Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θορυβημένη η Βρετανία, «βαθιά ανήσυχος» ο υπ. Εξωτερικών για την επίθεση του Ισραήλ στη Rafah

Θορυβημένη η Βρετανία, «βαθιά ανήσυχος» ο υπ. Εξωτερικών για την επίθεση του Ισραήλ στη Rafah
"Με ανησυχεί βαθύτητα η προοπτική μιας στρατιωτικής επίθεσης στην Rafah", δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ
"Με ανησυχεί βαθύτητα η προοπτική μιας στρατιωτικής επίθεσης στην Rafah", ήταν η πρώτη πρόταση των δηλώσεων του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, σερ David Cameron.
Μέσω της πλατφόρμας X και λίγες ώρες μετά την προαναγγελία Netanyahu για επίθεση στην περιοχή, υπενθύμισε ότι "προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση παύση των μαχών για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των ομήρων και στη συνέχεια η πρόοδος για μια βιώσιμη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός".
Οι δηλώσεις του Cameron δεν ήταν οι μόνες, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

"Προδοσία" προς το Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, ο ομόλογός της της Ολλανδίας, Hanke Bruins Slot, αλλά και ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Sameh Soukri έκαναν επίσης λόγο για "καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις" σε επικείμενη επίθεση.
Είναι μια γενικότερη στάση της παγκόσμιας κοινότητας το τελευταίο διάστημα που έχει σκοπό να ασκήσει πιέσεις απέναντι στις κινήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, Βέβαια, παρά τις πληροφορίες για περισσότερους από 28.000 νεκρούς Παλαιστινίους και 67.000 τραυματίες από την αρχή του πολέμου, κάποιοι βλέπουν ως "προδοσία" την στάση συμμαχικών χωρών του Ισραήλ.
Από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση ήταν εκείνη του πρώην Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton.
Ο πρώην αξιωματούχος κατέκρινε τη γενικότερη στάση του Βρετανού υπουργού εξωτερικών ενώ αναρωτήθηκε "τι είδους σύμμαχος είναι κάποιος που διατηρεί τέτοια στάση" χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως "πισώπλατη μαχαιριά στο Ισραήλ" την πιθανότητα στήριξης της Βρετανίας στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Αν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα δείχνει πως η χώρα έχει σκληρύνει τη στάση της προς το Ισραήλ, οι δηλώσεις του παραμένουν πάντα σε διπλωματική ισορροπία.
Tα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πάντως αν και έχουν στην κορυφή της ενημέρωσης τις προαναγγελίες γενικευμένης χερσαίας επίθεσης στην Rafah, μεταδίδουν με μεγάλη επιφύλαξη τις πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή.

Πού θα πάει 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι;

Συγκεκριμένα, BBC, Guardian, Sky News αλλά και άλλα μέσα αναμεταδίδουν πληροφορίες από το Associated Press ή το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, χωρίς να τις επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής από Βρετανούς ανταποκριτές.
Το BBC για παράδειγμα κάνει λόγο για πέντε Παλαιστινίους που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στην Rafah, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ενώ ο Guardian, σύμφωνα με το Associated Press αναφέρει 44 νεκρούς από τρεις εναέριες επιθέσεις σε σπίτια της περιοχής, το βράδυ του Σαββάτου, ανάμεσα στους οποίους μάλιστα βρίσκονται και 12 παιδιά.
Επισημαίνεται ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν κατασκηνώσει στην Rafah σε πρόχειρους καταυλισμούς και μάλιστα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ως το νοτιότερο άκρο της Γάζας έχει αποτελέσει βέβαια καταφύγιο για τους περισσότερους από αυτούς ενώ χαρακτηριστικό είναι πως πριν τον πόλεμο βρίσκονταν στην περιοχή μόλις 280.000 Παλαιστίνιοι.
Μετά τις παγκόσμιες πιέσεις πάντως ο πρωθυπουργός Netanyahu υποσχέθηκε να δημιουργήσει ασφαλή οδό διεξόδου για τους αμάχους που έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή. Ανάλυση του Sky News πάντως κρίνει ως προβληματικές τις υποσχέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού καθώς θεωρείται άγνωστο αν οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μεταφερθούν κάπου αλλού.
Σύμφωνα με την ανάλυση, φαντάζει δύσκολο το σενάριο να μεταφερθούν νοτιότερα, δηλαδή σε αιγυπτιακά εδάφη, καθώς ενδέχεται να θεωρηθεί παραβίαση της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου του 1979.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης