Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμάκωση: Η Αίγυπτος απειλεί το Ισραήλ με αναστολή των συμφωνιών του Camp David εάν επιτεθεί στη Rafah

Κλιμάκωση: Η Αίγυπτος απειλεί το Ισραήλ με αναστολή των συμφωνιών του Camp David  εάν επιτεθεί στη Rafah
O Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Rafah ήταν απαραίτητη για να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της Hamas
Η Αίγυπτος απειλεί να αναστείλει τις συμφωνίες του Camp David με το Ισραήλ εάν στείλει στρατεύματα στη Rafah στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Associated Press την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2023, επικαλούμενο Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Η απειλή για αναστολή των Συμφωνιών του Camp David έλαβε χώρα αφότου ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Rafah ήταν απαραίτητη για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Hamas, αναφέρει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, οι μάχες σε αυτή την πόλη θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο κλείσιμο της κύριας οδού για την παροχή βοήθειας στον θύλακα, επισημαίνεται.
Το 1979, η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν μια συνθήκη ειρήνης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διαδικασία ονομάστηκε Συμφωνίες του Camp David .
Χάρη σε αυτούς, το Κάιρο ανέκτησε τη χερσόνησο του Σινά, που κατελήφθη από το εβραϊκό κράτος το 1967. Μετά τη σύναψη της συμφωνίας, τα μέρη συνήψαν διπλωματικές σχέσεις. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Αίγυπτος μπορεί να αναπτύξει ένα περιορισμένο στρατιωτικό σώμα στα σύνορα με το Ισραήλ.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant είπε ότι ο επόμενος στόχος του IDF θα είναι η Rafah στα σύνορα της Γάζας και της Αιγύπτου.
Μέχρι τώρα, το Τελ Αβίβ απέφευγε τη χρήση χερσαίων στρατευμάτων σε αυτή την πόλη για να μην δυσαρεστήσει τις αιγυπτιακές αρχές.
Την Παρασκευή (9/2), ο Netanyahu διέταξε τον στρατό και το υπουργείο Άμυνας να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την εκκένωση αμάχων από την πόλη, όπου ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι παραμένουν τέσσερα ακόμη τάγματα της Hamas.
Την προηγούμενη μέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω πιθανής επιχείρησης των Ισραηλινών στη Rafah, η οποία «είναι το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης