Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Μη σας ξεγελά η προσωρινή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου - Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, τα χειρότερα είναι μπροστά

Goldman Sachs: Μη σας ξεγελά η προσωρινή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου -  Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, τα χειρότερα είναι μπροστά
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση θα ξεπεραστεί οριστικά μόνο το χειμώνα 2025 - 2026
Σχετικά Άρθρα
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που οδήγησε στα ύψη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευρωπαϊκές χώρες και απέβη καθοριστική για την ευρωπαϊκές οικονομίες το 2022 οφείλονταν πρωτίστως στην απόφαση της Ευρώπης να κόψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και να τις αντικαστήσει με εισαγωγές LNG.
Φέτος η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου αναφοράς φυσικού αερίου TTF έχει καταγράψει πτώση κατά 37% από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, κι αυτό έχει  κάνει τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν ξεπεραστεί.
Διαφωνούν όμως με αυτό οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs που σε έκθεσή τους επισημαίνουν ότι ο θερμός καιρός που επικράτησε στην Ευρώπη και τον προηγούμενο χειμώνα και τον φετινό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε συνδυασμό με τις επαρκείς πηγές εφοδιασμού, οδήγησαν πράγματι σε πτώση των τιμών αλλά αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα.
«Ενώ η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου μπορεί να αφήνει την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει επιλύσει την ενεργειακή της κρίση, πιστεύουμε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, αντίθετα ο κίνδυνος νέας εκτόξευσης των τιμών παραμένει ισχυρός, τουλάχιστον ως το 2025», αναφέρει το τμήμα στρατηγικής ανάλυσης της Goldman σε σημείωμά του.
Κατά την εκτίμησή της Goldman Sachs, οι προσωρινές βελτιώσεις στον βραχυπρόθεσμο εφοδιασμό LNG της Ευρώπης δεν έχουν επιλύσει το διαρθρωτικό έλλειμμα που έχει προκληθεί από τη διακοπή του εφοδιασμού με το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Γι αυτό και οι τιμές παραμένουν ευάλωτες σε διακοπές προσφοράς ή διακυμάνσεις της ζήτησης, λένε.

Πρόβλημα προσφοράς με την αναστολή των εξαγωγών αμερικανού LNG στην Ευρώπη

Πρόβλημα προσφοράς φαίνεται να προέκυψε πριν λίγες μέρες, λόγω της απόφασης του αμερικανού προέδρου Biden να παγώσει τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τη δημιουργία νέων τερματικών σταθμών LNG στο Κόλπο του Τέξας αλλά και τις εξαγωγές LNG προς όλες τις χώρες πλην των 40 κρατών της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου - δηλαδή να παγώσει τις εξαγωγές του αμερικανικού LNG προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2023 η Ευρώπη απορρόφησε το 52% των συνολικών εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, αλλά το 2024 αυτή η πηγή εφοδιασμού δεν υπάρχει.

Πρόβλημα ζήτησης αν κάνει κρύο

Πρόβλημα αυξημένης ζήτησης μπορεί να προκύψει αν υπάρξει αλλαγή καιρού, δηλαδή υπάρξει πολύ κρύο το οποίο θα εξαντλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και θα ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Η θέρμανση που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, καλύπτει περισσότερο από το 60% της ζήτησης των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η πτώση της θερμοκρασίας έστω και κατά 1° C κάτω από τον μέσο όρο μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση κατά περίπου 12% της χωρητικότητας αποθήκευσης.
Τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης κινούνται αυτή τη στιγμή πάνω από τα συνήθη εποχιακά πρότυπα κι αυτό δίνει ένα περιθώριο στις τιμές.

Παγκόσμιο έλλειμμα LNG

Αλλά όσο θα περνά οι μήνες και θα πλησιάζει ο επόμενος χειμώνας, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου πρέπει να γεμίσουν στην πλήρη τους χωρητικότητα πριν τους ψυχρότερους μήνες.
Η Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει πλήρως το περίπου 20% του φυσικού αερίου που δεν λαμβάνει πια από τη Ρωσία, ενώ η πρόσφατη πτώση των τιμών LNG που προμηθεύεται προέρχεται από τον περιορισμό της ζήτησης, όχι από την αύξηση της προσφοράς.
Συν τοις άλλοις σήμερα υπάρχει παγκόσμιο έλλειμμα στην προσφορά LNG, τονίζει η Goldman.
 
Οι τιμές θα πέσουν οριστικά το χειμώνα 2025 - 2026

Τα νέα έργα παραγωγής LNG που προγραμματίστηκαν και ξεκίνησαν κατά την τελευταία διετία θα αρχίσουν να αποδίδουν από το 2025 και θα οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς LNG, άρα από εκεί και πέρα θα έχουμε υπερπροσφορά LNG, τονίζουν οι αναλυτές της Goldman.
«Όταν αυξηθεί η προφορά LNG, η Ευρώπη δεν θα χρειάζεται πλέον να προσφέρει υψηλές τιμές για παραμερίζει τους ευαίσθητους ως προς τις τιμές αγοραστές που βρίσκονται στον υπόλοιπο κόσμο και να επιτυγχάνει τα επίπεδα εισαγωγών που χρειάζεται. Τότε θα έχει σταθερά χαμηλότερες τιμές LNG και φυσικού αερίου», καταλήγει το τμήμα στρατηγικής ανάλυσης της Goldman.
Αυτό θα το δούμε όμως να συμβαίνει το χειμώνα 2025-2026, όχι νωρίτερα, επισημαίνουν.
«Μόνο τότε η Ευρώπη θα αποκτήσει ξανά ένα άνετο πλαίσιο εφοδιασμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης