Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ απειλεί να πνίξει στο αίμα τη Rafah και εκτοπίζει 1,3 εκατ. Παλαιστινίους - Φρένο από Biden: Προέχει η ασφάλεια των αμάχων

Το Ισραήλ απειλεί να πνίξει στο αίμα τη Rafah και εκτοπίζει 1,3 εκατ. Παλαιστινίους  - Φρένο από Biden: Προέχει η ασφάλεια των αμάχων
Σε επιστράτευση εφέδρων εν όψει της εισβολής στη Rafah θα προχωρήσει ο Netanyahu
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) Πλησιάζει η σκοτεινή ώρα της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Rafah,  καθώς ο ισραηλινός στρατός άρχισε να ρίχνει φυλλάδια με τα οποία προειδοποιεί το 1,3 εκατ. των Παλαιστινίων αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη ότι θα γίνει στρατιωτική επίθεση και τους καλεί να φύγουν για «ασφαλείς περιοχές», χωρίς ωστόσο να  προσδιορίζει καμιά περιοχή της Γάζας ως ασφαλή.
Στη Rafah αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας, ο οποίος έχει καταλήξει εκεί μετά τις διαδοχικές εντολές εκκένωσης των βορειότερων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.
Η πόλη βομβαρδίστηκε σποραδικά από αέρος και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας από τα 122 άτομα που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες 24 ώρες, τα 40 χρήκαν το θάνατο στη Rafah.
Το Κανάλι 13 του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο Netanyahu θα προχωρήσει σε επιστράτευση εφέδρων εν όψει της εισβολής στη Rafah, ενώ η Αίγυπτος που έχει μετακινήσει στο Σινά 40 τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς φοβάται ότι το πραγματικό σχέδιο του Ισραήλ είναι να ωθήσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας που έχουν συγκεντρωθεί στη Rafah προς την Αίγυπτο, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι αν επιτεθεί στη Rafah, θα αναστείλει τη συνθήκη ειρήνης του Camp David που είχαν υπογράψει το 1971.  
Σε αυτό το πλαίσιο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι  ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden θα είναι επικοινωνία (11/12) με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, όπου του διαμήνυσε το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah χωρίς σχέδιο για να διασφαλίσει την ασφάλεια του περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.

Netanyahu: Θα μπούμε στη Rafah, θα δώσουμε «ασφαλές πέρασμα» στους αμάχους - Θα σώσουμε όσους ομήρους είναι ζωντανοί 


Μιλώντας νωρίτερα στο ABC News, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επανέλαβε ότι πρόθεση του ισραηλινού στρατού είναι να μπει στη Rafah και υποσχέθηκε «ασφαλή διέλευση» στους εκτοπισμένους αμάχους στη Rafah, ενόψει της ισραηλινής εισβολής
Παρά τον διεθνή συναγερμό για το ενδεχόμενο σφαγής σε μια πόλη γεμάτη με το μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ο Netanyahu είπε: «Θα το κάνουμε».
Παραδέχτηκε ότι συμφωνεί «με τους Αμερικανούς» ότι η επιχείρηση θα πρέπει πρώτα να σχεδιάσει τις επιπτώσεις στους αμάχους.
«Θα το κάνουμε παρέχοντας ασφαλή διέλευση στον άμαχο πληθυσμό ώστε να μπορούν να φύγουν», είπε, σύμφωνα με δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνέντευξης.
Δεν είναι όμως καθόλου σαφές πού μπορεί να πάει ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι είναι πιεσμένοι στα σύνορα με την Αίγυπτο και στεγάζονται σε αυτοσχέδιες σκηνές.
Όταν ρωτήθηκε, ο Netanyahu είπε μόνο ότι «επεξεργάζονται ένα λεπτομερές σχέδιο» αλλά στα φυλλάδια που άρχισε πριν λίγο να ρίχνει ο στρατός δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε τέτοιο σχέδιο.
Η  Rafah είναι η τελευταία μεγάλη πόλη της Γάζας στη οποία τα στρατεύματα του Ισραήλ δεν έχουν ακόμη εισέλθει, παρόλο που βομβαρδίζεται από την αεροπορία σε καθημερινή βάση.
«Η νίκη είναι κοντά. Θα τα καταφέρουμε. Θα πιάσουμε τα τελευταία τρομοκρατικά τάγματα της Hamas στη Rafah, που είναι το τελευταίο προπύργιο», δήλωσε ο Netanyahu.
O ίδιος δήλωσε ότι δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε την Κυριακή (11/12) ότι «αρκετοί» από τους 132 εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή.
Ερωτηθείς πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί, ο Netanyahu είπε: «αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε» .
"Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και, ειλικρινά, οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει", ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "This Week" του ABC.
Επισήμανε επιπλέον πως ένας Παλαιστίνιος άμαχος έχει πεθάνει για κάθε μαχητή της Hamas που σκοτώθηκε στη Γάζα.

Gallant: Η εμβάθυνση της επίθεσης στη Γάζα μας φέρνει εγγύτερα σε μια ρεαλιστικής συμφωνία για τους ομήρους

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 ότι η «εμβάθυνση» της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα φέρνει το Τελ Αβίβ πιο κοντά στην επίτευξη μιας «ρεαλιστικής συμφωνίας» για την επιστροφή των ομήρων.
«Σήμερα το πρωί, φιλοξενούμε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραηλινού Στρατού για να δείξουμε στους υπουργούς πώς ακριβώς φτάνουμε και εμβαθύνουμε τα επιτεύγματά μας και τι έχουμε βρει στη Γάζα», δήλωσε ο Gallant σε τηλεοπτική ομιλία που μεταδόθηκε από την Public Broadcasting Corporation δείχνοντας, στο βάθος, όπλα και πυραύλους που ο Gallant ισχυρίστηκε ότι εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στις τοποθεσίες της Hamas στη Γάζα.
«Μπορείτε να δείτε ένα μικρό μέρος των ευρημάτων εδώ, πυραύλους, εκρηκτικούς μηχανισμούς, νάρκες, πολύ μεγάλο αριθμό εγγράφων, μέσα επικοινωνίας και υπολογιστές», πρόσθεσε.
«Εισδύσαμε στην καρδιά των πιο ευαίσθητων σημείων της Hamas και χρησιμοποιήσαμε τη νοημοσύνη της εναντίον της», είπε ο Gallant, ισχυριζόμενος: «Ανατινάξαμε τα όπλα τους στο πεδίο.
Όλα αυτά οδηγούν στη διείσδυση στην καρδιά των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Hamas».
«Όσο βαθύτερα εμβαθύνουμε σε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.
Η Hamas πιστεύεται ότι κρατά όμηρους σχεδόν 136 Ισραηλινούς μετά τη διασυνοριακή της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. 

Hamas: Δύο νεκροί όμηροι και 8 σοβαρά τραυματίες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς - ΗΠΑ: Γίνεται πρόοδος για συμφωνία 

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 96 ώρες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί όμηροι και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 8, ανακοίνωσε σήμερα η ένοπλη πτέρυγα της Hamas οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, με ανάρτηση στο δίκτυο της οργάνωσης στο Telegram.
«Η κατάστασή τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω της αδυναμίας να τους παρασχεθεί η ενδεδειγμένη αγωγή.
(Το Ισραήλ) φέρει την πλήρη ευθύνη για τις ζωές εκείνων που τραυματίστηκαν δεδομένων των συνεχόμενων βομβαρδισμών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, φαίνεται να υπάρχει εν ενεργεία διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο.
Οι διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση Hamas στη Γάζα έχουν σημειώσει «πραγματική πρόοδο» τις τελευταίες εβδομάδες,
δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
Η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας 45 λεπτών μεταξύ του προέδρου Joe Biden και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu νωρίτερα την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου , παρότι υπάρχουν ακόμη κάποια «σημαντικά» κενά που πρέπει να κλείσουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Israel's war on Gaza live: Hamas says Rafah assault would end captive talks  | Israel War on Gaza News | Al Jazeera

Hamas: Η εισβολή στη Rafah θα τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η Hamas έχει προειδοποιήσει από την Παρασκευή  9/2 ότι αν γίνει εισβολή στη Rafah, θα οδηγήσει σε «καταστροφή και μακελειό που μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες».
Πλέον όμως μετά από μια νύχτα μεγάλων διαμαρτυριών που έλαβαν χώρα  μπροστά στην Κνεσέτ, κατά την οποία Ισραηλινοί διαδηλωτές ζητούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων και να παραιτηθεί ο Netanyahu για να γίνουν εκλογές, ο ηγέτης της Hamas προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Rafah, θα τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Aqsa TV.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Hamas διαπραγματεύεται με τους μεσολαβητές του Κουβέιτ στο Κάιρο ένα σχέδιο που προβλέπει ότι  η Hamas θα απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατά σε αντάλλαγμα για 1.500 Παλαιστινίους κρατούμενους, ότι θα μεταφέρονται καθημερινά τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια και καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστινίοι της Γάζας θα επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους και θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη η Γάζα και θα ανοίξουν οι συνοραικές διαβάσεις και  ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την κατασκευή τουλάχιστον 60.000 προσωρινών κατοικιών και 200.000 σκηνών καταφυγής στη Λωρίδα της Γάζας κατά την πρώτη φάση.
Το Ισραήλ ωστόσο δε συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και δηλώνει ότι δεν θέλει τώρα εκεχειρία με τη Hamas.

Ο απολογισμός: 28.176 Παλαιστίνιοι νεκροί, 67.784 τραυματίες

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν βρει το θάνατο 28.176 Παλαιστίνιοι, κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά, ενώ έχουν τραυματιστεί 67.784.
εικονα4.JPG


Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Σαουδική Αραβία

Η προοπτική της εισβολής στη Rafah προκαλεί ευρεία ανησυχία και αντιδράσεις στο εξωτερικό, με τη Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί  για «πολύ σοβαρές συνέπειες» για τον άμαχο πληθυσμό και να ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου υπογραμμίζει την ανάγκη για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδιστεί το Ισραήλ να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.

Απειλεί το Ιράν: Θα πληρώσει με τη ζωή του ο Netanyahu αν κάνει πόλεμο στο Λίβανο

Εν τω μεταξύ, μετά τα νέα πλήγματα του Ισραήλ σε βάθος 60 χλμ. βαθιά μέσα στα εδάφη του Λιβάνου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdolahian επισκέφθηκε το Λίβανο από όπου προειδοποίησε το Ισραήλ να μην λάβει οποιαδήποτε μέτρα προς έναν ευρύτερο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου και της Hezbollah, λέγοντας ότι αυτή θα ήταν η «τελευταία μέρα» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του Abdallah Bou Habib στη Βηρυτό, o Ιρανός ΥΠΕΞ  δήλωσε επίσης ότι το Ιράν βλέπει μια πολιτική λύση ως τον μόνο τρόπο για να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ -Hamas.
«Το Ιράν και ο Λίβανος επιβεβαιώνουν ότι ο πόλεμος δεν είναι η λύση και ότι δεν επιδιώξαμε ποτέ να τον επεκτείνουμε», είπε ο Abdolahian, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για μια πολιτική λύση στις εχθροπραξίες στη Γάζα.

Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι - Αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή η επίθεση στη Rafah


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borell προειδοποίησε ότι πιθανή επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Rafah θα ισοδυναμούσε με «αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή».
«Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση που απηύθυναν αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οποία μια ισραηλινή επίθεση στη Rafah θα προκαλούσε μια αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και σοβαρές εντάσεις με την Αίγυπτο», ανέφερε ο Borell σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
«Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων και η διακοπή των εχθροπραξιών είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα», πρόσθεσε.
Σε ανάλογους τόνους και άλλες χώρες, από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου του Αραβικού Κόλπου, ως την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, προειδοποιούν για την αιματοχυσία που θα φέρει η χερσαία επίθεση στη Rafah και ζητούν να μη γίνει.
εικοαν_αλλα_1.JPG
εικονα3_1.JPG

Στη Ντόχα ο Mahmoud Abbas με ατζέντα την κατάπευση του πυρός

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas έφτασε στην Ντόχα την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου για συνομιλίες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Γάζας με τον εμίρη του Κατάρ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μεσολάβησης και φιλοξενεί πολιτικούς ηγέτες της μαχητικής οργάνωσης Hamas.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ο Abbas θα συναντηθεί με τον εμίρη Tamim bin Hamad Al Thani τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, αλλά δεν ανέφερε αν θα συναντούσε επίσης ηγέτες της Hamas, μιας ομάδας που εδώ και καιρό βρίσκεται σε αντίθεση με τον Abbas και την ομάδα του Fatah που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης