Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τοξικό νόμισμα έγινε το δολάριο: Το εγκαταλείπουν τώρα και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μετά τους BRICS

Τοξικό νόμισμα έγινε το δολάριο: Το εγκαταλείπουν τώρα και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μετά τους BRICS
Το Ιράκ μετά τη Ρωσία προχωρεί στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του δολαρίου
Οι BRICS και μερικές αναπτυσσόμενες χώρες μειώνουν την έκθεσή τους σε δολάρια ΗΠΑ στα αποθέματα των αντίστοιχων Κεντρικών Τραπεζών τους – αυτό είναι γνωστό.
Φαίνεται όμως ότι τώρα το παράδειγμά τους το ακολουθούν και χώρες φιλικές προς τις ΗΠΑ καθώς η δημοσιονομική εκτροπή και η εκτόξευση του χρέους της οικονομικής υπερδύναμης δεν εμπνέουνπλέον καμια εμπιστοσύνη για το πράσινο νόμισμα.
Οι ΗΠΑ εκτυπώνουν τρισεκατομμύρια δολάρια και διοχετεύουν σε όλο τον κόσμο εντείνοντας τις πληθωριστικές τάσεις σε τρίτες χώρες.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες και τα κράτη μέλη των BRICS αναλαμβάνουν έτσι τον κίνδυνο του αμερικανικού χρέους και χρηματοδοτούν το έλλειμμα των ΗΠΑ διατηρώντας το δολάριο στα αποθεματικά τους.
Εάν άλλα κράτη σταματήσουν να συσσωρεύουν το δολάριο, το νόμισμα θα επιστρέψει στην Αμερική οδηγώντας σε εκτίναξη του πληθωρισμού λόγω υπερβάλλουσας νομισματικής προσφοράς και σε απομείωση της αξίας του.

Ποιοι ακολουθούν

Ενώ οι BRICS περιορίζουν την πρόσληψη δολαρίου στα αποθέματά τους, ακόμη και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ακολουθούν τώρα σιγά σιγά τα βήματά τους. Το κύριο μέλημα των συμμάχων των ΗΠΑ είναι το διαρκώς αυξανόμενο βουνό χρέους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Το χρέος των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν σκάσει θα βλάψει μόνο άλλες χώρες που διατηρούν το δολάριο ΗΠΑ στις κεντρικές τους τράπεζες. 
US Debt: $7.6 Trillion Will Mature in Next Year - a Third of the Total
Μετά τα BRICS, η σύμμαχος των ΗΠΑ, η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που εκφράζει την ανησυχία της για το ανεξέλεγκτο χρέος του δολαρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron μίλησε με αιχμηρή γλώσσα επικρίνοντας τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ στον έλεγχο άλλων χωρών.
Προειδοποίησε ότι η αύξηση του δολαρίου στις Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσε να ωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια καθοδική περιδίνηση.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν υπόψη την προειδοποίηση της Γαλλίας και να αξιολογούν τις προοπτικές του δολαρίου ΗΠΑ για το εμπόριο.
Μια νέα παγκόσμια κρίση χρέους θα βλάψει μόνο την οικονομία της ΕΕ και το δολάριο θα είναι υπεύθυνο για την επικείμενη κατάρρευση.
Οι BRICS, οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν το δολάριο για διακανονισμούς πληρωμών.
Το δολάριο ΗΠΑ χρησιμοποιείται τώρα λιγότερο από το 60% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ άλλα νομίσματα ανεβαίνουν αργά αλλά σταθερά.
Το δολάριο χρησιμοποιείται πλέον μόνο για το 58% των παγκόσμιων συναλλαγών.


Στο δρόμο της Ρωσίας και το Ιράκ

Την ίδια ώρα Ιράκ κινείται παράλληλα με τη φιλοσοφία των BRICS καθώς απαγόρευσε σε οκτώ τράπεζες να ξεκινούν συναλλαγές σε δολάριο.
Η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ μήνες αφότου απαγόρευσε όλες τις αναλήψεις μετρητών στο νόμισμα.
Σε οκτώ τοπικές τράπεζες απαγορεύεται η πρόσβαση στην καθημερινή δημοπρασία δολαρίων που διεξάγει η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ.
Οι τοπικές τράπεζες δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ που διατηρεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Επίσης, η κίνηση παίζει απευθείας στο playbook των BRICS, όπου η συμμαχία στοχεύει να σταματήσει την ανάπτυξη του δολαρίου ΗΠΑ. Επιπλέον, το Ιράκ αγωνίζεται να ελέγξει τις συναλλαγές στη μαύρη αγορά του δολαρίου που εμποδίζει την εγχώρια οικονομία να αναπτυχθει.
Το Ιράκ στοχεύει να ελέγξει την κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς, που μαστίζει τη χώρα εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, η κύρια πηγή σκληρού νομίσματος της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και έχει γίνει το κύριο σημείο της καταστολής των ΗΠΑ κατά του λαθρεμπορίου νομισμάτων στο γειτονικό Ιράν.
Οι οκτώ τράπεζες που έχουν απαγορευτεί από συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ στο Ιράκ είναι:
Ahsur International Bank for Investment
Επενδυτική Τράπεζα του Ιράκ
Union Bank of Iraq
Κουρδιστάν - Διεθνής Ισλαμική Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης
Al Huda Bank
Al Janoob - Ισλαμική Τράπεζα Επενδύσεων και Χρηματοοικονομικών
Ισλαμική Τράπεζα της Αραβίας
Εμπορική Τράπεζα Hamourabi
Why Iraq's dinar is trading below official dollar rate amid new  restrictions - Al-Monitor: Independent, trusted coverage of the Middle East
Η ενίσχυση του δηναρίου 

Η απαγόρευση συναλλαγών σε δολάρια σε στυλ BRICS θα ενισχύσει επίσης το τοπικό νόμισμα του Ιράκ, το ιρακινό δηνάριο.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters, «Επαινούμε τα συνεχιζόμενα βήματα που λαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ για την προστασία του ιρακινού χρηματοπιστωτικού συστήματος από κατάχρηση, η οποία οδήγησε σε νόμιμες ιρακινές τράπεζες να επιτύχουν διεθνή συνδεσιμότητα μέσω τραπεζικών σχέσεων ανταποκριτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης