Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση στα Στενά της Ταϊβάν - Η Κίνα έστειλε οκτώ κατασκοπευτικά μπαλόνια στον ουρανό της Ταϊπέι

Ένταση στα Στενά της Ταϊβάν - Η Κίνα έστειλε οκτώ κατασκοπευτικά μπαλόνια στον ουρανό της Ταϊπέι
Η Κίνα απορρίπτει τις καταγγελίες της Ταϊβάν, λέγοντας ότι τα μπαλόνια είναι για μετεωρολογικούς σκοπούς και δεν πρέπει να τους
Σχετικά Άρθρα
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε οκτώ κινεζικά αερόστατα να διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν τις προηγούμενες 24 ώρες, δύο από τα οποία πέταξαν σε όλο το νησί, σε μια άνοδο της δραστηριότητας κατά την έναρξη των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.
Η Ταϊβάν, για την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, έχει παραπονεθεί από τον Δεκέμβριο για τα μπαλόνια, λέγοντας ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της αεροπορίας και απόπειρα ψυχολογικού πολέμου.
Στην καθημερινή του έκθεση για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι εντόπισε το πρώτο αερόστατο το πρωί της Παρασκευής 9/2 και το τελευταίο νωρίς το βράδυ.
Δύο διέσχισαν το βόρειο τμήμα της Ταϊβάν, σύμφωνα με χάρτη που έδωσε το υπουργείο.
Τα άλλα πλησίασαν την ακτή πριν εξαφανιστούν, αν και ένα πέταξε πάνω από τη θάλασσα στα βόρεια της Ταϊβάν.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Κίνας απέρριψε επανειλημμένες καταγγελίες από την Ταϊβάν σχετικά με τα μπαλόνια, λέγοντας ότι είναι για μετεωρολογικούς σκοπούς και δεν πρέπει να διαφημίζονται για πολιτικούς λόγους.
Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούν καθημερινά στο στενό της Ταϊβάν και συχνά διασχίζουν τη μέση γραμμή του που παλαιότερα χρησίμευε ως ανεπίσημο φράγμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Κίνα λέει ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτής της γραμμής.
Η Ταϊβάν εξέλεξε τον περασμένο μήνα τον Αντιπρόεδρο Lai Tsing Te ως επόμενο πρόεδρό της, έναν άνθρωπο που η Κίνα περιγράφει ως επικίνδυνο αυτονομιστή.
Ο Lai, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Μάιο, έχει προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, οι οποίες έχουν απορριφθεί.
Η δυνατότητα της Κίνας να χρησιμοποιεί μπαλόνια για κατασκοπεία έγινε παγκόσμιο ζήτημα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν, όπως είπαν, ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης.
Η Κίνα είπε ότι το μπαλόνι ήταν ένα μετεωρολογικό αερόστατο που παρέσυρε σε λάθος πορεία ο καιρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης