Τελευταία Νέα
Διεθνή

Panetta (ΕΚΤ): Το ιταλικό χρέος είναι αδύνατον να συρρικνωθεί – Το σχέδιο της Meloni για «λαϊκά» ομόλογα

Panetta (ΕΚΤ): Το ιταλικό χρέος είναι αδύνατον να συρρικνωθεί – Το σχέδιο της Meloni για «λαϊκά» ομόλογα
Το να πείσει τους απλούς αποταμιευτές να αγοράσουν χρέος, μαζί με τη λήψη μέτρων για την αποφυγή οποιασδήποτε επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών, αποτελούν πλέον βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Ρώμης
Μόνο καλά τα νέα δεν είναι για ιταλική οικονομία καθώς σε αυτό το έντονα πληθωριστικό περιβάλλον η υπερχρέωση είναι σημαντικός παράγοντας ανάσχεσης της οικονομικής  δραστηριότητας. 
Σε αυτό το πλαίσιο όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg o διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Fabio Panetta, δήλωσε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2023 στην ετήσια εκδήλωση Assiom Forex στη Γένοβα ότι το έλλειμμα της Ιταλίας θα μειωθεί, αλλά το χρέος είναι απίθανο να συρρικνωθεί.
«Οι διαθέσιμες πληροφορίες για το 2023 δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν μειωθεί», είπε.
«Τα επόμενα χρόνια, παρά την αναμενόμενη μείωση του ελλείμματος, το χρέος θα πρέπει να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερό», πρόσθεσε.

Τα λαϊκά ομόλογα

Την ίδια ώρα το σχέδιο της Giorgia Meloni να μεταθέσει το βάρος του χρέους της Ιταλίας στους πολίτες έφτασε σε ένα νέο ορόσημο, όταν μια διαφήμιση για πωλήσεις κρατικών ομολόγων έτρεξε κατά τη διάρκεια του πιο εμβληματικού διαγωνισμού τραγουδιού της χώρας.
Η διαφήμιση, η οποία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης από το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ του San Remo το βράδυ της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, προώθησε την έκδοση του ομολόγου BTP Valore αργότερα αυτό το μήνα ως μια «συμφέρουσα απόδοση αποκλειστικά αφιερωμένη στους μικρούς αποταμιευτές».

Η στρατηγική της Meloni

Καθώς η Ιταλία επωφελείται από μια σπάνια ανάπαυλα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την ώρα που ετοιμάζεται να εκδώσει τα περισσότερα ομόλογα στην ιστορία της, η δεξιά κυβέρνηση του Meloni στηρίζεται περισσότερο από ποτέ στους καταναλωτές.
Το να πείσει τους απλούς αποταμιευτές να αγοράσουν χρέος, μαζί με τη λήψη μέτρων για την αποφυγή οποιασδήποτε επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών, αποτελούν πλέον βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Ρώμης για να παραμείνει βιώσιμη η οικονομία.
Οι εκδόσεις της Ιταλίας σε ιδιώτες επενδυτές επισκιάζουν αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Με τη νέα σειρά τέτοιων ομολόγων να έρχεται στα τέλη του μήνα, η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι η ζήτηση θα παραμείνει έντονη.
Η επιτυχία των νέων ομολόγων θα ήταν μια ακόμη ώθηση για τη Meloni, η οποία έχει ξεκινήσει το έτος σε ισχυρές βάσεις, έχοντας αποφύγει μια πιθανή υποβάθμιση του χρέους της Ιταλίας στην κατηγορία σκουπίδια σε μια σειρά αξιολογήσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων της και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, ένα βασικό μέτρο του κινδύνου της ευρωζώνης, άγγιξε πρόσφατα χαμηλό διετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης