Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ – Κογκρέσο: Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία προμήθειας στην Τουρκία μαχητικών F-16

ΗΠΑ – Κογκρέσο:  Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία προμήθειας στην Τουρκία μαχητικών F-16
Η κυβέρνηση ειδοποίησε επισήμως στις 26 Ιανουαρίου το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση 40 Lockheed Martin F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία
Η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θεωρείται οριστική καθώς η διαδικασία επανεξέτασης και ενστάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ειδοποίησε επισήμως στις 26 Ιανουαρίου το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση 40 Lockheed Martin F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.
Η κίνηση σε μια παρατεταμένη διαδικασία που δοκίμασε τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα ήρθε αφότου η Τουρκία ολοκλήρωσε πλήρως την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Μετά τη αποστολή της επίσημης ειδοποίησης από το State Department, το Κογκρέσο έχει 15 ημέρες για να αντιταχθεί στην πώληση, μετά τις οποίες θεωρείται οριστική.
Αυτή η περίοδος έληξε το βράδυ του Σαββάτου (10/2) και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έναρξη της διαδικασίας που σχετίζεται με την πώληση μεταξύ των σχετικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του Νόμου Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων των ΗΠΑ (AECA).
Στη διαδικασία επανεξέτασης και ενστάσεων, η μόνη ένσταση που παρουσιάστηκε στη Γερουσία ήταν από τον γερουσιαστή του Κεντάκι Rand Paul η οποία παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης