεστημένο σε εξοπλισμό που λαμβάνει βίντεο από κάμερες UAV.
«Για παράδειγμα, ένα αεροπλάνο μεταδίδει βίντεο στην κονσόλα του χειριστή και το πρόγραμμα που έχει φορτωθεί στην κονσόλα επισημαίνει μια συγκεκριμένη περιοχή του εδάφους με πράσινο χρώμα και γράφει:
«Αυτό είναι ένα Leopard και αυτό είναι ένα Bradley με πιθανότητα 85%, δείχνοντας τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης του».
Σύμφωνα με τον Herman, αυτό το νευρωνικό δίκτυο στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών drones για την αναζήτηση χαμένων ζώων που διασκορπίζονται σε τεράστιες περιοχές.
Η εταιρεία Hardberry-Rusfactor ιδρύθηκε το 2013, το κύριο έργο της σήμερα είναι το «Lovkiy» tiltrotor drone, που πετά με «φτερά αεροπλάνου», το οποίο είναι ικανό να φτάσει ταχύτητες 2,5 φορές μεγαλύτερες (έως 200 χιλιόμετρα την ώρα) από όλα τα ελικόπτερα που βρίσκονται στη ζώνη NWO σήμερα.

Rogov (Ρωσία): Οι Ρώσοι προελαύνουν στη Zaporizhia – Εκατοντάδες μέτρα μπροστά σε Rabotino, Verbovoye

Για προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της Zaporizhia κάνει λόγο ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία».
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Rogov υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βελτιώσει τις θέσεις τους στο Rabotino και στο Verbovoye, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες.
Ο Rogov τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός έχει προχωρήσει εκατοντάδες μέτρα και στα δύο αυτά μέτωπα της πρώτης γραμμής.
«Υπάρχουν επιτυχίες στις περιοχές Rabotino και Verbovoye, στα δυτικά αυτών των οικισμών.
Δύο εχθρικές επιθέσεις αποκρούστηκαν.
Επιπλέον, οι δικές μας δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε αυτές τις δύο περιοχές, η προέλαση είναι εκατοντάδες μέτρα» ανέφερε ο Rogov, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην κατεύθυνση της Zaporizhia, οι Ρώσοι κατέλαβαν τρία προπύργια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, βορειοανατολικά του χωριού Novoprokopovka.

Forbes: Οι Ουκρανοί στέλνουν την καλύτερη ταξιαρχία τους για να κρατήσουν την Avdiivka

Οι Ουκρανοί αποφάσισαν να στείλουν μια από τις καλύτερες ταξιαρχίες τους για να κρατήσουν την πρώτη γραμμή στην Avdiivka αναφέρει σε δημοσίευμα του το Forbes.
Βάσει του δημοσιεύματος, η κίνηση αυτή από την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση αποτελεί αναμφίβολα ένα τεράστιο ρίσκο για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως αναφέρεται, η αντικατάσταση του Valery Zaluzhny από τον Alexander Syrsky στη θέση του επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να σημαίνει την πρόθεση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky να υπερασπιστούν την Avdiivka με κάθε κόστος.
Ο Syrsky, σε αντίθεση με τον Zaluzhny, έχει τη φήμη του διοικητή που είναι έτοιμος να δεχτεί μεγάλες απώλειες σε μάχες προκειμένου να μπορέσει να έχει στρατιωτικές επιτυχίες.

Νέα προέλαση στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένες προόδους κοντά στην Avdiivka εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών θέσης στην περιοχή στις 11 Φεβρουαρίου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κατά μήκος της λωρίδας Zaliznychnyi στη βόρεια Avdiivka και ανατολικά του Nevelske (νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κατά μήκος των οδών Tymiryazyeva και Silhosptekhniky στη βόρεια Avdiivka και κοντά στο Pervomaiske.
Οι μάχες θέσεις συνεχίστηκαν βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Novokalynove και Novobakhmutivka, στην ίδια την Avdiivka, δυτικά της Avdiivka κοντά στο Tonenke και το Sieverne και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Perovmaiske και το Nevelske.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να εμποδίσουν την κύρια επίγεια γραμμή επικοινωνίας των ουκρανικών δυνάμεων (GLOC) στην Avdiivka.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ομάδες τεθωρακισμένων οχημάτων κατά τη διάρκεια επιθέσεων πεζικού στην κατεύθυνση Tavriisk (από Avdiivka έως δυτική Zaporizhia).


Luhansk_Battle_Map_Draft_February_112024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_112024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_112024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_112024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_February_112024.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης