Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Το Ισραήλ δεν έχει σκοτώσει τη Hamas, απλώς την τραυμάτισε – Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

NYT: Το Ισραήλ δεν έχει σκοτώσει τη Hamas, απλώς την τραυμάτισε – Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ
Φιλόδοξος στο στόχος συντριβής της Hamas, επισήμαναν στο Κογκρέσο αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών
Το Ισραήλ δεν έχει φτάσει καν κοντά στο να νικήσει τη Hamas μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τους New York Times σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, οι αξιωματούχοι ανέφεραν στα μέλη του Κογκρέσου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ενώ το Ισραήλ είχε καταφέρει να υποβαθμίσει τις μαχητικές ικανότητες της Hamas, απέχει ακόμη πολύ από το να συντρίψει την ίδια την οργάνωση.
Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι δεδομένης της φύσης της στρατιωτικής πτέρυγας της Hams ως βασικά «αντάρτικης» δύναμης, η ήττα της ομάδας μπορεί να μην είναι καν δυνατή και ότι η απλή αποδυνάμωση της μαχητικής τους δύναμης μπορεί να είναι πιο ρεαλιστικός στόχος.

Αποτυχία του Netanyahu

Τα σχόλιά τους έρχονται παρά την επανειλημμένη επιμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι η εξόντωση της παλαιστινιακής ομάδας ήταν ο απώτερος στόχος της συνεχιζόμενης επίθεσης της χώρας του στη Γάζα.
Σε συνέντευξη Τύπου αργά την Τετάρτη (7/2), ο Netanyahu υποσχέθηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έως ότου εξασφαλιστεί η «ολοκληρωτική νίκη», λέγοντας ότι η χώρα του θα το πετύχει αυτό «μέσα σε διάστημα μηνλών».
«Δεν θα αρκεστούμε σε λιγότερο», είπε, καθώς απέρριψε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η Hamas.
Νωρίτερα την Τετάρτη (7/2), πολλά πρακτορεία ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Middle East Eye, ανέφεραν ότι είδαν το προτεινόμενο σχέδιο εκεχειρίας τριών σταδίων της παλαιστινιακής ομάδας.
Μεταξύ των προτάσεων ήταν όλες οι Ισραηλινές γυναίκες, τα παιδιά κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι να απελευθερωθούν από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων γυναικών, παιδιών, ασθενών και ηλικιωμένων κρατουμένων άνω των 50 ετών. ετών από τις ισραηλινές φυλακές.
Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων σε τέσσερις μήνες φέρεται να έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 27.900, με πάνω από 67.400 τραυματίες και τουλάχιστον 7.000 αγνοούμενους, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι νεκροί και θαμμένοι κάτω από ερείπια.
Πάνω από το 70% των θυμάτων είναι παιδιά και γυναίκες, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα.

Αντέχει η Hamas

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν επίσης...
Ενώ ο Netanyahu ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ είχε σκοτώσει τα δύο τρίτα των μαχητών της Hamas, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ιδιωτικά ότι οι εκτιμήσεις τους είναι σημαντικά χαμηλότερες, λέγοντας ότι ίσως μόνο το ένα τρίτο των εκτιμώμενων 20.000 έως 25.000 μαχητών της Hamas έχει σκοτωθεί.
«Η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών κεκλεισμένων των θυρών στα μέλη του Κογκρέσου δεν περιελάμβανε συζήτηση για το πόσοι μαχητές της Hamas να σκοτώθηκαν, ούτε περιείχε λεπτομερείς εκτιμήσεις για απώλειες αμάχων», γράφει η NYT.
«Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών απέφυγαν να προσφέρουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το πόσοι μαχητές της Hamas έχουν σκοτωθεί, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες εκτιμήσεις δεν είναι ούτε ακριβείς ούτε ουσιαστικές», επισημαίνεται στο δημοσίευμα των New York Times .

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης