Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάλλοι εναντίον smartphones: Πρωτοποριακό δημοψήφισμα απαγορεύει την δημόσια χρήση τους - Τι προβλέπεται για τους παραβάτες

Γάλλοι εναντίον smartphones: Πρωτοποριακό δημοψήφισμα απαγορεύει την δημόσια χρήση τους - Τι προβλέπεται για τους παραβάτες
Σε μια πρωτοποριακή ψηφοφορία Γάλλοι καταργούν την δημόσια περιήγηση (scrolling) στο κινητό
Ένα πρωτοποριακό δημοψήφισμα διεξήχθη στο Seine-Port ένα χωριό της Γαλλίας νότια του Παρισιού που απαγορεύει την χρήση του τηλεφώνου σε δρόμους, καταστήματα και πάρκα, κάθε δημόσιο χώρο.
Το Seine-Port, στην περιοχή Seine-et-Marne νότια του Παρισιού, με πληθυσμό λιγότερο από 2.000 άτομα, ψήφισαν «ναι» σε δημοψήφισμα για τον περιορισμό της χρήσης smartphone στο κοινό, απαγορεύοντας σε ενήλικες και παιδιά να κάνουν κύλιση (scrolling) στις συσκευές τους ενώ περπατούν στο δρόμο, κάθονται με άλλους σε παγκάκια στο πάρκο, ενώ βρίσκονται σε καταστήματα, καφετέριες ή τρώνε σε εστιατόρια και ενώ οι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους μπροστά από τις πύλες του σχολείου.
Όσοι ωστόσο θέλουν να δουν τους χάρτες για να πλοηγηθούν ή όταν χαθούν ή για να μην χαθούν, ενθαρρύνονται να... ζητήσουν οδηγίες.
Το χωριό έχει επίσης εγκρίνει ένα καταστατικό για οικογένειες σχετικά με τη χρήση των οθονών από τα παιδιά:
- χωρίς οθόνες οποιουδήποτε είδους το πρωί,
- χωρίς οθόνες στα υπνοδωμάτια,
- χωρίς οθόνες πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Η γραπτή συμφωνία με το δημαρχείο

Εάν οι γονείς των εφήβων υπογράψουν γραπτή συμφωνία να μην δώσουν στο παιδί τους smartphone πριν από την ηλικία των 15 ετών, το δημαρχείο θα παρέχει στο παιδί ένα κινητό τηλέφωνο μόνο για κλήσεις.


Συνολικά 277 άτομα προσήλθαν να ψηφίσουν – περίπου το 20% του εκλογικού καταλόγου – με το 54% υπέρ του καταστατικού.
Ο δήμαρχος, Vincent Paul-Petit, του δεξιού κόμματος Les Républicains, θα συντάξει τώρα ένα δημοτικό διάταγμα για τη χρήση smartphone, το πρώτο του είδους του στη Γαλλία.
Δεν επιβάλλεται από την αστυνομία –οι αστυνομικοί δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να επιβάλουν πρόστιμο στους ανθρώπους που κάνουν κύλιση στο δρόμο επειδή δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία κατά των smartphone– αλλά ο δήμαρχος το περιγράφει ως κίνητρο για διακοπή της ηλεκτρονικής κύλισης και καθοδήγηση για περιορισμό της χρήσης του τηλεφώνου.
Οι καταστηματάρχες καλούνται να κολλήσουν αυτοκόλλητα στα παράθυρα και να κάνουν σύσταση στους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν κύλιση, ενώ όσοι ψήφισαν «ναι» παροτρύνουν την μη-εξυπηρέτηση όσων παραβαίνουν την απόφαση του δημοψηφίσματος.
«Είμαι απόλυτα υπέρ αυτού», είπε η 34χρονη Ludivine, μητέρα δύο παιδιών ενός και τεσσάρων ετών.
«Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για επίθεση στις ελευθερίες, αλλά δεν το νομίζω.
Αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο των τηλεφώνων στη ζωή μας».
Στο μπαρ του χωριού, η διευθύντρια του εστιατορίου Angélique da Silva είπε ότι δεν μπορεί να ζητήσει από τους πελάτες να σταματήσουν να κάνουν «κύλιση», αλλά είδε τον σκοπό του.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για τα παιδιά», είπε.
«Αλλά η νεότερη γενιά δεν το εγκρίνει αυτό γιατί αν της πάρεις το τηλέφωνό της, δεν έχει τίποτα.
Μεγάλωσαν με ένα τηλέφωνο στο χέρι, όχι σαν τη γενιά μας».

Τα smartphone και ο χρόνος οθόνης γίνονται όλο και περισσότερο πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία.

Ο Emmanuel Macron είπε τον περασμένο μήνα ότι θα συμβουλευτεί επιστημονικούς εμπειρογνώμονες για να «προσδιορίσει την καλύτερη χρήση των οθονών» για μικρά παιδιά, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί.
«Θέλω να προστατεύσω τους δημόσιους χώρους από την εισβολή των smartphone», είπε ο δήμαρχος Paul-Petit.
«Δεν πρόκειται για την απαγόρευση όλων των τηλεφώνων, αλλά για την πρόταση στους ανθρώπους να απέχουν από το να βγάζουν τα smartphone τους για να κάνουν κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παίξουν ένα παιχνίδι ή να παρακολουθήσουν βίντεο σε δημόσιους χώρους, τα οποία θέλουμε να διατηρήσουμε για την κοινωνική ζωή.
«Πρόκειται για το στοιχείο εθισμού των smartphone, είτε παιχνιδιών είτε κοινωνικών δικτύων, όταν δεν μπορούμε πλέον να πάρουμε τα μάτια μας από τις οθόνες.
Θα ενθαρρύνουμε έναν αρτοποιό ή κρεοπώλη να μην εξυπηρετεί κάποιον που έρχεται με κύλιση στο τηλέφωνό του: αν έχει μια συνομιλία στο τηλέφωνό του, μπορεί να την τελειώσει έξω, μετά να έρθει και να πει ένα γεια»,πρότεινε.

«Έφηβοι περπατώντας στο δρόμο σχεδόν όλοι έχουν το τηλέφωνό τους στο χέρι…
Καταλαβαίνω ότι η λέξη «απαγόρευση» μπορεί να προσβάλει ορισμένους ανθρώπους.
Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να ανοίξει μια συζήτηση».
Η Merry Landouzy, υπάλληλος σχολικής υποστήριξης για παιδιά με αναπηρίες που έχει δίδυμα 10 ετών, δεν ψήφισε.
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι οθόνες είναι μέρος της ζωής αυτής της γενιάς», είπε.
«Τελικά, αν απασχολούμε τα παιδιά με διασκεδαστικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα έξω, δεν θέλουν στην πραγματικότητα να είναι στις οθόνες.
Η κόρη μου παίζει ποδόσφαιρο και προτιμά να είναι έξω.
Έχει να κάνει με το ποιες εναλλακτικές δραστηριότητες μπορούμε να παρέχουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης