Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρισία ΗΠΑ: Προμήθειες αμυντικού υλικού με ρήτρα… τήρησης του διεθνούς δικαίου

Υποκρισία ΗΠΑ: Προμήθειες αμυντικού υλικού με ρήτρα… τήρησης του διεθνούς δικαίου
Τι θα περιλαμβάνει η εποπτεία εκ μέρους των ΗΠΑ
Σε μια πλήρως υποκριτική στάση, οι ΗΠΑ τώρα απαιτούν από αυτούς που θα προμηθεύσουν αμυντικό υλικό να τηρούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου – σε μια πρώτη ανάγνωση ως μια προσπάθεια να πιέσουν το Ισραήλ για την αλλαγή της στρατηγικής του στη Γάζα.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάθε χώρα που προμηθεύεται αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ, πρέπει να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο
«Υπό εποπτεία» η χρήση του πολεμικού υλικού που πωλούν οι ΗΠΑ
Μνημόνιο εθνικής ασφάλειας που αφορά στις διαβεβαιώσεις που πρέπει να παρέχει κάθε χώρα, που αγοράζει αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ, ότι θα εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.

H εποπτεία

Το μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης ενίσχυση της διαδικασίας εποπτείας για την τελική χρήση του υλικού, μέσω εκθέσεων που θα υποβάλλονται στο Κογκρέσο από την αμερικανική κυβέρνηση.
Εάν κριθεί απο το State Department  και το Πεντάγωνο ότι οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από την παραλήπτρια χώρα δεν τηρούνται, τότε οι δυο υπουργοί εντός 45 ημερών υποβάλλουν έκθεση στον πρόεδρο, υποδεικνύοντας τα κατάλληλα βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σε αυτή την περίπτωση, θα εξετάζεται ένα φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης των διαβεβαιώσεων έως και την αναστολή οποιασδήποτε περαιτέρω μεταφοράς αμυντικού υλικού.


Πρόγραμμα παρακολούθησης της χρήσης

«Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις και λογοδοσία όσον αφορά στις πωλήσεις αμυντικού υλικού στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας εφαρμόζουν προγράμματα παρακολούθησης της χρήσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν πάντα να προωθούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου και ενθαρρύνουν άλλα κράτη και εταίρους να κάνουν το ίδιο», επισημαίνεται στο μνημόνιο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συμμόρφωση των εταίρων με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Το μνημόνιο «απαιτεί από τον υπουργό Εξωτερικών να λάβει αξιόπιστες γραπτές διαβεβαιώσεις από ξένες κυβερνήσεις που λαμβάνουν αμυντικό υλικό και, κατά περίπτωση, αμυντικές υπηρεσίες, από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να παρέχουν περιοδικές εκθέσεις στο Κογκρέσο για να καταστεί δυνατή η ουσιαστική εποπτεία».
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είναι υπεύθυνοι να διασφαλίσουν ότι όλες οι μεταφορές αμυντικού υλικού «διεξάγονται με τρόπο συνεπή με το διεθνές και εγχώριο δίκαιο», συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης