Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στη Rafah για 1,3 εκατ. Παλαιστίνιους υπό τα ισραηλινά πυρά, ΟΗΕ: Λουτρό αίματος αν ο στρατός μπει στην πόλη

Πανικός στη Rafah για 1,3 εκατ. Παλαιστίνιους υπό τα ισραηλινά πυρά, ΟΗΕ: Λουτρό αίματος αν ο στρατός μπει στην πόλη
Πανικόβλητοι 1,3 εκατομμύρια άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Rafah περιμένουν το σχέδιο εκκένωσης του Ισραήλ, όποιοι μπρούν φεύγουν μόνοι τους προς βορρά
Σχετικά Άρθρα
(Upd3) Σε απόλυτο πανικό έχουν περιέλθει περί τους 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, ο μισός δηλαδή πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα που μετά από τις διαδοχικές εντολές εκκένωσης ολόκληρου του βορρά της Λωρίδας της Γάζας έχει βρει καταφύγιο και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στην περιοχή της πόλης Rafah, και υπό τους ανελέητους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας, περιμένουν τις ανακοινώσεις για το σχέδιο εκκένωσης και αυτής της περιοχής απο τον ισραηλινό στρατό.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον στρατό που βρίσκεται πλέον μέσα στην Khan Younes, τη μεγαλύτερη πόλη του νότιου τμήματος της Γάζας, να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Rafah όπου υποστήριξε ότι βρίσκονται τέσσερα τάγματα της Hamas, αφού πρώτα αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση των Παλαιστινίων αμάχων από τη Rafah.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο του και να εξαλείψει τους ισλαμιστές μαχητές της Hamas όσο αυτές οι μονάδες παραμένουν στη Rafah, ανέφερε ο Netanyahu.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε δύο ημέρες αφότου ο Netanyahu απέρριψε πρόταση της Hamas για κατάπαυση του πυρός που περιελάμβανε την απελευθέρωση ομήρων που κρατούσαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές.

gaza2_6.JPG
ΟΗΕ: Χιλιάδες άμαχοι θα πεθάνουν, αν γίνει χερσαία εισβολή

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποίησαν ότι μεγάλος αριθμός αμάχων θα μπορούσαν να πεθάνουν στην ισραηλινή επίθεση και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είπε ότι δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα μπορούσε να λειτουργήσει «σε μια επιχείρηση τόσο υψηλού κινδύνου».
«Υπάρχει μια αίσθηση αυξανόμενου άγχους, πανικού στη Rafah», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας UNRWA.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πού να πάνε».
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στην αρωγή αγωνίζονται να παράσχουν ακόμη και βασική βοήθεια στο 1,3 εκατ. Παλαιστίνιους που έχουν βρει καταφύγιο γύρω από τη Rafah.
Πολλοί είναι παγιδευμένοι στα σύνορα με την Αίγυπτο και ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.
Ο Ahmed al-Sufi, δήμαρχος της Ράφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στην πόλη που είναι γεμάτη με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους θα οδηγήσει σε σφαγή και λουτρό αίματος».
«Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και σε καθέναν που έχει συνείδηση να σταματήσει η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο al-Sufi και πρόσθεσε ότι η πόλη αντιμετωπίζει λιμό λόγω έλλειψης προμηθειών και ότι η βοήθεια που εισέρχεται από το πέρασμα της Rafah επαρκεί μόνο για το 10% του πληθυσμού της πόλης.

gaza1_4.JPG
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι παλαιστίνιοι πολίτες στη Rafah απαιτούν προστασία, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει αναγκαστική μαζική μετακίνηση, η οποία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
«Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε ο Yan Engeland, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, προειδοποιώντας για «λουτρό αίματος» εάν ισραηλινά στρατεύματα μπουν εκεί μέσα.

ραφαη23.JPG

Η Παλαιστινιακή Προεδρία είπε ότι τα σχέδια του Netanyahu στόχευουν να εκτοπίσουν τον παλαιστινιακό λαό από τη γη του.
Η Hamas δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Rafah μπορεί να οδηγήσει σε «μακελειό» και σε  «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες».
«Προειδοποιούμε για μια καταστροφή και ένα μακελειό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωση η ισλαμιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι για αυτές τις πιθανές επιπτώσεις θα θεωρήσει υπεύθυνες «την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή».

rafah2.JPG
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Rafah

Εν τω μεταξύ τα τελευταία 24ωρα και από νωρίς το πρωί σήμερα Σάββατο 10/2 η πόλη βομβαρδίζεται και ο υπουργός Υγείας της Hamas ανακοίνωσε 117 θανάτους  εκ των οποίων 28 σε πλήγματα στη Rafah, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και ένα βρέφος τριών μηνών.
Γύρω στο μεσημέρι, το Al Jazzera μετέδωσε ότι κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν απο τη Rafah και να κατευθύνονται στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά.
«Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν από τη Rafah προς τη Deir al Balah. Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. Έχω φτάσει στη Deir el Balah τώρα, αλλά είναι πραγματικά πολύ γεμάτο», δήλωσε στο Al Jazeera ο Mahmood Shafeeq, ο οποίος έκανε το ταξίδι προς τα βόρεια.
Αλλά και στο Deir el-Balah έγιναν θανατηφόροι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ την Παρασκευή 9/2.
O απολογισμός των θυμάτων από την αρχή της σύγκρουσης έχει ανέλθει κατά το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, στους 28.064 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, και στους 67.611 τραυματίες.

Επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στα νοσοκομεία της Khan Younes

Το Al Jazzera μεταδίδει επίσης ότι  σημειώνονται «σφοδρές συγκρούσεις» στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Younes, ενώ χτες Παρασκευή 9/2 οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, το Al-Amal, αφού το είχαν πολιορκήσει και βομβαρδίσει για αρκετές μέρες. 
«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο νοσοκομείο Al Amal και άρχισαν να το ερευνούν. Δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με τις ομάδες μας στο εσωτερικό», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS), η οποία διαχειρίζεται το νοσοκομείο.
Η ΜΚΟ ιατρικής συνδρομής ζητούσε εδώ και μέρες να προστατεύεται και να μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται εφόδια, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριες του νοσοκομείου για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
εικοαν_αλλα.JPG

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει ότι 8.000 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο στο Al Amal και τα γειτονικά τοπικά γραφεία της απομακρύνθηκαν από εκεί.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα στρατεύματά του ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας στο νοσοκομείο μετά τη συλλογή «πληροφοριών που ανέφεραν ότι η Hamas διεξήγαγε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο κτιριακό συγκρότημα.

Ο ισραηλινός στρατός βασανίζει τον διοικητή του νοσοκομείου Al Shifa για να δηλώσει ότι το χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο η Hamas

Η οικογένεια του γιατρού Muhammad Abu Salmiya που ήταν διοικητής στο νοσοκομείο Al Shifa κατήγγειλε ότι ο γιατρός που έχει συλληφθεί και κρατείται από το στρατό του Ισραήλ υποβάλλεται σε βασανιστήρια επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί σε βίντεο και να κατηγορήσει την παλαιστινιακή αντίσταση ότι χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο  ως στρατιωτικό ορμητήριο.
Ένας άλλος γιατρός, ο οποίος απήχθη μαζί με τον Abu Salmiya, δήλωσε ότι ο τελευταίος αναγκάστηκε να περπατάει στα τέσσερα και να τρώει από ένα μπολ στο πάτωμα σαν ζώο και μάλιστα του έβαλαν λουρί.
Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες του έσπασαν και τα δύο του χέρια.
Την Παρασκευή 8/2, με την εισβολή του στο νοσοκομείο Al Amal, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε αρκετούς γιατρούς του νοσοκομείου τους οποίους έχει θέσει υπό κράτηση και ανακρίνει.

ραφαη1.JPG

Συρία: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς πυραύλους στα προάστια της Δαμασκού

Ισραηλινά πλήγματα με στόχο τα περίχωρα της Δαμασκού, πρωτεύουσας της Συρίας, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο επικεφαλής αυτής της ΜΚΟ, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, δήλωσε ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στα πλήγματα αυτά σε συνοικία όπου βρίσκονται «κατοικίες στρατιωτικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων».
Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, πρόσθεσε ο Rami Abdel Rachman, που δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν τα θύματα ήταν στρατιωτικοί ή άμαχοι.
Το Παρατηρητήριο είχε νωρίτερα κάνει λόγο για ισραηλινά πλήγματα σε «συγκρότημα κατοικιών» στα δυτικά της Δαμασκού.
«Γύρω στη 01.05 σήμερα το πρωί, τα ξημερώματα του Σαββάτου 10/2 ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση…στοχοθετώντας αρκετά σημεία στα περίχωρα της Δαμασκού. Τα συστήματα αντιαεροπορικής μας άμυνας αναχαίτισαν κάποιους πυραύλους, ενώ άλλοι προκάλεσαν υλικές ζημιές», ανέφερε από την πλευρά της στρατιωτική πηγή στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Την Παρασκευή 9/2 είχε βομβαρδιστεί επίσης η περιοχή γύρω από στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Δαμασκό, ανέφερεαν οι ίδιες πηγές.
Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική χώρα το 2011.
Οι επιθέσεις αυτές έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Hamas στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο.

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα, 60 χλμ. από τα σύνορα, με τρεις νεκρούς

Μια ισραηλινή επιδρομή σε απόσταση 60 χιλιομέτρων εντός των νότιων συνόρων του Λιβάνου είχε στο στόχαστρό της έναν Παλαιστίνιο που πρόσκειται στη Hamas, ωστόσο το πρόσωπο αυτό επέζησε, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένας μαχητής της Hezbollah, σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας.
Το πλήγμα σημειώθηκε πολύ βαθύτερα στη λιβανική επικράτεια σε σύγκριση με τις συνήθεις ανταλλαγές πυρών μεταξύ της συμμάχου της Hamas, Hezbollah και του ισραηλινού στρατού, οι οποίες περιορίζονται κυρίως στην περιοχή των συνόρων.
Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης