Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ο στρατός ανακάλυψε τούνελ της Hamas κάτω από την έδρα υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα

Ισραήλ: Ο στρατός ανακάλυψε τούνελ της Hamas κάτω από την έδρα υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι δυνάμεις ανακάλυψαν ηλεκτρική υποδομή στη σήραγγα που συνδέεται με τα κεντρικά γραφεία της UNRWA, κάτω από την οποία υπήρχε μια υπόγεια σήραγγα, «δείχνοντας ότι οι εγκαταστάσεις της UNRWA παρείχαν ηλεκτρισμό στη σήραγγα»
Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι φέρεται να ανακάλυψαν μια σήραγγα που ανήκει στο παλαιστινιακό κίνημα της Hamas κάτω από την κεντρική έδρα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας.
Το IDF, σε κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του Telegram με την Ισραηλινή Αρχή Ασφαλείας (ISA), ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι δυνάμεις του στρατού και του τμήματος πραγματοποίησαν «στοχευμένες επιδρομές» σε «τρομοκρατικούς στόχους» στο βόρειο και το κέντρο. τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.
Σημειώνεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό επιχειρούσε στις περιοχές Al-Shati και Tel al-Hawa στα βόρεια του θύλακα, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν περίπου 120 μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος Hamas και 20 αντικείμενα «τρομοκρατικής υποδομής» καταστράφηκαν.
Ενεργώντας βάσει πληροφοριών, «δυνάμεις των IDF έφτασαν στο φρεάτιο της σήραγγας κοντά στο σχολείο της UNRWA»
«Μία υπόγεια τρομοκρατική σήραγγα που χρησίμευε ως σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση πληροφοριών της Hamas και βρισκόταν κάτω από το κτίριο που λειτουργούσε ως το κύριο αρχηγείο της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η δήλωση.
Σημειώνεται ότι το μήκος της σήραγγας ήταν 700 μέτρα, το βάθος ήταν 18 μέτρα, η σήραγγα φέρεται να ήταν εξοπλισμένη με αντιεκρηκτικές πόρτες.
"Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αποκτήθηκε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών.
Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα θα επιτρέψουν στα στρατεύματα να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον άλλων στόχων της Hamas», πρόσθεσε ο στρατός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι δυνάμεις ανακάλυψαν ηλεκτρική υποδομή στη σήραγγα που συνδέεται με τα κεντρικά γραφεία της UNRWA, κάτω από την οποία υπήρχε μια υπόγεια σήραγγα, «δείχνοντας ότι οι εγκαταστάσεις της UNRWA παρείχαν ηλεκτρισμό στη σήραγγα».
«Μετά από αυτό, και βάσει προκαταρκτικών πληροφοριών από την Ισραηλινή Αρχή Ασφαλείας (ISA), οι δυνάμεις πραγματοποίησαν στοχευμένη επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της UNRWA, όπου βρίσκονται τα γραφεία διαφόρων ανθρωπιστικών και διεθνών οργανισμών.
Directly beneath UNRWA's Gaza headquarters, IDF uncovers top secret Hamas  data center | The Times of Israel
Ένας μεγάλος αριθμός όπλων, συμπεριλαμβανομένων των τυφεκίων , πυρομαχικά, χειροβομβίδες, βρέθηκαν στους χώρους του κτιρίου και εκρηκτικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο στρατός πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες και τα έγγραφα που φέρεται να βρέθηκαν στα γραφεία των υπαλλήλων της UNRWA «επιβεβαίωσαν ότι αυτά τα γραφεία στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τρομοκράτες της Hamas».
Η UNRWA έλαβε προηγουμένως πληροφορίες από το Ισραήλ σχετικά με την υποτιθέμενη ανάμειξη ορισμένων υπαλλήλων της στην επίθεση της παλαιστινιακής Hamas στη χώρα αυτή στις 7 Οκτωβρίου 2023 και αποφάσισε να τερματίσει τις συμβάσεις τους.
Ο αριθμός αυτών των αξιωματικών και η έκταση της εμπλοκής τους στην επίθεση δεν αναφέρθηκαν.
UNRWA head says agency knew nothing of Hamas data center directly under its  Gaza HQ | The Times of Israel
H χρηματοδότηση

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας που είναι ύποπτοι για ανάμειξη στην επίθεση στο Ισραήλ θα δικαστούν εάν κριθούν ένοχοι.
Ωστόσο, η Φινλανδία , η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστραλία , ο Καναδάς , η Γερμανία , η Σουηδία , η Ιαπωνία και μια σειρά από άλλες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει τη διακοπή της χρηματοδότησης του οργανισμού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres κάλεσε τις χώρες να μην επιτρέψουν τη διακοπή των εργασιών του οργανισμού.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι χωρίς ανανεωμένη χρηματοδότηση, ο οργανισμός δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μετά τον Φεβρουάριο.
Το Ισραήλ έχει ήδη επισήμως δηλώσει ότι θα αγωνιστεί με κάθε δυνατό τρόπο για να σταματήσει τις δραστηριότητες της UNRWA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης