Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η Ρωσία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό του ΝΑΤΟ με τις τεράστιες οχυρώσεις στην Ουκρανία

Economist: Η Ρωσία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό του ΝΑΤΟ με τις τεράστιες οχυρώσεις στην Ουκρανία
Το περιοδικό εξηγεί γιατί η Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκεται σε δίλημμα
Η επιτυχημένη υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων κατά την αιματηρή ουκρανική αντεπίθεση αναγκάζει το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει τη στρατηγική του σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist.
«Οι ρωσικές οχυρώσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία ήταν τα πιο εκτεταμένα αμυντικά έργα στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνει το περιοδικό, επικαλούμενο ανάλυση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ενός αμερικανικού think tank.
Τον Νοέμβριο 2023, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανέθεσε στους διοικητές του να επιταχύνουν την κατασκευή οχυρώσεων και καταφυγίων στα σύνορα με τη Ρωσία.
Η Πολωνία άρχισε επίσης να δημιουργεί τη δική της άμυνα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογική «αμυντική γραμμή», αναφέρει το άρθρο του Economist.
Νωρίτερα, οι εσθονικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να κατασκευάσουν 600 τσιμεντένια καταφύγια κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.
Το περιοδικό αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας θα χρειαστούν 1.116 και 2.758 καταφύγια, αντίστοιχα, εάν θέλουν να χτίσουν οχυρώσεις με παρόμοια πυκνότητα.
Το άρθρο λέει ότι αυτό «δημιουργεί ένα δίλημμα» σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, των οποίων οι στρατοί προτιμούν εδώ και καιρό μια διαφορετική στρατηγική «ελαστικής άμυνας».
Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, οι δυνάμεις υποχωρούν όπως χρειάζεται και αντιμετωπίζουν τον εχθρό σε πιο ευνοϊκό έδαφος.
Ο Economist γράφει ότι αυτή η στρατηγική «είναι ασυμβίβαστη με την υπεράσπιση κάθε ίντσας του εδάφους του ΝΑΤΟ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης